Proiect gourmet cu Liliac și Diva în Bucătărie. Ep. 1

Mai este pentru mine una dintre cele mai frumoase luni ale anului poate și pentru că sunt născută luna asta, dar și pentru că apropierea verii e un izvor nesecat inspirațional. Terasele se deschid, se dă dumuri la vinuri bine răcite, așa că mă mut cu laptopul afară și parcă și ideile se leagă mai bine la un alb sau un rose bine răcit. Unul dintre proiectele acestei luni a fost provocarea de a prezenta trei vinuri ale cramei Liliac (la care am ajuns de trei ori și mai merg și pentru vinuri și pentru priveliștea mirifică de acolo) în live-urile Cristinei Toth, a.k.a Diva în Bucătărie – Gătesc cu prietenii. Cristina are de ceva timp acest proiect la care m-a invitat mai demult să prezint un vin potrivit unei rețete pregătite de ea. Așa a apărut ideea, iar debutul proiectului cu -Liliac a fost un pairing de-a dreptul gourmet – Ice Wine, un vin special, cupaj dulce de Pinot Gris, Muscat Ottonel și Neuburger – cu un cheesecake spectaculos (și ca formă și ca ingrediente) cu reducție și el de ice wine, lemon curd și sos de zmeură.

32228765_2079995402027808_8836860031442878464_o (1)

Cât timp Cristina a pregătit rețeta, eu am făcut în pași o descriere a acestui vin, pe care dacă nu l-ați încercat încă, acum e momentul. Se bea bine răcit și vă garantez că orice masă ia instant o notă gourmet cu acest vin însoțit de cheesecake-ul de mai jos sau dacă sunteți mai spre sărat, îi puteți asorta cu brânzeturi cremoase gurmet și ele – Liliac recomandă blue cheese, dar eu îl văd bine și cu Brie și Camembert. (Deja am în cap și o asociere de Camembert la cuptor cu miere, caju și rozmarin sau levănțică).

Ice Wine Liliac, după câte știu eu, este singurul la noi obținut prin această metodă – greu de făcut pentru că necesită un climat mai rece, cum este cel din Transilvania – respectiv Batos-Lechința, acolo unde Liliac are via – și multă atenție la lăsarea strugurilor la înghețat și la culegere. Ei au fost recoltați manual la -13 grade (după primul îngheț, în decembrie), astfel că au avut timp să acumuleze o cantitate mai mare de zahăr. Apoi sunt presați manual și vă dați seama că fiind astfel stafidiți, iese o cantitate mică de must concentrat. Ulterior, se lasă în tancuri de inox 10 luni. (Trebuie și forță de muncă disponibilă în acea perioadă, care să culegă strugurii). De aceea și prețul mai mare (spre 80-90-100 de lei de la magazinele de specialitate, online de pe site-urile magazinelor de vin sau direct de pe site-ul cramei Liliac).

Ca descriere, vă pot spune că este un  vin  cu nas ierbos-floral, de fructe galbene – caise și piersici – , dar și cu exotismul specific lychee, iar pe vălul palatin debutează cu fructuozitate, spălând cremoziatatea brânzei și echilibrând-o. Este important de spus că acest vin dulce necesita un desert mai puțin dulce ca să nu își piardă din gustul lui, ci din contră să se simtă și mai bine. Spre final, veți simțe arome de miere plăcute, fără a vă invada efectiv dulceața.

cheesecake-lilian-cheers.-divajpgFilmulețul de prezentare a acestui minunat pairing poate fi accesat aici.

Despre rețetă vă voi spune în mare câteva cuvinte, o puteți urma aici, pas cu pas pe blogul Cristinei – www.divainbucătărie.ro. Cristina a ales niște forme inedite de silicon, care au făcut posibile amestecul spiralat-marmorat al ingredientelor, după cum vedeți în fotografie. Toată tehnica o găsiți cum spuneam în link. La cheesecake, puteți folosi și alt tip de biscuiți, dar încercați să faceți biscuiții sable ai Cristinei, vă promit eu, sunt senzaționali. E uimitor, cum un biscuite în aparență simplu are o așa savoare french și se topește delicios în gură cu amestecul de cremă de brânză și sosul de zmeură.

Am mâncat câteva din aceste cheesecake-uri, nu m-am putut limita doar la una. Vă așteptăm și la filmarea viitoare pe canalele de facebook și you tube ale Cristinei și ale mele unde vom aveam un Young Liliac Rose din Fetească Neagră. Pairingul e surpriză încă, sunt idei și trebuie să ne hotărâm la cea mai bună!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.