Începutul lui martie a venit gurmand la mine, cu un ladies brunch la Divan, cu preparate noi nouțe în meniul lor, dar și altele ale casei, mai populare din cele vechi. Și evident, cu sisha de rigoare (apropos, cred că aici au cele mai bune narghilele din oraș, cu tot felul de arome și exotice și fresh; cel mai mult îmi place cea cu cappuccino. Ce să vă zic, iar am gustat peste 10-15 lucruri (nu glumesc!) iar ce mi-a atras atenția, de data asta, ar fi așa: Divan sarma este un fel de Kebap din amestec de carne de vită și oaie, aromată, foarte gustoasă. Carnea e înfășurată în lipie turcească, fragedă și vine cu sos de iaurt.
Salata de vinete coapte cu tajina și ulei de măsline Patlican Salatasi, care se regăsește și în Kusleme cu miel, este excepțională – un fel de cremă piure (blenduită fin, cu gust de vânătă parcă proaspăt coaptă – nu știu dacă o fi așa, cert e că și textura și aroma sunt ce trebuie).
Și, ce credeți? Dovleceii pane, subțiri feliați, care vin cu supa turcească de iaurt cacik, de care nu ne mai săturam niciuna.
Nu pot să închei fără să amintesc de deserturi. Dacă sunteți la dietă, ocoliți Divan :))!. Eu nu rezist niciodată să nu gust din toate și îmi plac în ordine: gulacul cu lapte și apă de trandafiri – e orgasmic, serios! baclavaua – una din cele mai bune din oraș, înghețata turcească din lapte de capră cu fistic (care este și la Meze) și, mai noi, smochinele însiropate cu miere, nuci și caimac și naiba mai știe ce – că din niciuna nu te poți opri la o linguriță și ai masa asta pe conștiință chiar dacă mergi la sală imediat – cum am făcut eu.Foarte frumoase și aranjamentele florale (oricum, Ghazaleh, care se ocupă de PR-ul restaurantului, face mise en place-uri cool ori de câte ori ne invită la masă). Iar Gramma a oferit spre degustare, printre altele, și vinuri din producția lui 2018 precum Aligote-ul – parcă mai mai bogat în arome decât precedentul, mai reușit, și Rose-ul Magnum (Merlot & Fetească Neagră) – vioi, cu note de fructe roșii de primăvară – de pădure, frăguțe.
Pentru că tot am ajuns la vinuri, 8 Martie a venit cu Mysterium alb, despre care am mai spus și altădată că e unul din cupajele mele preferate albe – Traminer și Sauvignon Blanc – un vin cu nas elegant – fân proaspăt cosit, soc, salcâm, piersică și caisă, mai puțin preganat “pipi-ul de chat specific de soi“, atenuat, probabil, și de floralitatea tipică (trandafir) și dulceață suavă a Traminerului. În gust se simt același arome – caise, piersici, un pic de salcm, subtil trandafir. Este, per ansamblu, un vin proaspăt, vioi, mineral, ușor onctuos – mângâie frumos papilele.
A venit însoțit de o carte interesantă – Femei care aleargă cu lupii, o analiză a arhetipului femeii sălbatice (mă așteptam la o surpriză, având în vedere suflul tânăr creativ al echipei de la Jidvei).
Iar de la Domeniile Urlați am gustat Saac Rose 2018 – din ediția limitată de 5.000 de sticle (cupaj de Shiraz, Fetească Neagră, Cabernet Sauvoignon & Merlot, separat vinificate). Este un vin echilibrat, proaspăt și el, cu nas de frăguțe și fructe de pădure, arome de cireșe și fructe de pădure și postgust intens.
Spre sfârșitul săptâmânii, am ajuns la Gram Bistro, un loc bun de socializat, de mers în grup cu prietenii – de data asta, m-am delectat cu o bere artizanală – Terapia Ambre – mi-a placut ( au mai multe tipuri în meniu). Nu sunt prea multe lucuri de mâncat, dar puteți împărți un platou cu brânzeturi, humus, charcuterii etc. Mai au bruschete, paste, salate, burgeri și câteva main-uri. Servirea e foarte amabilă și promptă.
Iar, din sfera de lifestyle extinsă, a fost CosmoBeauty 2019, unde am descoperit, printre altele, un procedeu de manichiură, cel puțin interesant, de la SNS Nails – un fel de semipermanentă, acre nu folosește lamă, ci dipping powder – o pudră cu vitamine, acre ajută unghia să rămână sănătoasă și nu o distruge.