Cum s-a simțit evenimentul Vinuri si gastronomie din Dobrogea și în culise(le mele personale)

Imagine generică: Andra Iliaș

Pentru că un material oficial despre eveniment dau colegii mei de la Vinul.Ro, am ales să scriu cum i-am simțit eu pulsul, implicată în organizare.  Au fost 7 zile “pline de nesomn” dacă pot să spun așa, pentru mine, în pregătirea și desfășurarea efectivă a evenimentului Vinuri și bucate dobrogene de la Hotel Ibis, Constanța. A ieșit bine ca organizare și imagine (spun asta pentru că am primit felicitări și de la oameni care ne-au urmărit pe social media) se putea și mai bine, cu public mai numeros. Dar toată oboseala și stresul nici n-au mai contat la final când mulțumirea mea cea mai mare a fost faptul că expozanții m-au luat în brațe și mi-au mulțumit. Pentru că au înțeles sensul participării la un eveniment, care presupune promovare, socializare, noi relații, iar pentru micii producători dobrogeni a fost o bună modalitate de a mai face un pas să fie cunoscuți, inclusiv în rândul proprietarilor de restaurante și iubitorilor de gastronomie (care fac sau nu un business din asta) și prin mediile online ale jurnaliștilor și bloggerilor invitați, dar și pentru cei mai cunoscuți, precum Dobrogea Grup, să mai ia pulsul pieței.

Am tot scris zilele astea pe Facebook despre cele 3 zile, așa că nu mă voi lungi mult. Prima zi a fost dedicată concursului de vinuri dobrogene (despre care citiți mai multe pe Vinul.ro), și cinei dobrogene private (pentru partenerii noștri) pe care am pus-o cap la cap împreună cu Carmen Paraschivescu și Domeniul Bogdan.

Carmen a gătit toată ziua pentru 30 de oameni: piperchi țârgâsiti, midii cu sos de smântână, vin alb și ciuperci și pastramă de oaie cu sos cu vin roșu și mirodenii cu cous cous cu mentă și rodie. Plus desertul care ne-a lăsat fără cuvinte: brânză la cuptor cu dulceață de ardei iute și nucă, în crustă de foietaj, asortată cu struguri și alte fructe.

Toate au fost foarte bune, dar chiar așa desert nu mai mâncaserăm mulți – brânza fierbinte se prelingea peste foietajul rumenit, iar potrivirea de gust cu dulceața de ardei iute și nucă a fost senzațională.

Pe lângă acestea, împreună cu producătorii dobrogeni despre care vă povestesc mai jos, am pregătit un colț întreg de bucate (care s-au regăsit și expoziție): de la plăcinte calde cu brânză și cu mere, melci cu dovleac, cozonaci și pâini proaspete de toate felurile de la Dobrogea Grup,  ghiudem tătărăsc, pastramă de vacă și de curcan, cârnăciori de oaie, babic sticks  – toate artizanale de la Moș Iosif, brânzeturi naturale cu trandafiri,  ciocolată, nucă și legume Picurarlu de la Stejaru, plăcinte tătărăști – șarburma cu carne de vită și condimente, kuwurma cu brânză dulce, giantikuri (niște chifle pufoase cu cârnați) de la Jade Oriental Cafe, singurul local tătărăsc din Constanța, dulceață și sirop de trandafiri de la Dulceață de trandafiri din Grădina lui Dumbravă.

Și după toate astea, ce credeți, pe terasă, la 2 noaptea, nimeni nu rezista să nu desfacă și câte o Eugenia! Care, de altfel, a făcut deliciul tuturor în fiecare zi, si la breakfast și la cină, în ciuda bunătățurilor pe care le mâncaserăm!

Astfel de produse am avut și în expoziția de sâmbătă și duminică plus un platou de nu mai puțin de 5 kilograme de icre, la care s-a făcut coadă și s-a dat ca pâinea caldă, ba chiar pe pâinea de la Dobrogea Grup.  Ni le-a pregătit Valentina Koker, meșter artizanal, cea cu Suvenir de Jurilovka, cunoscută, în special, pentru kokoshnicele pe care le coase singurică. Vezi mai jos și ce mai meșteșugește ea plus multe altele – năframe, bluze și îmbrăcăminte specifice comunității rușilor lipoveni. 

Pe lângă acestea din expoziție nu a lipsit Gold Baklava cu minunatele lor baclavale, sarailii, cataifuri și alte minuni turcești, Kadâr House cu produse de carmangerie naturale și Sano Vita cu produse sănătoase Cramele au oferit vinuri la degustare – nu am stat să număr câte zeci – Alira Vinul, Crama Histria, Crama Delta Dunării – La Sapata, Domeniul Bogdan, Domeniile Ostrov, Crama Gabai, Crama Trantu; Alcovin Măcin.

În mod special țin să le mulțumesc Laurei StroeExperiente Dobrogene care a făcut posibilă implicarea micilor producători și Ralucăi VasileSlow Food Dobrogea, implicată în organizare. Slow Food Dobrogea a recomandat câteva revelații dobrogene cu trasabilitate în producția mică artizanală, vinuri biodinamice și soiuri locale.

Trandafirii marocani aclimatizați la Cobadin, prima atestare de produse tradiționale de brânzeturi de capră Picurarlu de la Stejaru și șuberekul tătărăsc autentic cu carne de vită/oaie de la Jade Oriental Café, ghiudem, babic, pastramă de curcan, vită și rață de la Moș Iosif și kavarma de la Kadyr House sunt printre acestea. Alegerile Slow Food Dobrogea, conform criteriilor asociației – hrană bună pentru sănătate, curată, la preț corect sunt:

Băbeasca neagră rosu si rosé, Aligote și Fetească regală -La Sapata Cramele Delta Dunarii
Fetească neagra rosé Mirachi/Ammos -crama Histria
Naiada Crâmpoșie – Cramele Ostrov
Fetească neagră – Alira
Cuvee Cristian-Muscat Ottonel &Riesling și Fetească Neagră – Domeniul Bogdan


Brânzeturi marinate cu mirodenii – Picurarlu de la Stejaru
Dulceață și sirop de trandafiri – Gradina lui Dumbravă
Restaurant cu specific tătărăsc din Constanța – Jade

Revin și cu lista vinurilor care mi-au plăcut mie cel mai mult din lista celor noua descoperite: Primordial Chardonnay 2018 – Domeniul Bogdan,  vin făcut de Phillipe Cambie, enologul anului 2010, potrivit Robert Parker, Cuvee Christian (Riesling si Muscat) 2017 – Domeniul Bogdan, surpriza Frizante alb 2017 – Crama Delta Dunării La Sapata (din care am gustat chiar prima din prima sticlă deschisă în Constanța la un eveniment anterior),  Ammos 2018 alb ( Riesling si Sauvignon Blanc) cel mai reușit până acum din edițiile Ammos, după părerea mea, Aligote – la Sapata, Naiada rose – Domeniile Ostrov, Băbească Neagră – La Sapata.  Alira Fetească Neagră rămâne printre perferatele mele în continuare ca și vinurile din seria Grand Vin și Sauvignonul lor Blanc.  Cred că mai mi-au plăcut încă multe, mai completez cum îmi mai aduc aminte.

Acțiunea “Vinul.ro & bucate dobrogene” – concurs de vinuri și expoziție cu degustare, inclusiv de gastronomie – este parte din seria demersurilor menite să pregătească sărbătorirea Zilei naționale a gastronomiei și vinurilor din România, la care revista a fost inițiator (ziua respectivă pică pe 6 octombrie 2019, anul acesta). Un articol detaliat gasiti deja aici..

Leave a Reply

Your email address will not be published.