Tablou de toamnă: Vinuri de Dealu Mare și Plăcinte de Turnu sau niște pairinguri inedite

Curajoasă idee nu? Adică bună, dacă v-aș spune că unele asocieri plăcintă-vin au picat cum nu se poate mai bine, adevărate desfătări, ce să mai vorbim.

Joia trecută am avut o nouă degustare din seria cinelor private între mai mulți bloggeri de food și vin – de data aceasta, însă nu a mai fost cu meniu întreg, ci… cu plăcinte, precum vedeți.

Totuși, la insistențele unora dintre noi, nu a lipsit nici – deja renumitul pui la cuptor pe pâine, cu usturoi copt, unt și mirodenii – devenit trademark al cinelor noastre, mai precis zis al Roxanei – a.k.a. La Floreasca Food.

Dar haideți să vă spun cum am asociat vinurile cu plăcintele pentru că, plecând de la vin, indicam și ce plăcintă i s-ar potrivi. Plăcintele au venit de la Bogdan Oancea, reprezentant Plăcinta Întinsă de Turnu, în 6 sortimente: brânză sărată, brânză dulce, nucă, mere, dovleac, vișine.

Eu am prezentat vinurile, dar fiecare a fost liber să-și exprime notele de degustare șiiii… nu ne lăudăm, dar a ieșit o degustare reușită, cei mai mulți având cât de cât papilele “educate”.Andreea Sipoșean e expertă în tururi oenologice (are agenție de turism), Raluca Vasile e parfumier (să mai zic ceva de simțul olfactiv?), Roxana e blogger culinar, rafinându-și mult gusturile, bucătărind ani întregi, Bogdan a urmat Facultatea de  Horticultura, însă și ceilalți invitați și-au pronunțat opiniile.

Până la urmă, gustul e subiectiv, iar nimic nu poate fi greșit când vine vorba de plăcere, nu?

Am început cu Cleștar 2018, Dagon Wines – un cupaj de Fetească Albă, Fetească Regală, Tămâioasă Românească. Sec, 12, 8% vol. alc. Un vin cu un buchet foarte frumos, elegant. Nas de fructe galbene – caise, exotice – mango, ceva tente citrice. În gust, o bună mineralitate și o complexitate de arome – mere și pere coapte, caise, fructe tropicale, precum și tușe voalate de miere.

Mie, personal, mi se pare un vin versatil pentru diferite mâncăruri, de aceea mă voi lungi un pic aici. Și invitații noștri l-au văzut asociat cu multe preparate. Îl văd excelent lângă o paella sau un risotto cu fructe de mare, creveți la tigaie cu ulei de măsline și ierburi aromate, dar și cu un sos alb nu foarte dens și nici prea pregnant, preparate din pui – paella cu pui, pui la gătar, poate și cu un sos de brânză delicat. Au mai fost recomandate șalău la grătar și caracatiță.

Iar la aperitive, poate sta lângă brânzici ușor cremoase, dar nici ele foarte pregnante. Dintre plăcintele noastre, cea cu brânză sărată (nu e prea sărată, ci echilibrată, delicată) am zis că îl îmbrățisează foarte bine :). 

A urmat Rapsod Rose din Merlot 2019, Rotenberg. Demisec, 14,5% vol. alc.. Un vin mai degrabă feminin, i-aș spune, floral – fructat, aromat cu deschidere olfactivă de trandafir, frăguțe, zmeură.

În gust, aceleași note fructate de căpșune până la dulceață de trandafiri, dar nu foarte pregnantă, nederanjantă; un corp structurat, cu mineralitate echilibrată.

Aici merge bine plăcinta cu branză dulce, îl văd și lângă un pandișpan. Și aș forța și cu cea de vișine ca să se echilibreze gusturile. Ca preparate de bază, frigărui de creveți în unt (poate ambele și cu puțin tarhon și lime) pui, pește la grătar.

Jar SR, 2016 – cupaj de Cabernet Sauvignon, Merlot și Fetească Neagră, Dagon. Sec, 13,5 vol.alc.. Vine cu Buchet intens parfumat de prune afumate, vișine coapte, condimente. Gust, deasemenea,  generos, gemos, condimente, parcă și trufă, caramel, vanilie.

Corpolent, cu tanini bine integrați, un vin gastronomic foarte bun.

De asociat culinar cu cărnuri roșii, vânat, brânzeturi maturate de consistență dură și semidură, iar din categoria placintelor noastre, cu cea cu brânză sărată, poate și cu cea cu nucă.

Anno 2018 de la Licorna Winehouse – Fetească Neagră, sec,15,5 vol. alc. –  a luat însă un WAW total. Îmbrăcat într-o eleganță  Black Tie, impunătoare cumva, dar cu o catifelare care îl face prietenos, își dezvăluie treptat o personalitate complexă.

Buchet de fructe roșii și negre bine coapte – vișine, coacăze, ceva condiment. Gust de coacăze, poate și prune afumate, condimente – cuișoare, tușe vanilate, ceva tabac. Corp frumos, tanini bine integrați. Bun potențial de învechire.

Un vin pe care nu îl uiți ușor – ce să mai vorbim, amprenta inconfundabilă a oenologului Gabi Lăcureanu.

“Gurmand!” De asociat cu un steak de vită rare – marmorat, suculent, îl văd bine lângă vânat pe care îl îmbracă și-l domesticește cu notele lui catifelate, dar și lângă preparate din porc mai elaborate precum un mușchiulet copt, umplut cu brânzeturi sau o ruladă de carne cu brânzeturi maturate și mirodenii.

Dintre plăcinte, îl văd lângă cea cu cea brânza sărată – lesne de înțeles de ce, și iar îndrăznesc, cu plăcinta cu nucă, punctându-se reciproc.

Este un vin masculin, dar așa cum spuneam, elegant, ca un domn cu bune maniere, care-ți sărută mâna și te invită la vals. Un vals de gusturi! 

Și am încheiat cu acest vin “insidios” de desert –  Tămâioasă Românească 2016, tot de la Licorna Winehouse. Dulce, 13,4% vol. alc. Parfumat, gourmet, din struguri recoltați spre finalul lunii octombrie 2015 – când bobițele erau bine stafidite -, asta îi și explică notele mieroase.

Galben-auriu, strălucitor, nas rășinos (producătorul indică rășina arborilor de Boswellia sacra – tămâia tradițională pură), precum și fructate – de pere busuioace, cu indicii florale – tei, salcâm, tente de miere, precum spuneam

Gust de fructe galbene coapte, același pere și parcă și note tropicale, cu tușe de fagure și patiserii delicioase. Corp frumos, onctuos.

Se asociază foarte bine cu plăcinta de vișine avută la degustare, precum alte deserturi acrișoare care să îl contrabalanseze, un pandispan dulce acrișor, poate și cu un cheese cake, precum și brânzeturi maturate, mai moi, cu mucegai alb.

Au mai fost și alte vinuri la degustarea noastră, poate vor scrie prietenele mele despre ele, eu m-am rezumat la cele care mi-au plăcut mie cel mai mult.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.