Villa Vinèa lansează primul vin superpremium: Argilla 2016 – din trei soiuri, magnum, ediție limitată

Crama transilvăneană Villa Vinèa a anunțat lansarea Argilla, primul vin superpremium din portofoliul său – asamblaj din trei soiuri de struguri, dintre care două românești – Fetească Regală și Fetească Albă – plus unul internațional – Sauvignon Blanc. Argilla 2016 vine în ediție limitată, de 284 sticle magnum.

Potrivit reprezentanților cramei, metoda de producție necesită timp și dedicare: vinul e întâi maturat 18 luni în butoaie de stejar, ușor arse pe interior, de unde își extrage taninii fini și aromele specifice învechirii și fermentației malolactice. Apoi, e lăsat să se dezvolte 24 de luni în sticle magnum, lucru care contribuie la finisarea aromelor și îi asigură un grad ridicat de complexitate și o calitate spectaculoasă. Numele lui vine de la solul argilos, specific Văii Târnavei Mici – zonă al cărei terroir este cel mai bine cotat din România, conform regulamentelor europene, arată un comunicat al cramei.

bestkids.ro%20

“Pentru noi, Argilla este adevărata expresie a terroirului transilvănean, un vin superpremium, care a pornit de la cel mai premiat vin al nostru. Practic, cupajul de Fetească Regală și Fetească Albă ce stă la baza Diamant Selection a fost sprijinit, adăugându-i-se Sauvignon Blanc, un soi caracterizat prin aciditate discretă, prospețime, rotunjime și corpolență. Pentru mine, acest vin demonstrează că, atunci când sunt îngrijite cu atenție și puse în evidență, soiurile locale pot atinge performanțe deosebite”, spune Misi Dénes, vinificatorul Villa Vinèa.

Fiecare sticlă dintre cele 284 este o mostră a artizanatului transilvănean, fiind realizată manual, alături de producătorii locali, de la Manufactura de Brânză, care au sablat etichetele și au vopsit logoul tot manual. Și capișonul de ceară a fost realizat de echipa Villa Vinèa, în satul Mica (Mureș).

gama.ro

“Există o colaborare frumoasă, de peste 2 ani de zile, între crama noastră și prietenii de la Manufactura de Brânză, alături de care obișnuim să organizăm constant degustări de vinuri. Fiindcă afacerile noastre sunt situate aproape, la doar 20 de kilometri una de cealaltă, am avut ocazia să ne cunoaștem mai bine și să descoperim pasiunea domnului Istvan Varga, proprietarul Manufacturii de Brânză, pentru sablatul artistic. Când i-am povestit despre vin și l-am degustat împreună, a fost atât de impresionat de calitatea și aromele sale, încât și-a dorit să fie parte din acest proiect și, astfel, am reușit să creăm împreună singura etichetă de vin românesc sablată, accentuând, astfel, nota de unicitate și caracterul artistic, al Argillei”, povestește Mircea Matei, Director General Villa Vinèa.

Note de degustare Argilla 2016 

Argilla 2016 este descris ca un vin gastronomic, cu nas de fructe galbene, coapte – caise, mere golden, flori de struguri, flori de câmp, vanilie. Gustul este elegant, complex, echilibrat, caracterizat prin prospețime discretă, iar postgustul lung, catifelat. El poate fi asociat foarte bine cu preparate pe bază de pui, cum sunt pulpele de pui cu sos de smântână, pește sau paste cu ciuperci, trufe și parmezan.

Argilla 2016 este disponibil online, pe site-ul www.villavinea.com, la prețul de 250 Lei, cu TVA inclus, și va fi inclus în portofoliul unui număr limitat de vinoteci și localuri premium, din țară.

Alte noutăți în prag de sărbători 

Cuvée Celést Brut, spumantul spectaculos al cramei, ediția 2016, este disponibil și el de curând, deasemenea în  cantitate limitată. Trei ani de maturare în sticlă are acest spumant din Pinot Noir, Riesling de Rin şi Chardonnay, 13 % vol alc, 4 g. zahăr rezidual. Un spumant gastronomic, versatil care poate fi asociat foarte bine multor preparate de sărbători, de la antreuri la feluri principale și deserturi. Și pentru că am adus aminte de sărbători, pe e-shop-ul cramei găsiți și o serie de oferte speciale – diferite pachete de vinuri, cu discounturi.

Despre Villa Vinèa

Crama Villa Vinèa a fost fondată în 2004, în Valea Târnavelor, de către Heiner Oberrauch, proprietarul Salewa Group, care include branduri precum Oberalp, Salewa Sport, Pomoca, Wild Country etc. Cu o suprafață de 70 de hectare, pe care sunt cultivate soiuri locale și internaționale de struguri – Sauvignon Blanc, Riesling, Gewürztraminer, Pinot Noir, Merlot și Kerner -, compania produce în prezent 20 de vinuri, grupate în 3 game: Premium, Selection și Classic.

Producția anuală Villa Vinèa este de aproximativ 250,000 de litri. Din acest volum, 60% sunt vinuri albe, liniștite, 3%, dar cu o puternică tendință ascendentă sunt cele spumante, rozeurile ajung până la 7% din producția totală, iar restul, de aproximativ 30%, sunt vinuri roșii.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.