Cartilajul de rechin – supliment la modă, eficient sau marketing?

Habar nu aveam ce e cu acest extras de cartilaj de rechin despre care auzisem că e folosit ca supliment, dar nu știam de unde i se trag, ca să zic așa, lăudatele-i proprietăți, până nu a trebuit să mă documentez să scriu efectiv despre el pentru niște prieteni.

Și am început să mă dumiresc după ce am citit două zile :)) o mie de surse din țară și de afară. Așa că am aflat despre rechini, practic, că ei nu au structură osoasă, ci doar cartilaj –  care conține o cantitate foarte mare de proteine antiangiogenetice plus multe alte substan’e pe care abia pot sa le pronunț. Dar m-am documentat, mă simt dintr-o dată mai deșteaptă, vă explic imediat și vouă. Așa se face că rechinii ăștia au cel mai puternic sistem imunitar, nu dezvoltă niciodată tumori / cancere, iar, în cazul leziunilor, au capacitatea de a se regenera rapid.

Ce fac proteinele acestea cu nume complicat? Inhibă apariția vaselor noi de sânge, de unde și capacitatea de a lupta atât de bine contra tumorilor, împiedicându-le să se extindă și să afecteze alte țesuturi, deci inhibă cumva formarea metastazelor.

Apoi, alți doi constituienți de bază sunt sulfatul de condroitin sau condroitina și glucozamina – doi buni hrănitori pentru cartilaje, de unde și recomandările acestui extras pentru boli de articulații și colagen – nu vă mai zic la ce e bun că știți – plus  multe vitamine și minerale, precum calciu și fosfor –  foarte bune pentru oase.

Per ansamblu, un întreg complex ce ajută imunitatea – practic, îmi pare o sursă bună de suplimentare a alimentației în aceste vremuri în care avem nevoie și noi de o imunitate de rechin.

Deci așa s-ar explica numeroasele indicații terapeutice ale  extrasului de cartilaj de rechin – adjuvant în tratrea diferitelor cancere, benefic în boli de oase și articulații datorită condrotinului, foarte bun pentru regenerarea țesuturilor, piele și boli ale pielii datorită colagenului, un bun susținător al musculatorii, un aliat al femeilor la menopauză (care se confruntă cu demineralizarea osoasă) datorită fosforului și claciului) pentru oamenii în vârstă la fel și multe altele despre care vă invit să citiți în articolul Beneficii cartilaj de rechin .

Mie mi-a fost recomandat cel de la Calivita, Shark Aid – extract natural , cu o serie de indicații.

Bineînțeles, acest exatract de cartilaj de rechin, singur nu face minuni nici el, cercetări se tot fac, au fost studii demonstrate pe anumite boli, alte indicatii nesusținute, părerile rămân împărțite, însă, cum spuneam, merită studiat.

Cartilajul de rechin a făcut obiectul a numeroase studii și cercetări amănunțite și experimente cu rezultate demonstrate la nivel internațional, în urma cărora cercetătorii au denumit rechinul “mașina vie perfectă”. Una dintre cele mai cunoscute lucrări este “Rechinii nu se îmbolnăvesc niciodată de cancer”, publicată în 1993 de Dr. William Lane, un pionier al cancerului tratamentului cu extract din cartilaj de rechin.

Iată și câteva curizități despre aceste mamifere despre care se spune că singurul lor dușman e omul 🙂 . Suntem și noi o specie, deh!

Rechinii au supraviețuit patru sute de milioane de ani, mai mult ca dinozaurii, pentru că organismul lor este adaptat pentru a supraviețui și au un sistem imunitar foarte puternic (am explicat de ce mai sus).

Sunt tot timpul activi, au o mare rezistență la boli, nu dezvoltă tumori/cancere, nu se infectează și au o capacitate de refacere uimitoare atunci când au leziuni.

În concluzie, sună interesant, indicat pentru multe categorii, de la bolnavi la sportivi, dar are și niște contraindicații – graviduțe, alergici la seafood etc. o sa vedeți tot în articol.  Eu l-aș încerca.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.