Ataman, Merlot – Crama Hamangia – expresiv, prietenos, de cursă lungă – în Băcănia Verde

Bacania Verde se pregătește din timp pentru sărbătorile iubirii din februarie și cele ale celebrării femeii din martie. Așa că ne-am pus pe creat pachete de cadou și propuneri de vinuri și gurmanderii.

În articolul de față vă voi vorbi despre un Merlot dobrogean din gama de top – Ataman – a Cramei Hamangia, degustat recent. Un roșu suplu și de băut ușor, potrivit pentru cine în doi, dar și cu prietenii și familia. Dacă o să vă placă descrierea lui și eu cred că vă va face poftă, îl puteți comanda din e-shop-ul Băcăniei Verzi – aici .

merlot-crama-hamangia

Mie mi-a plăcut foarte mult descrierea acestei micuțe crame dobrogene, de aceea am fost curioasă să îi încerc vinurile. Hamangia spune o poveste frumoasă, te poartă în locuri încărcate de poezie și visare, de care are nevoie și gânditorul modern – la câteva vâsle distanță de Gura portiței, acolo unde s-a născut liniștea – satul Baia, numit odinioară Hamagia. De aceea, spune că a creat vinuri adresate consumatorului de azi care caută, din când în când, o evadare din freamătul vieții sociale. Fie cu gândurile sale, fie cu partenerul, fie cu familia.”Vinul – se arată în descrierea vinurilor cramei -, și știm de altfel cu toții, are legătură cu gândurile, de cele mai multe ori, le scoate mai ușor la suprafață”.

Dar haideți să vedem cum este acest Merlot (sec, 2019). Expresiv olfactiv și gustativ, vine cu un prim nas de vanilie, urmat de note fructate de fructe roșii și negre și note vegetale, care se simt și în gust.   Taninurile sunt moi, catifelate. Rămâne prietenos pe tot parcursul degustării lui. Ușoară senzație de gem pe final. Pe postgust, rămâne lung, ceea ce înseamnă că are acea expresivitate de care vorbeam și personalitatea lui.

Este un vin versatil care se potrivește unei varietăți mari de preparate, de la mezeluri crud uscate (ghiudem, babic), brânzeturi maturate și aperitive, tarte și quiche-uri  cu brânză, cu ciuperci, cu carne, la fripturi din vită și porc.

Iar idei de mezeluri crud uscate și brânzeturi savuroase găsiți din plin tot pe Bacania Verde. Merge foarte bine și cu o friptură de vită, iar dacă vreți să o gătiți acasă la cina de Valentine’s Day sau de Dragobete, câteva sfaturi utile am adunat de la specialiști într-un articol separat –  Sfaturi pentru friptura perfectă.

Iar dacă faceți ceva mai multe excese zilele astea, știați că Lecitina contracarează și ține în frâu efectele alcoolului? Asta pentru că, printre altele, fiind o substanță lipotropă, ajută la metabolizarea grăsimilor din ficat, stimulează secreţia biliară, ajută la refacerea leziunilor hepatice, cauzate de diferite excese. Am scris un articol interesant despre asta despre asta – Beneficii Lecitină.

Și ajută și memoria, în caz că uităm sau ne facem că uităm de unele zile speciale :)))

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.