Dacă în urmă cu ceva timp, povesteam despre impresionantul castel Bethlen Haller din Cetatea de Baltă, emblema Jidveiului, acum i-a venit rândul altui loc nobiliar care i-a aparținut pe vremuri familiei Haller, readus la viață cu mare atenție la detaliile de epocă de către actualii proprietari – Castelul Haller din localitatea Ogra, Mureș.
Clasat ca structură turistică cu 4 stele, este un loc pitoresc și te încarcă efectiv cu energie pozitivă – îți dă o stare de liniște și bună dispoziție. Îl recomand cu toată încrederea dacă aveți drum în Târgu Mureș sau împrejurimi, dar și pentru un sejur special de câteva zile (eu am ajuns de două ori, în ani diferiți, anul acesta, într-o vizită la crama Villa Vinèa).
Are evident acest bagaj istoric și de noblețe specifice secolului în care a fost construit – al XVII-lea, de la arhitectura barocă, și interiorul fastuos, cu mobilierul tapițat și decoruri de epocă – tablouri, oglinzi, vintage, candelabre și sfeșnice. Parcă nici nu știi unde să faci mai întâi fotografii!
Răsăritul e un moment bun de fotografiat exteriorul și de admirat priveliștea în timp ce îți bei cafeaua în aerul curat, iar seara, uneori, terasa devine feerică, cu luminițe printre copaci, mese cu fețe de masă impecabile, sfeșnice și flori albe.
Castelul are 14 camere amenajate cu mobilier în stil vechi, iar unele au pereții boltiți – sunt impecabile, confortabile și, evident, modernizate cu facilități ale zilelor noastre.
Mi-a plăcut cum arată meniul restaurantului și am mâncat aici niște lucruri foarte bune – de la gustările, brânzeturile și mezeluri locale transilvănene, la un foie gras pe pat de cozonac – foarte bine executat, savuros, însoțit de un chutney de ceapă și el foarte gustos și trio-ul de rață cu cartofi Dauphinose. Sunt și elemente de fine dining și de confort food.
Rața este specialitatea locului – de la platouri cu gustări de rață – terină, piept, untură, jumări, salam de rață, la pulpa cu spaghette din legume, sos olandez și rodie, pulpa cu Camembert la grătar, confit-ul cu piure și spumă de varză roșie, un trio cu ficat, pulpă și piept, dar găsiți și preparate din alte tipuri de carne, paste și vegetariene.
De neratat nici brânzeturile locale de la Cund (Manufactura de Brânză) – specialități cu Fetească Neagră, cărbune vegetal, lavandă și spirulină, cafea, nuci îmbibate în coniac s.a.
La băuturi veți găsi o varietate de vinuri transilvănene, inclusiv vreo 8 tiuri de spumante și niște pălinci deosebite din caise, cireșe sălbatice, prune învechite ș.a.
În ceea ce privește micul dejun, poate veți fi uimiți să constatați că nu este tip bufet cum, probabil, sunteți obișnuiți, dar este abundent – la platourile cu mezeluri, brânzeturi, legume, veți avea variante de alegere între ochiuri și omlete.
Restaurantul poate găzdui și evenimente de până la 120 de persoane. De asemenea, Castelul Haller mai are și o cramă străveche cu 100 de locouri și o sală de conferințe de 40 de locuri.
De câțiva ani, castelul s-a îmbogățit și cu centru spa, cu piscină sărată cu apă naturală, ciubăr exerior, bazin cu tobogan pentru copii. Apa termală se obține din forarea chiar din curtea castelului.