Nici că se putea început mai bun de toamnă decât cu o degustare reușită, așa că am mers pe mâna lui Adi Jipa de la The Grapes – vinuri grecești, de data asta, de la Chateau Nico Lazaridi (cramă creată în 1987 de Nikos Lazaridis, un mare iubitor de vin, artă și istorie, în Prefectura Drama, Macedonia).
Nu am gustat prea multe vinuri din Grecia până acum, dar mă bucur că am făcut cunoștință cu acestea – mi s-au părut expresive, bine echilibrate, iar ca stil de vinificație, cele gustate ieri – undeva între cele două lumi, despre care tot vorbim – Nouă și Veche.
Dacă mă întrebați pe mine, mai mult spre Lumea Nouă – mai dominante ușor de arome și alcool, dar nu pregnant, cum spuneam, echilibrate, cu alcoolul bine integrat. Am descoperit, așadar, câteva pe care le recomand pentru diferite situații de consum (explic mai jos) cu toată încrederea.
Mi-a plăcut și paringul cu preparatele foarte bune gătite de Ioana Popa Bucur, care se recomandă pe instagram “doar două mâni”, bucătar din plăcere, precum am aflat de la soțul (sau prietenul ei, nu știu exact 🙂
Hai să vedem însă ce am avut la degustare: THE BLACK SHEEP – Sauvignon Blanc, Semillon 2020. Buchet olfactiv destul de intens – acoperit de aromele de soc, dar și note ierboase și de fructe galbene. Fructe verzi și galbene în gust, mere, pere, soc. A avut o scurtă maturare cu drojdie fină. 12,5 % vol.alc.
Un vin de vară, prietenos, care se bea lejer, într-o seară pe terasă, în doi sau la o ieșire veselă de familie sau cu prietenii, la un picnic, la mare.
Am avut asociată aici o salată grecească tarama cu icre, însoțită de pâine de casă cu coajă crocantă și miros savuros, lăudată de toată lumea.
CHATEAU NICO LAZARIDI – Sauvignon Blanc, Ugni Blanc, Muscat de Alexandria. Aici cupajarea a cuprins frumos tipicitățile celor trei soiuri, rezultând un vin mai aromat, elegant.
Se deschide frumos olfactiv, fructat, floral, poate și cu niște tușe vanilate. SB-ul este bine echilibrat de aromele fructate ale Muscat-ului de Alexandria, iar Ugni Blanc vine cu această aciditate crispy. A fost și baricat timp de 6 luni. Rezultă un corp structurat, cu alcool bine integrat și el. 13 %vol. alc.
A fost însoțit (și bine pus în evidență!) de o tartă cu cartofi, brânză și mentă, cu cepșoară marinată.
CAVALIERI LAZARIDI 2019 – Assyrtiko, Sauvignon Blanc, Ugni Blanc. Un vin “manly”, l-a descris Monica și chiar ăsta este cuvântul și după părerea mea, expresiv și “mândru” – i-aș spune eu. (Și nu întâmplător, poate, a fost gândit astfel, numele Cavalieri se referă la titlul de Cavaliere acordat familiei Lazaridi).
Fructat, cu arome de fructe galbene – pere, piersici, accente citrice, ceva frunze de ceai. Foate bună mineralitate și același fructe în gust. Finiș lung cu note fructate, citrice.
O parte din Assytriko a fost baricat în butoaie și a stat pe drojdii 6 luni. 13% vol. alc.
Andrei, reprezentantul vinurilor Nico Lazaridi, ne-a spus că este un vin cu bun potențial de învechire, câțiva ani buni, 4 ani, poate chiar mai mult.
Este ca și anteriorul, un vin mai gastronomic, de savurat pe îndelete și care se deschide treptat, pus în valoare bine și de preparatele potrivite.
(Ca o paranteză, nu degeaba ne-a plăcut nouă foarte mult, a fost medaliat cu argint la Decanter – 2019 și Anuga – 2017. )
Și spanakopita pe care o vedeți mai jos, foarte echilibrată și gustoasă, l-a însoțit foarte bine.
THE BLACK SHEEP – Syrah, Merlot. Un roșu prietenos, cu alcoolul bine integrat, taninuri moi, fructat – fructe roșii, prune, condiment. Postgust lung, fructat, cu accente de condiment. 14, 5% vol.alc.
Maturat până la 6 luni în tancuri de inox cu chipsuri.
A avut asociată o inedită terină de sfeclă cu brânză și nucă caramelizată.
Il vad ca pe un vin pentru dupa-amieze si seri de toamna tarzii, de savurat cu cei dragi.
MAGIC MOUNTAIN – Cabernet Sauvignon și Cabernet Franc 2015, icon-ul caseiLazaridi. Foarte frumos acest vin! Eticheta ne spune că “un vin magic se naște din struguri atent selectați, culeși manual, maturați 18-20 luni în baricuri noi și 18 luni în sticle”.
Buchet complex de fructe roșii și negre și prune, cacao, ciocolată, tușe de condiment, arome care se simt și în gust, ușor gemos. După părerea mea, parcă are și ceva Merlot, dar este doar părerea mea. Corp plin, bogat, taninuri rotunde.
Rămâne mult timp pe postgust, cu arome de fructe supracoapte, gemos ușor. 14,5 % vol.alc. Se pretează la mulți ani de învechire, poate și 20, potrivit lui Andrei.
A venit lângă el un fel de millefeuille cu vinete și prosciutto.
Ar incununa frumos o cina romantica, o ocazie speciala, o masa cu preparate mai gourmet.
Desertul, să ne spele sau să ne îndulcească toate păcatele dionisiene 🙂 o portokalopita comme il faut, a încheiat seara noastră aproape de ora 12.00 și nu ne-am mai fi dat plecați.
Am fost atât de prinse în poveste, încât nici nu am apucat să facem poze la tot.
Toate vinurile de mai sus le găsiți la Grapes și sunt și unele noi, poate le vom degusta și pe acestea. De asemenea există și o promoție specială, vă recomand să urmăriți pagina de facebook a wine bar-ului, găsiți aici mereu noutăți. Din câte am înțeles, toamna asta, vor urma mai multe degustări care merită toată atenția.
Joy storyteller.
Urbană și socială până în măduva oaselor, încerc să-mi împac profesia cu hobby-urile și să-mi echilibrez latura gurmandă cu pasiunea pentru sport. Am făcut școli de filologie și vin, dar scriu despre restaurante și idei de going out de peste 10 ani. Mi se cer des recomandări despre ambele, așa că am zis să las aici ce consider eu că merită văzut și încercat. Uneori, improvizez rețete și pairinguri food and wine. Extins, testez și alte lucruri din zona de lifestyle.
Și sunt pasionată și de sport. De aia o să vedeți si rubrica aferentă, cu recomandări de săli, antrenamente, rețete healthy.
Când mă mai apucă problemele existențiale, mai scriu și despre alea în "Gânduri".
Mai multe sus, în stanga, la Adriana.