La masă cu Unicornul, Serafimii și Bon Viveurii – o excursie de ținut minte în Dealu Mare

O zi superbă de toamnă, aerul inconfundabil cu mirosul strugurilor proaspăt culeși, prieteni și, peste toate, vinuri  bune – cam așa a arătat întâlnirea cu Unicornul la el acasă – crama Licorna, Gura Vadului, Prahova.

Și dacă despre unicorn, legenda spune că are darul de a vindeca bolile, curăța răul și da viață, atunci noi am uitat pentru o zi de alte lucruri, ne-am bucurat de vinuri și de atmosferă și am rămas cu o amintire frumoasă a acestei zile.

La degustare, mie mi s-au revelat mai mulţi unicorni, nu doar unul :),  vă veți da seama care sunt din descrierile de mai jos (acum știu să îi mai chem altădată și la București).

A fost încă o excursie marca Elf Tours & Travel, foarte bine organizată (am avut și alte popasuri, povestesc pe larg).

Așadar, după ce gazda noastră, Bogdan Anghel, ne-a făcut turul cramei și am aflat povestea ei, am gustat must din tanc, am trecut la mult așteptata degustare, așa că voi lăsa descrierile vinurilor aici, cu câteva note ale mele personale.

Serafim Sauvignon Blanc 2020, sec. 13% vol. alc. Un SB cu o personalitate distinctivă, în care toate caracteristicile s-au armonizat foarte bine –  mineralitate și aciditate foarte bună, corp frumos, un profil aromatic expresiv.

Buchet proasăt, intens olfactiv, note ierboase, de soc și fructe galbene, în gust soc, fructe galbene – pepene galben, pere, piersici, citrice, finish lung.

Ca asocieri culinare, îl văd potrivit la preparate din somon – de la aperitive – un carpaccio, un tartar, un somon la grătar cu garnituri mixte de salate, semințe și mirodenii, un ceviche de fructe de mare, preparate mai deosebite cu pui la grătar sau cuptor, aromatizat cu ierburi/mirodenii, o ruladă de pui cu sosuri fine de ierburi sau ciuperci.

Un vin medaliat cu aur la Premiile de Excelență Vinul.Ro 2020 și cu argint la Vinarium 2020.

Serafim Fetească Albă 2020, demisec. 12, 5 vol.alc. Eu nu prea sunt fană de Fetească Albă, dar aceasta, foarte expresivă și ea, cu arome distinctive, corp frumos și o bună aciditate, parcă mai sus decât o are o FA în Dealu Mare în mod normal, o voi ține minte.

Parfum complex cu tușe florale și ierboase, tei, flori de viță-de-vie, fructe albe și galbene coapte, citrice, spre polen, tușe de miere. În gust, fructe galbene – caise, note tropicale – ananas, irizații citrice.

Un vin de băut la o masă lejeră cu prietenii sau cu familia, la un pește alb, frigărui de pui cu mirodenii, quiche-uri cu brânzeturi sau cu pui și legume.

Bogdan a explicat că provine dintr-o plantație de viță-de-vie veche (35 de ani), cu producție mică, aromele de soi ajută și evoluează astfel.

Serafim Rose 2020, sec. 12% vol.alc. Nici după rose-uri nu mă dau eu în vânt, dar cum nu refuz nimic când vine vorba de vin, am descoperit acest rose și îl țin minte pe viitor, cum spuneam.

Proaspăt, echilibrat, prietenos, mai stil Provence, fără să fie prea aromat, ci fin în buchet. Culoare somon elegantă, frumoasă, nas plăcit de fructe roșii de primăvară, tușe exotice, rodie, ușor condiment, o mineralitate bună și acesta.

Un rose pentru bună dispoziție într-un cerc de prieteni, pentru brunch sau pentru o după-amiază ori o seară agreabilă, în familie sau în deschiderea unei cine în doi.

Medaliat cu aur la Vinarium 2021. 

M-am bucurat tare și să îmi regăsesc volumul FoodLovers Guide into Romanian Treasures aici :).

carte-retete-adriana-popescu

Anno 5 1909 – FN (2018) Merlot si CS (ambele 2016), sec. 15,5 vol. alc.%. 12 luni baricat. (Pentru că legislația nu permite să se treacă pe sticle anii dacă e vorba de struguri culeși în ani dferiții, a fost trecut anul 1909, anul când a fost finalizată construcția conacului aparținând pe vremuri familiei Nicolau).
Așadar, culoare superbă rubinie, buchet intens de fructe de pădure, gem, senzații de cacao, lemn.
Corp plin, dens, structurat, taninuri bine integrate și aciditate bună. Note complexe de fructe de padure, prune afumate, spre gem, ciocolată, condiment. Post gust lung, foarte frumos.
Cum spuneam și într-o postare pe facebook, un vin puternic, masculin, cu multă personalitate. Ți se întipărește în memoria gustativă, efectiv. Admirabil lucrat!
Medaliat cu Aur la Vinarium 2021.
Bon Viveur Roșu – Cabernet Sauvignon (70%) și Merlot (30%), vinficate în stiluri diferite, sec. 14, 3 vol.alc. Buchet complex încântător.  Note fructate – fructe coapte roșii și negre, tușe gurmande de cacao, vanilie, scorțișoară, cuișoare.
Un corp plin, dens, cu arome de fructe de pădure coapte, prune uscate, spre gem și tușe de ciocolată albă, cacao și condimentele amintite mai sus. Taninuri bine șlefuite. Post gust lung, plăcut, catifelat – fructe roșii și  negre coapte, prune, condimente.
Un vin  gastronomic la fel ca și anteriorul. De asociat cu grătare și preparate din carne roșie, un steak medium-rare, chiar rare, grătare de miel sau  miel la cuptor poate chiar o pastramă de oaie, vânat.
Aur la Premiile Vinul.Ro 2020. Ediția 2014 a fost notat de Decanter cu 95 de puncte, medaliată cu aur.
Și Tămâioasa dulce trebuie încercată, am detaliat despre ea într-un alt articol pe larg aici – cu notele sale pline – de la tămâie și busuioc, la armonia gustativă cu pere busuioace, vanilie, fagure de miere, patiserie.
Iată, așadar, și câteva vinuri-semnătură ale apreciatului oenolog Gabi Lăcureanu, de mai multe ori premiat și desemnat oenologul anului (Vinul.Ro).
Elf Tours mai organizeaza o excursie aici în curând, vă țin la curent, iar Crama Licorna organizează periodic degustări cu turul cramei și informații utile; mai multe detalii găsiți pe site-ul cramei.
Iar după aceste vinuri însoțite de gustări, masa am luat-o la noul restaurant pescăresc al Fermei Dacilor. Storceag, pești pe plită și prăjiți, icre, tartar de somon, craveți, rapane și midii sunt câteva dintre preparatele pe care le găsiți aici.
Înainte de a ajunge la cama Licorna, am trecut și pe la Palatul Primăverii – unde ne-am minunat de opulența în care trăia familia Ceaușescu – 174 de camere, grădină luxuriantă interioară, solar, decorațiunii și obiecte aurte și cu cristale, tablouri și tapiserii scumpe, grădină exterioară unde viețuiesc păuni. Turul ghidat costă 40 de lei, iar pentru copii/pensionari – 30 de lei. În curte, se organizează azi o serie de evenimente. Las câteva poze aici.
 

Leave a Reply

Your email address will not be published.