Nu poti pronunța numele acestea de soiuri până nu bei și vinurile făcut din ele :)) – Suholimansckii Beli și Rcațiteli – veți vedea, mai jos, două vinuri pe care le-am cunoscut, la o degustare recentă organizată de True Wines care iată, are curaj să le expună pe piața din România. Și bine face, așa am mai aflat și împărtășesc și cu voi tipicitățile unor soiuri mai puțin cunoscute la noi, vinificate de vinăria Novak, crama din sudul Republicii Moldova. Au mai degustat și Alb de Onițcani, un soi-emblemă aici, îmbuteliat prima dată la Novak, precum și “revelația” Floricica, care a impresionat audiența.
Acestea fiind spuse, haideți să trecem la câteva note de degustare pentru aceste vinuri pentru care, Slavă Domnului, mai este loc pe piață, și eu chiar vă recomand să nu le ocoliți – când mai vreți să mai ieșiți dintr-un Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Chardonnay ș.a. Pentru că au, firește, caracteristicile lor, de luat în seamă și sunt vinuri bune pentru vara asta lungă pe care o avem în față. Ba chiar și pentru la toamnă. Ar mai fi de spus că vinăria Novak se prezintă ca o craft “artizanala”, strugurii sunt recoltați manual, și are ceva medalii obținute la concursuri internaționale de profil..
Nu m-am putut abține ca, pe lângă pozele noastre, să nu strecor și două poze de pe pagina de facebook a cramei Novak, vedeți lesne de ce :).
Suholimanschi Belli 2021. O premieră pentru Moldova, din câte am înțeles, acest vin îmbuteliat Novak Winery – opbținut din încrucișarea Chardonnay-ului cu Plăvaie. (În Ucraina, soiul este cultivat în regiunea Odesa și folosit pentru producerea vinurilor albe ușoare). Este un vin lejer, răcoritor, băubil a la long. Surâde cu o culoare galben pai și îmbie cu buchet proaspăt, plăcut – iarbă, fân, citrice; pe papile, se simt fructe galbene, citrice. 12% vol. alc. Poate fi lesne asociat cu aperitive, pește alb la grătar, frigărui de pui, salate ușoare de vară.
Rcațiteli 2020. Culoare galben pai spre spre auriu, un buchet floral pregnant – iasomie, parcă și salcâm, busuioc, dar și citrice – grepfruit roz am identificat eu. În gust, aceleași tente citrice, grepfruit roz pregnant, note vegetale, pe postgust, irizații de busuioc, dar și o notă ușor picantă. Datorită aromelor și corpului (dar și alcoolului) îl văd destul de versatil culinar, potrivit pentru grătare de pasăre, pește și fructe de mare, chiar în stil grecesc și chiar și pentru pane-uri/tempura – calamari, scoici (dacă vă plac așa). 14 vol. alc.
Alb de Onițcani 2020. Culoare aurie strălucitoare frumoasă, buchet de flori albe de primăvară, salcâm, parcă și puțin soc; în gust, se simte proaspăt, cu o bună aciditate – note de mere, pere, parcă și piersici; echilibrat, cu remanențe citrice pe postgust. Și la acesta văd pește la grătar, caracatiță la grătar, paste cu fructe de mare, dar și carne de pasăre, cu ierburi mediteraneene, niște frigărui cu legume. 13% vol. alc.
Cum spuneam mai sus, familia Novak a cultivat suprafață mare de viță-de-vie cu struguri Alb de Onițcani, fiind prima vinărie din Republica Moldova ce îmbuteliat acest soi de vin, selecționat în anii ’60 ai secolului trecut și numit astfel în cinstea localității unde a fost cultivat. Vinificatorii au sădit primele plantații cu Alb de Onișcani, în 2008-2009, iar în 2016, a apărut primul vin care reușește acum să se facă cunsocut și apreciat internațional. (Bronz la Decanter 2022).
Floricica 2021 se pare că a impresionat cel mai mult audiența degustării: prima dată, firește, prin buchet – intens, floral, cu arome pregnante de Muscat (din care își și trage obârșia, de altfel) și note tropicale. Apoi, prin gust care se distinge printr-o prospețime și o exuberanță aparte, note minerale și tenta crocantă; are și irizații citrice, iar pe postgust, rămâne un timp frumos. Mi s-a părut și cel mai gastronomic vin dintre cele trei – l-aș asocia cu niște un mix de fructe de mare trase la tigaie sau cu creveți creveți trași în tigaie, cu ceva ierburi mediteraneene, frigărui de rapane, tartine cu icre negre/roșii. 13% vol.alc.

