Proiect nou: Curator & Connaisseur & Friends – ghid enogastronomic și dezbateri

Nu cred că este iubitor de vin și gastronomie să nu cunoască activitatea lui Cosmin Dragomir (GastroArt.ro) și Cezar Ioan (Vinul.ro) precum și proiectele lor comune – organizarea Congresului Național de Gastronomie și Vin și inițierea Legii Ziua Națională a Gastronomiei și Vinurilor din România – să numesc două dintre cele mai importante. Activitatea jurnalistică, editarea unor cărți, organizarea de evenimente, pasiunile comune, precum și dorința de a împărtăși fără zgârcenie cu publicul larg knowledge lor – ca să mă exprim cuprinzător –  ceea ce înseamnă o componentă importantă de educație în domeniile menționate mai sus sunt alte câteva lucruri care i-au adus împreună în proiectul următor – Curator & Connaisseur & Friends. 

Pe site-ul Curator & Connaisseur & Friends”cc-cc.ro veți regăsi “cele mai cele informații din gastronomie și veți afla săptămânal, tot ce mișcă și ce e important în acest domeniu, precum și o serie de surprize: premii, discounturi, ponturi și, nu în ultimul rând, know how”, spun cei doi.

Curator & Connaisseur & Friends – cc-cc.ro riscă să fie CEL MAI TARE NEWSLETTER de cultură gastronomică din internetul de limbă română, dacă NU ne grăbim să-l trimitem prea des și să-i deranjăm pe abonați”, glumesc cei doi.

Newsletterul – care conține semnalizări de localuri, produse, scriituri și evenimente pentru consumatori și recunoașteri pentru chef-ii, antreprenorii și managerii din domeniul alimentar ale căror eforturi se concretizează în rezultate excepționale – își propune să devină punctul de pornire al viitoarelor evoluții în mentalitatea consumatorilor hedoniști curioși din România. Denumirea proiectului vine de la titlurile a două volume scrise de fondatori: “Curatorul de zacuscă” (Cosmin Dragomir) și “Connaisseur fără ifose” (Cezar Ioan), precum și de la faptul că, în demersurile lor de recomandare, se vor baza permanent pe ajutorul prietenilor cu criterii și gusturi solide și cu disponibilitate de a împărtăși descoperirile lor. De altfel, chiar de la lansarea proiectului își fac apariția primii prieteni: dezbaterile inaugurale au ca invitați scriitori, chefi, brutari, sociologi, antropologi, somelieri, marketeri și diferiți “căpitani ai furculițelor și paharelor” din Capitală.

O mențiune specială pentru Adriana Sohodoleanu (biscuit.ro) doctor în sociologia practicilor alimentare cu o lucrare dedicată Noii Bucătării Românești, primul prieten confirmat care se va implica activ în acest proiect.

Lansarea – sâmbătă, 11 iunie 2022

Lansarea va avea loc, sâmbătă, 11 iunie, la Artisan Food Market (Casa Universitarilor – București) începând cu ora 15:30, cu o serie de evenimente enogastronomice:

  • Workshop de vinuri BIO și BIODINAMICE și pâine artizanală prezentat de Cezar Ioan (vinul.ro) și Daniel Ion (Casa Del Pan)
  • Dezbateri gastronomice moderate de Cosmin Dragomir (gastroart.ro) și Adriana Sohodoleanu (biscuit.ro).

Invitați, în ordine alfabetică: Chef Ileana Braniște, Cristi Dandeș (foodofbucharest), Chef Marco Favino, Cristian Mărgărit (cristianmargarit.ro), Robert Petrescu (TV Paprika & more), Pastry Chef Ruxandra Popa (NOEME), Chef Mihai Toader (Soro.Lume), Daniel Voinea (#carteapeștilor).

Evenimentele sunt susținute de Eisberg, TeamFresh, Domeniul Bogdan și Bioshop Romania.

“Suntem extrem de subiectivi, nu ne tratăm”

“Pentru clientul care dă întâmplător peste un restaurant, un eveniment sau un produs alimentar, recomandarea Curator & Connaisseur & Friends va fi vizibilă sub forma unui afiș cu QR Code. Scanarea QR Code-ului trimite spre mai multe detalii explicative de pe site-ul cc-cc.ro, pentru cei interesați. Pentru gurmandul care vrea să-și planifice experiențele dinainte, abonarea la newsletter reprezintă conexiunea permanentă la noutățile din domeniu – fie că e vorba de restaurante, produse alimentare, apariții editoriale sau evenimente – care merită știute încă înainte ca acestea să devină cunoștințe publice”, spun inițiatorii sistemului.

“NU vom abuza de răbdarea abonaților trimițându-le mesaje foarte des, fiindcă știm și noi ce enervant poate fi un newsletter care ajunge în inbox fără să aibă realmente un conținut interesant”, promit Cosmin Dragomir și Cezar Ioan. Ei mai promit că întregul demers este unul onest pentru consumatori, interesant din punct de vedere cultural și intelectual și chiar, pe alocuri, atractiv prin premiile și beneficiile acordate abonaților. “Respectăm orice gen de cultură gastronomică, mai ales dacă ea conține și vin. Ne asumăm că suntem extrem de subiectivi – de fapt, mizăm pe asta și NU ne tratăm – îi dăm înainte cu cititul, mâncatul, scrisul șamd. Încercăm să nu cădem pe spate nici la vederea vreunei icre de somon, nici la primul cap de oaie care ne arată limba dintr-un galantar”. 

De la mese de ambasadori la cârciumile unde mănâncă bucătarii

“Căutăm gustul bun – fie că e în sens strict gastronomic sau mai larg, cultural. Ne pasionează și locurile unde mănâncă bine Andrei Pleșu sau ambasadorul Elveției, și cele în care se desfată dimineața bucătarii care au trudit toată noaptea pe la nunți, nu avem prejudecăți, important e să găsim calitate a mâncării și ambianței. Ne plac și discuțiile, dezbaterile constructive, istoriile culinare”, anunță Cosmin Dragomir și Cezar Ioan.

Publiciștii din spatele proiectului “Recomandat de Curator & Connaisseur & Friends” au, împreună, o experiență cumulată de peste 40 de ani “în domeniul cercetării și practicării” vinurilor, gastronomiei și comunicării. Cosmin Dragomir și Cezar Ioan sunt și cei care au inițiat și organizat primul Congres național care a stat ulterior la baza adoptării Legii privind declararea primei duminici din octombrie drept Zi națională a gastronomiei și vinurilor din România.

“Ne despart zece ani, dar să vedeți câte lucruri ne apropie:

  • lucrăm amândoi în presă
  • avem, împreună, vreo 50 de ani de experiență în presă 😀
  • ne place să scriem
  • ne place să mâncăm
  • ne plac berea, vinul și pălinca
  • am coorganizat zeci de conferințe, seminarii, întâlniri oeno-gastronomice
  • am scris fiecare câte o carte Cezar – Coinnasseur fără ifose, tot ce ai vrea să știi despre vin și ceva în plus (ed. GastroArt 2019), Cosmin – Curatorul de zacuscă și alte povestiri culinare românești (ed. GastroArt 2021)
  • și acum, lansarea acestui site” , mai spun Cezar și Cosmin.

Contacte 

Cezar Ioan – cezar@vinul.ro / 0722365008

Cosmin Dragomir – cosmin.dragomir@gastroart.ro / 0754951616

Leave a Reply

Your email address will not be published.