„Ascultă natura”, spun și fac oamenii de la Domeniul Bogdan, prima cramă din România care produce vinuri certificate biodinamic – și asta este esența biodinamicii: pe scurt, este stimulată activitatea naturală a solului, biodiversitatea în sol și în vie, se folosesc exclusiv produse de origine vegetală, minerală și animală, lucrările se fac în funcție de un calendar al fazelor lunii, iar mâna omului este un factor-cheie.
Ca idee, biodinamica nu e deloc un concept nou, ci este chiar cea mai veche mișcare organică în agricultură, dar insuficient exploatată, aș zice. A fost teoretizată de filozoful antropozof Rudolf Steiner în 1924, pe baza unei teorii elaborate în 1913, și anume antropozofia, conform căreia viața, în toate formele sale, este influențată de forțele din pământ și din univers, rezonând cu ritmurile Lunii, Soarelui, planetelor, stelelor.
Ca să nu mă lungesc prea mult, vă invit să citiți câteva detalii interesante despre viticultura biodinamică aici și în ce măsură studii și analize demonstrează eficiența agriculturii bio și biodonamice într-un articol din Vinul.Ro.
Domeniul Bogdan este o cramă tânără care a pornit din start – în 2011, cu această idee de a produce vinuri exclusiv naturale, a crezut și investit în asta. În 2016, obținea Certificarea Ecologică de la Austria Bio Garantie, Organism de Inspecție și Certificare activ din 1994. Și-a alăturat deasemenea nume mari precum Leonello Anello – doctor agronom în biodinamică – și Phillipe Cambie – oneologul anului 2010, conform Robert Parker.
Urmăresc vinurile cramei dobrogene de ceva timp și am avut ocazia de o organiza în timp împreună cu Vinul.Ro activități frumoase, iar articolul de față vine în urma unei vizite recente organizate de Vinul.Ro – care a presupus turul cramei și degustarea unor vinuri atât de la tanc, baric și amfore din beton, cât și îmbuteliate, ghidate de reprezentanții cramei – Gabriel Dulaschi – oenolog, Bogdan Pleșoianu – director general, Oana Stan- director de marketing alături de Cezar Ioan – Vinul.Ro.
Gama biodinamică se numește Pătrar, iar vinurile din celelalte game sunt vinuri bio. Primordial este gama semnată de Phillipe Cambie, “enologul celor 1.500 de puncte Parker (de-a lungul timpului, a primit de 15 ori câte 100 de puncte pentru vinurile sale)”, scrie Cezar în Vinul.Ro. Gama Cuvee Experience cuprinde vinuri cupajate diferite de la an la an. Gamele Duh, Premium și Clasic se alătură acestora.
Dar haideți să vedem și ce am degustat și a remarcat eu personal – de la tanc, o Tămâioasă Românească de Dobrogea foarte expresivă, cu buchetul și aroma tipică, cu o aciditate foarte bună – un Riesling de Rin biodinamic, la fel proaspăt, cu aciditate remarcabilă, o Fetească neagră atipică din amforă de beton, care deși nu era gata, mie mi-a plăcut foarte mult – cu un buchet de propolis, ceară, parcă și un pic de condimente spicy, anason, în gust aceleași note fructe roșii și negre și la fel nota inedită de propolis.

Iar la îmbuteliate, în premieră am avut un Riesling de Rin Pătrar (2019), repet nu mă așteptam la aciditatea asta, Cuvee Experience Rose, foarte prietenos și plăcut, Primordial Fetească Neagră 2020 – nu e niciun un secret că este printre Feteștile mele preferate din România. Apoi Pătrar Cabernet Sauvignon 2019 – sublim, spun asta fără nicio reținere și nu a fost numai părerea mea – buchet intens fructat cu ceva ierburi aromatice, condimente, cacao, în gust cireșe amare, vișine supracoapte, boabe de cacao, ciocolată, mirodenii, rest spicy, piper roșu și negru; un corp frumos, foarte bine structurat, post gust lung.

Iar plăcintele de la Patiseria Patien și mezelurile artizanale de la Moș Iosif au acompaniat cu brio vinurile degustării noastre.
O vizită utilă, veselă și informală din care am mai învățat câte ceva și, iată, am descoperit și noi vinuri de ținut minte și căutat.