Degustare de Feteasca din 5 regiuni ale tarii si 5 tipuri de sarmale cum se fac la noi si in alte tari
Degustarea de Fetească și sarmale organizata de Cosmin Dragomir si Carmina Nitescu, la Hanu’ Berarilor, a fost un eveniment în premieră pe scena degustarilor de la noi, ce merită repetat după părerea mea. Si nu doar pentru gustul preparatelor si al vinurilor, cat si pentru informatiile si povestile oferite – interesante, unele inedite.
O punere in scena a catova vinuri din soiul nostru fanion si aceste sarmale – la noi comfort food, dar si preparate ceremoniale, cum le-a numit Cosmin (asociate cu sarbatorile religioase si cu evenimentele majore din viata noastra), atat cum se fac in Romania, cat si la alte popoare. Cum spuneam, am aflat povesti si curiozitati despre sarmale, de ce sunt si ale noastre, unde a aparut prima reteta, cum se prepara prin alte regiuni si tari s.a. (Voi scrie un post special pentru ca e mult de povestit).
Toate preparatele si vinurile au placut, dar pentru ca trebuie cumva sa placa ceva mai mult fiecaruia dintre noi, iata meniul serii si cateva opinii personale – in ordinea in care mi-au placut mie:
Meniu:
🥂Catleya Wines Freamat – Fetească Albă&Fetească Regală 2022
🍷 Catleya Wines – Perfect Simplu Fetească Neagră 2020+Sarmale de post
🍷 Villa Vinèa Premium Fetească Neagră 2019+Sarmale clasice în frunze de viță de vie cu carne de vită și porc
🍷 Petro Vaselo Winery – Melgis Fetească Neagră 2020+Sarmale clasice în frunze de varză cu carne de vită și porc
🍷 Domeniul Bogdan Primordial Fetească Neagră 2020+Sarmale grecești în frunză de viță de vie cu carne de miel
🍷 Aurelia Visinescu Wines Signature Fetească Neagră 2016+Sarmale argentiniene cu carne de vită.

Preferintele mele

Vinuri: Primordial – Domeniul Bogdan (dar nu e nici un secret ca este printre vinurile din Feteasca Neagra preferate de mine, il descriu mai jos la pairinguri)
Melgis – Petro Vaselo (nu il stiam – un vin placut, echilibrat, cu note de fructe negre, vanilie, condiment)
Signature – vinul Aureliei Visinescu are un ceva al lui – e un vin puternic, cu personalitate, cu note gurmande – prune uscate, gem, ciocolata neagra.
 
Premim Villa Vinea – una dintre putinele FN din Transilvania care imi plac, am mai povestit despre el.
Sarmale: grecesti, argentiniene, de post. Mi-au placut cele grecesti mai mult (vita de vie, miel, orez, menta, lamaie), dar merita amintita si reteta celor argentiniene (varza, vita, orez, sos de rosii, busuioc, parmezan).
Pairinguri:
Primordialul dobrogean s-a pliat foarte bine pe sarmalele din carne de miel care are aroma ei aparte, precum stim cu totii, si cere un vin care sa o sustina, dar nu prea puternic sa-i estompeze savoarea. Catifelat, expresiv cu aromele de visine, cirese negre, tente de ierburi aromatice si condiment si note de lemn (un an la baric) a venit bine peste gustul si textura sarmalelor în viță de vie. (Ca o paranteza, miel si berbec se gatesc mult in Dobrogea, iar asocierea cu un vin dobrogean care este ceva mai fructat si bogat a fost fericita.) Un vin mai tanar nu ar fi sustinut carnea de miel, iar unul prea baricat sau mai taninos ar fi dezechilibrat-o). Nu au fost grase, deci nu aveau nevoie de un vin cu aciditate ridicata. Mi s-a parut ca si notele secundare de ierburi ale vinului au picat bine peste menta din compozitie, iar nota de lamaie prea putin sesizabila sau chiar insesizabila (la mine, in farfurie, cel putin) sa deranjeze pairingul sau sa ceara un vin cu aciditate mai sus).
Mi-a mai placut si pairingul sarmale de post cu Perfect Simplu Catleya – ambele usoare si placute, echilibrandu-se reciproc.
Carmina, acesta este si feedback-ul de care ma intrebai in mail, felicitari amandurora si astept cu nerabdare sa vad ce veti mai potrivi. Ca raspuns daca sa mai faceti, un categoric DA. Si de sarmale si de zacusti. Si de altceva, am si niste idei. 😀

Fotografii: Călin Stan

Leave a Reply

Your email address will not be published.