Cum asociem vinurile cu mâncarea de Paște

Când mă gândesc la masa de Paște, drobul de miel, friptura cu multă verdeață, cozonacul sunt primele preparate care îmi vin în minte, cele ale copilăriei mele și pe care le prefer mereu la această sărbătoare. Bineînțeles, mai sunt și alte feluri culinare festive pe care le avem pe masa sau mai bine spus, pe mesele acestor zile, dar tocmai pentru că mâncăm rar aceste preparate tradiționale (unele o dată pe an, poate) am ales să recomand câteva vinuri pentru acestea.

Așa cum am mai spus și alte dăți, vinurile potrivite deschid apetitul, pune în valoare mâncarea, îi evidențiază aromele, spală papilele și ajută digestia. Deci iată câte pot face!

Consumate toate, evident, cu moderație, pentru că avem mai multe feluri la masă, așadar, mai multe tipuri de vin.

Mai jos sunt câteva recomandari de vinuri pentru drobul și friptura emblematice de Paște, iar articolul complet este pe www.dagmar.ro, la sectiunea AfterTaste Club. Găsiți acolo recomandări de la spumante ce deschid apetitul și însoțesc aperitivele, la vinuri care se pot asocia foarte bine cu drobul și cu friptura de miel ori de pasăre, până la cele pentru deserturi sau pentru gustări dulci între mese.

Vinuri pentru drobul de miel

Într-un articol recent am ales să vorbesc separat despre câteva vinuri potrivite pentru drob, deși face parte tot din categoria aperitivelor, însă este destul de consistent. Aromele și textura lui cer un vin care să-l completeze, să susțină această consistență, să nu o estompeze. Eu aș miza mai degrabă pe vinuri roșii, deși am mai văzut recomandări și de vinuri albe.

Trebuie să ținem cont ca vinul să aibă un corp mediu spre mai plinuț, o aciditate medie spre ridicată care să îmbrace savorile ingredientelor și să facă față grăsimii (să o mai taie) și note ceva mai intens fructate. Nu ar trebuie să fie prea mult baricat și intens (și nici cu o tărie alcoolică mai mare de 13, 13, 5%) pentru că poate lua din aromele drobului.

Fetească Neagră din Dealu Mare, mai proaspătă, cu note de fructe roșii coapte și negre, puțin lemn este o alegere bună la acest preparat tradițional, la fel și o Rară Neagră de peste Prut.

Un Pinot Noir este și el o alegere la fel de bună, iar un Shiraz poate fi potrivit dacă aveți un drob cu ceva mai multe condimente sau mai picant.

Pentru un drob de pui sau de miel (sau poate chiar și vegetarian) alegem un vin alb, la fel proaspăt, fructat, cu aciditate mai ridicată care va evidenția gustul drobului, fără să îi acopere gustul specific și veți constata că, așa cum spuneam la început, spală papilele. Putem rămâne pe spumant sau alege un Riesling ori o Fetească Regală, de exemplu.

Vinuri pentru friptura de miel

Friptura de miel are, precum știm cu toții aroma sa aparte, este savuroasă, destul de pregnantă; avem nevoie de un vin care să facă față acestei savori și să o pună în valoare. Totodată, vinul trebuie să echilibreze și grăsimea cărnii, dacă aceasta este mai grasă. Practic, să facă aceste toate lucruri. Complicat? Nu chiar.

Cu cât carnea este mai grasă, cu atât îi putem da un vin mai fructat, mai corpolent și cu o mai bună aciditate, dacă este mai tânără și mai slabă, putem alege un vin mai prietenos.

Paleta este și aici destul de largă în funcţie de ce carne avem cum spuneam, condimentele sau marinada folosite, modul ei de preparare – friptură la tavă, tocăniță, la grătar sau la tigaie, prăjită, de la blenduri de Bordeaux, la un Cabernet Sauvignon mai intens, de la un Taurasi plin, cu buchet complex, un Xinamavro la fel, rotund, bogat în arome, la un Shiraz ușor condimentat dacă și carnea este mai aromată, mai condimentată, până la un Pinot Noir în cazul unei cărni mai slabe.

Cabernet Sauvignon este o alegere clasică pentru miel. Taninii Cabernetului cad bine peste grăsimea cărnii echilibrând friptura și invers, grăsimea înmoaie taninii. La fel, notele de fruct copt, vegetale și condiment îmbracă bine friptura.

Cum spuneam, în link, într-un articol mai detaliat, găsiți alte recomandări pentru aperitive (chiar și pentru dificilele ouă!), pentru friptura de miel și de pasăre (pui, rață, curcan),  precum și pentru cozonac și pască. Sper să vă fie utile și să îmi spuneți voi cu ce vă delectați la mesele de Paște.

Sărbători cu bine!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.