O revelație din Imereti, Georgia – Otskhanuri Sapere, vinificat în qvevri

Rubiniu intens, armonios, cu un caracter fructat expresiv – o revelație din Imereti, regiune isorică a Georgiei – Otskhanuri Sapere iată un vin care a scos multe ah-uri și oh-uri la degustările la care fost prezentat. Scriu și eu acum despre el pentru că am avut ocazia să îl gust de mai mute ori – și iarna și vara – și chiar dacă este vară acum și înclinăm spre albe poate mai mult, vi-l las în vedere pentru seri fantastice.

Este un  vin care are multe de spus; nu aș putea să-l asemăn cu altceva ca profil gustativ și structură. E vinificat în qvevri –  metoda tradițională georgiană –  amfore de lut îngropate pământ timp de un an. După părerea mea, această maturare îi conferă o robustețe, un caracter fructat mai puternic, arome mai pregnante  (am mai gustat și alte vinuri Qvevri). Apoi mai stă în butoaie de stejar tot un an.

Îmbină fructuozitatea cu un corp frumos, elegant, o prospețime și o aciditate foarte plăcute; nivel relativ scăzut de alcool -12%, deși ai spune că e ceva mai sus. Taninii sunt catifelați, bine integrați. Arome de vișine, cireșe coapte, fructe negre, un rest de vanilie și tabac, parcă. Un echilibru extraordinar per ansamblu. Rămâne lung pe post gust. An 2018. Foarte bun potențial de învechire.

Și culoarea e superbă, cum spuneam, un rubiniu intens; dacă știam că Saperavi e închis (culoarea lui însemnând “vopsea”) acesta e parcă și mai închis – numele venind de la localitatea Otskhana, de unde este originar acest soi.

Despre Otskhanuri Sapere am aflat că e unul dintre cele mai vechi soiuri cultivate în Georgia și că e un soi destul de dificil de lucrat cu el pentru a-i “nimeri” nivelul optim de zahăr. În acest caz, strugurii au fost culeși manual în a doua saptămână din noiembrie (!).

Produs de Batono – Georgian wine company și disponibil în România prin TrueWines, într-o serie de restaurante, winebar-uri, shop-uri de vin, inclusiv on line și pe e-shop-ul propriu TrueWines.

Asocieri culinare. Perfect la un steak de vită rare, suculent, frigărui și kebaburi mixte de vită și oaie condimentate, colțunașii specific georgieni hinkali umpluți cu care tocată, poate și la un cotlet de miel cu ierburi la cuptor, mezeluri maturate.

Despre Georgia, stilul de viață al georgienilor și vinurile de aici, scriitorul Vasile Ernu spune câteva lucruri interesante pe site-ul True Wines. 

În Georgia se cultivă în jur de 525 de soiuri de struguri,  doar 40 fiind însă sunt în producția comercială.

În 2013, metoda georgiană de vinificare în qvevri (cu o vechime de 8000 de ani în Georgia) a fost inclusă în Patrimoniul Cultural Imaterial UNESCO.

 

wine with me

Leave a Reply

Your email address will not be published.