Vinurile Velenosi: din Marche, de la visul şi începutul unei antreprenoare de 20 de ani, azi în Europa şi în lume

Mai multe vinuri Velenosi Vini am gustat prima dată la o degustare Parmafood organizată la wine barul Grapes și, ulterior, la ediții ale festivalului Ro-Wine și, de fiecare dată, am apreciat eleganța și echilibrul lor, precum și modul de prezentare. Dacă mă întrebați pe mine, aș spune că sunt vinuri care au acel “je n sais quoi” al lor,  “pe vino-ncoace”, cum am spune noi – o stilistică aparte ce armonizează culoarea cu buchetul și gustul și “împachetarea”. Sunt vinuri vibrante, expresive, cu un marketing profesionist, atractiv și uneor ludic, care te fac efectiv să vrei să știi ce este în sticlă.

Mi-a plăcut și modul idilic cu care se prezintă și își spune povestea această cramă, o  afacere de familie (povestesc mai jos), așa că am vrut să știu mai multe despre ea. Pe lângă acest lucru asta, mi se pare notabil modul în care a evoluat, fiind o cramă relativ tânără, înființată în 1984, devenită azi printre cele mai apreciate din regiunea Marche și cu vânzări în 52 de țări.

Numeroase vinuri au primit punctaje foarte bune de la publicații și critici de specialitate și au fost premiate la concursuri prestigioase internaționale.

velenosi_tasting

Note de degustare a câtorva dintre acestea am scris mai demult dar, așa cum spuneam, dar în articolul de față, mi-am propus să fac o descriere mai amănunțită a domeniului Velenosi și roadelor lui. “Panoul” Velenosi prezintă de la vinuri albe proaspete, conviviale, spre vinuri mai intense, gastronomice, rose-uri expresive, bine balansate, până la roșii complexe, cu note puternice și cu un potențial extraordinar de învechire.

Domeniul și vinurile Velenosi 

Velenosi Vini se află în milocul Italiei, în Ascoli Piceno din Marche, la distanţă de 20 km de Marea Adriatică, înălţime de 150/200 metri deasupra nivelului mării. Beneficiază, așadar, de influența mării, pe de o parte, și de cea a munților Apenini. Suprafețele cultivate se extind pe colinele care înconjoară splendida vale a râului Tronto, pe sol argilos, fertil, propice cultivării viței-de-vie. Vinurile Velenosi au fost create astfel încât să reflecte  “the scents and shades” din Piceno, terroir+ul unic de aici.

Pe lângă podgoriile din Ascoli Piceno, Castorano, Monsampolo și Castel di Lama, crama mai deține plantaţii în Ancarano și ​​în San Marcello, între renumitele Castele din Jesi – o porțiune splendidă de natură, istorie și artă, renumită pentru vinurile din soiul Veriddichio.

Precum spuneam, crama a fost fondată în 1984 de doi antreprenori tineri și foarte ambițioși, familia Velenosi – Ercole şi Angela, cărora li s-a alăturat în 2005, Dr. Paolo Garbini cu o vastă experiență.

Angela avea numai 20 de ani când s-a aventurat în această lume a vinului, iar de atunci “nu a încetat să urce mai sus și mai sus”, scrie gamberorosointernational.com: “O prezență feminină carismatică, într-o lume a bărbaților”, o prezintă aceeași publicație de specialitate.

Angela Velenosi
Angela Velenosi

Angela și-a stabilit un motto care îi reflectă filozofia și în care crede: “Wine is an art capable of making people dream”.  Iar visul Angelei s-a concretizat în obţinerea acestor vinuri. În spatele acestui crez cu idealizare poetică, stă ambiția ei și a familiei sale și munca neobosită a echipei de aici.

Velenosi combină tradița artizanală cu tehnologiile inovative, reinterpretând vinificația cu creativitate și dăruire. Plecând de la tradiții și practici străvechi, interpretează vinificarea într-un mod imaginativ și flexibil pentru a obține cel mai bun buchet într-un pahar de vin. Mi-a placut un citat de pe site-ul cramei – oamenii învaţă de la vin “We have learnt a lot from wine”, aşa că integritatea, sinceritatea şi pasiunea pentru muncă i-au ghidat permanent pentru a obține echilibrul dorit între culoare și gust, buchet și postgust.

Velenosi

Familia Velenosi a început cu 9 hectare și cu 2 vinuri, iar astăzi domeniul a ajuns la 184 de hectare și produce 34 de vinuri. Îmbuteliază anual 2.5 milioane de sticle care se vând în 52 de țări. A doua generație Velenosi Vini sunt copiii celor doi, Mateo și Marianna Velenosi care duc mai departe moștenirea familiei. Marianna prezintă povestea cramei pe pagina velenosivini. 

Velenosi vinifică soiuri indigene specifice centrului Italiei, printre care Passerina, Pecorino, Rosso Piceno și Montepulciano. O mândrie a casei este Roggio del Fillare, Roggio fiind un termen poetic care definește reflexia razelor de soare pe vița-de-vie, de un roșu profund cu reflexii de rubin. Este un cupaj de Montepulciano și Sangiovese ce provine dintr-o podgorie veche, maturat 18 luni la butoaie de stejar, cu buchet complex, corpolent, cu arome de fructe negre, ciocolată și o notă de tutun. Un exemplu de vin ce reflectă filozofia Velenosi despre care vorbeam mai sus – fiecare vin trebuie să creeze o anumită stare şi să invite la visare.

În acest link , am lăsat și note de degustare ale unor vinuri reprezentative.

Precum spuneam la început, vinurile Velenosi au fost medaliate la concursuri de specialitate din toată lumea – Berliner Wine Trophy, Mundus Vini, London Wine Competition,  ș.a.m.d., și de asemenea punctate foarte bine de critici și de publicații specializate – James Suckling, Robert Parker, Luca Maroni ș.a.

Vinurile Velenosi Vini, importate și distribuite de Parmafood în România, se găsesc online în e-shop-ul Parmafood aici și în alte e-shop-uri de specialitate, precum și într-o serie de restaurante și winebar-uri, la un raport absolut corect calitate-preț.  Părerea mea este că merită să le aveți în vedere pentru mese în familie și cu prietenii, cine speciale și cadouri aparte – sunt vinuri pentru fiecare moment cu cei dragi.

Și voi încheia tot poetic cu un citat de pe pagina de facebok Velenosi: “Prima il dovere, poi il piacere.  Cosa c’è di meglio di un calice del tuo bianco preferito, per concludere una giornata di lavoro?”

Scopri Verdicchio dei Castelli di Jesi DOC Classico
Scopri Verdicchio dei Castelli di Jesi DOC Classico

Degustare_Velenosi_Grapes - The Wine Bar

 

Dario Pennino, manager de export si brand ambassador
Dario Pennino, manager de export si brand ambassador

Fotografii: Facebook Velenosi Vini; Grapes – The Wine Bar (Sorin Retevoi); stand Parmafood la Ro-Wine.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.