Bucuria și efervescența vieții într-o cava cu mesaj: Cabaret – “un cava único para ‘apasionarse’ con la vida”.

Bucuria și efervescența vieții într-o cava cu mesaj: Cabaret – “un cava único para ‘apasionarse’ con la vida”.

Bulele strălucitoare cad într-o cascadă spectaculoasă în pahar, iar eticheta roșie de pe sticlă atrage ostentativ – gust pentru prima dată din această cava și mă gândesc că sigur vrea să transmită ceva spectaculos și ea, altfel de ce s-ar numi Cabaret? Ce este sigur e că la fel cum cabaretul e un show total care captivează și te ancorează în prezentul lui, lichidul ăsta efervescent, vibrant îți dă acea senzație de a-l savura pur și simplu, de a te bucura de el şi de moment, fără să te mai gândeşti la altceva.  Ce avem e aici și acum.

Este mesajul/îndemnul pe care îl transmite această cava Cabaret, făcută să ne amintească să ne bucurăm de viață, să o trăim cu pasiune, să ne lăsăm purtați de val.

Foto Castell D'Or

Cabaretul…

La început a fost un loc în care se mânca, bea, asculta muzică și viziona spectacole, apoi a devenit spațiu preferat de întâlnire al artiștilor în care își povesteau diverse lucruri și împărtășeau pasiunile. Ulterior avea să se transforme într-o mișcare artistică multivalentă ce implică muzică, dans, poezie, teatru – o atmosferă particulară cu trăiri artistice intense  –  curent ce a devenit efectiv un mod de interpretare a vieții. Senzualitatea, diversitatea, ironia unor comportamente conturau un tablou original, unic, spectaculos. Acesta este Cabaretul născut în Paris și răspândit apoi în lume.

Inspirată de acest spirit original al Cabaretului și de ideea de a trăi viața cu pasiune, cum spuneam mai sus  – căci despre asta este vorba – a apărut Cava Cabaret, creație a grupului Castell d’Or din Catalonia. O cava ce recaptează esenţa orginală a ceea ce înseamnă dragostea pentru viaţă, trăirea ei cu pasiune, a ideii de a da frâu liber dorinţelor şi a modului de a fi autentic, o prezintă poetic şi foarte frumos castelld’or.com. “CABARET de Castell d’Or, un cava único para ‘apasionarse’ con la vida”.  

Spectacolul bulelor 

Cine a văzut filmul Moulin Rouge își aduce aminte cu siguranță de desfășurarea aceea de forțe aproape neverosimilă de scene,  decoruri, muzică, dans – interpretare ce captează din plin spiritul Cabaretului; pe mine m-a impresionat! ”Spectacular, Spectacular” –  se tot repetă în film, în timp ce roșul – culoarea pasiunii – o vedem peste tot de la scenă, decoruri la ținute și peruci.  Am făcut această paranteză pentru că mi-am adus aminte de film și iată ce culoare putea fi mai potrivită dacă nu roșul pentru a îmbrăca sticlele de Cava Cabaret? “Spectaculare” și ele atât ca prezentare, cât și cu perlajul și aroma savuroasă.

În gama Cabaret, Castell d’Or a lansat 7 sortimente din care am avut ocazia să gust câteva datorită distribuitorului ei în Romînia ParmaFood Group de mai multe ori. Pozele de față sunt de la o degustare organizată de Onlinebar la Sensio Living și de la prima etapă a Campionatului de vinuri România – Spania de la A 46  Venue for coffee, bubbles and more.

Cabaret Brut Reserva. De culoare auriu deschis dezvăluie un buchet vioi, proaspăt, fructat de mere și pere și un gust la fel de proaspăt cu note de gutuie și ușoare tente de pâine prajită și patiserii. Arome bine balasate și o prospețime plină de viață. Este o Cava de Guarda, maturată peste 12 luni în sticlă, unde are loc a doua fermentare și formarea de bule.

Cabaret Le Scandale. Blanc de Blancs. Brut Reserva. Se dezvăluie în pahar cu perlaj fin, cu bule cremoase și îmbie cu un buchet expresiv cu arome florale și note de miere. Note foarte plcăute în gust de ananas, brioşe, drojdie, cremozitate şi un finiş de durată. O cava vibrantă, la fel ca spiritul autentic al Cabaretului. Este  o Cava de Guarda Superior, maturată peste 18 luni la sticlă.

Pe lângă Cabaret, am mai degustat de la același producător chiar din gama Castell D’Or, Cava Brut, Cava Brut Nature și Cava Brut Rose.

Productorul acestor spumante, Grupul Castell D’Or reuneşte 16 cooperative cu peste 2200 de familii implicate în agricultură ce lucrează peste 6200 de ha în Catalonia, producând şi alte game de cava, precum şi de vinuri liniştite. Îşi originea în The Cooperativa Agrícola de Vila-rodona, înfiinţată cu mai mult de un secol în urmă, în anul 1919.

Așa că recomandarea mea este, dacă sunteți băutori de spumante, să diversificați din când în când delectându-vă și cu această convivială cava a spaniolilor. Cabaretul se va potrivi foarte bine unei petreceri, iar Scandalul vi-l recomand pentru seri în doi :).

Pe  e-shop-ul ParmaShop.Ro,  găsți și  sortimente din gama Castell d’Or.

Este și o băutură deosebit de versatilă culinar, putând fi asortată unei mari varietăţi de preparate de la tapasurile specfice spaniole și gustări variate, peşte şi fructe de mare, paella, până la sushi și preparate din carne, în funcție și de tipul ei.

Despre cava

La fel cum prosecco e spumantul-semnătură al italienilor, iar șampania se face doar în Champagne, cava este spumantul cu denumire de origine controlată în Spania, cel mai băut vin la ocazii speciale de spanioli (și nu numai) și a cărui cerere este în creștere și la nivel internațional.

Se produce în proporție de 95% în Catalunia prin metoda tradițională (la fel ca șampania).

Cava albă se obține din soiurile de struguri Xarello, Parellada și Macabeo sau Viura. Xarello conferă structură cavei, Parellada îi aduce cremozitate, iar Macabeo vine cu aciditate și prospețime.  Mai întâlnim uneori și Chardonnay, folosit pentru corp. Cava rose se obține din soiuri precum Garnacha, Pinot Noir, Monastrell și Trepat.

În funcție de nivelul de zahăr, există Cava Brut Nature, Extra Brut, Extra Sec, Semi Seco, Seco și Dulce. Iar în funcție de perioada de învechire, orice cava trebuie să se matureze 9 luni la sticlă. Avem astfel Cava de Guarda/ Joven – minimum 9 luni la sticlă,  Cava de Guarda Superior cu Reserva – minimum 18 luni la sticlă și Gran Reserva –  peste 30 de luni la sticlă. Mai există și Cava Paraje Calificado – termeni care se folosesc pentru a desemna o cava unică dintr-un loc special selectat, diferită de altele prin niște caracteristici specifice şi maturată minimum 36 de luni la sticlă.

Cava se servește la 6-8 grade Celsius, în pahare tip flute care îi păstrează cel mai bine perlajul și aromele.

Și, ca să închei în aceași notă optimistă de mai sus, vă las mai jos câteva fotografii expresive a ceea ce înseamnă să te bucuri din plin de moment.

Leave a Reply

Your email address will not be published.