Cru-urile Toscanei: Mormoreto 2019 Frescobaldi, un vin-simbol Castello din Nipozzano, remarcabil prin complexitate și intensitate

Mă aflu din nou în compania vinurilor din Toscana, de la același colos Frescobaldi despre care am mai scris un articol cu ceva timp în urmă, una din cele mai vechi și prestigioase crame nu doar din Italia, cât și din întreaga lume, cu peste 700 de ani de tradiţie, din anii 1300. Masterclass-ul “Discover the Frescobaldi Crus”, organizat de Parmafood Group, importatorul acestor vinuri, la Ro-Wine, ediția de toamnă 2023 şi susţinut de reprezentanta Frescobaldi, Maria Chiara, ne-a adus în atenție 5 etichete de top de la câteva domenii ale acestuia.

Vă spuneam, în articolul precedent, că Frescobaldi și-a asumat să reflecte diversitatea Toscanei sub deviza “Cultivating Toscana Diversity”, deţinând 9 domenii în regiuni diferite, astfel că şi vinurile sunt diferite, expresii ale fiecărui terroir în parte. În plus, istoria Marchesi Frescobaldi e conectată la istoria Toscanei; încă din Florenţa medievală, membrii familiei au avut contribuții importante în numeroase domenii – de la agricultură și viticultură, la construcții, economie, politică, artă; au stabilit legături comerciale cu alte popoare/curți europene în vremuri vechi; generații ilustre s-au succedat de-a lungul anilor: bancheri, exploratori, oameni de stat, de litere, de artă, fețe bisericești ș.a. Azi, Frescobaldi se află la cea de-a 31-a (!) generație. 

Am ales, în acest articol, să vorbesc mai detaliat despre un vin care mie mi-a plăcut foarte mult, mi-a rămas în memorie și pe care am avut ocazia să îl mai degust, Mormoreto2019. Este un alt vin-simbol al domeniului Castelo di Nipozzano (pe lângă Castello din Nipozzano despre care am mai vorbit) unul din cele vechi și elegante domenii ale familiei Frescobaldi, moștenire istorică. Elegant și vinul deopotrivă, complex, bogat, provenit dintr-o vie veche din 1976.

Mormoreto 2019. Cupaj de Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Petit Verdot și Sangiovese, învechit timp de doi ani în butoaie de stejar francez, este descris de producător ca opulent, profund, de o mare finețe și cu mare potențial de învechire.

“Is all about intensity” la acest vin – roşu rubiniu puternic cu reflexii violete, îmbie cu buchet complex fructat  – fructe roşii şi negre, ce merg de la zmeură, la coacăze și mure, cireşe negre, continuând cu note de boabe de cafea prăjită, cacao, parcă și ciocolată neagră, tabac. Cum spuneam, atât olfactiv, cât și gustativ este complex, concentrat; pe papile, se simte bogat, bine balansat cu aceleaşi note fructate, taninii catifelaţi, proaspăt, cu o notă balsamică. Postgustul este și el foarte persistent, remarcabil.

Ca asocieri culinare, îl văd excelent lângă un steak de vită marmorat, suculent medium-rare, la o friptură de vițel, un cotlet de miel la cuptor, paste ragu, charcuterii maturate.

93 pt. Luca Maroni, 94 pt Falstaff, 95 pt James Suckling.

Giramonte. Sangiovese (95%) și Merlot (5%)  a fost un alt vin care mi-a plăcut mult. Maturat 22 de luni în butoaie de stejar și minimum 6 lni în sticlă. La fel, o culoare, buchet și gust complex, specifice roșiilor maturate la baric ale acestui producător.

Pe lângă acestea s-au mai degustat: Benefizio Castello di Pomino Chardonnay Riserva 2021, CastelGiocondo Brunello di Montacino Ripe al Convento DOCG Riserva 2015. 96 pt. Falstaff,  97 pt. James Suckling şi Lamaione Merlot 2018.

Vă las mai jos și o imagine a domeniului Castello di Nipozzano – “Timeless Beauty”.

Castello di Nipozzano

Nu în ultimul rând, n-am delectat cu bucățele de pâine înmuiate în acest savuros ulei de măsline Laudemio, produs de acelaşi Frescobaldi.

Laudemio-Frescobaldi

Stand Frescobaldi Parmafood Group Ro-Wine. Carmen Savu & Maria Chiara
Stand Frescobaldi Parmafood Group Ro-Wine. Carmen Savu & Maria Chiara

Pe cât de numeroase arome își dezvăluie acest vin, Nicoleta Scarlat a fost inspirată să facă și un colaj al numeroaselor mele fețe gustându-l :).

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.