Experiența unei vizite la o fermă de sturioni, fascinația caviarului și un restaurant ce poate pune Vâlcea pe harta turismului culinar

Știați că unui sturion, în funcție de specie, îi trebuie 7-15 ani să ajungă la maturitate și să reproducă acest caviar – atât de apreciat și renumit pentru gustul lui, dar și pentru preț, iar unei specii Beluga 14 ani? Creșterea sturionilor nu e deloc un proces ușor și nici ieftin și nu orice antreprenor, indiferent de câți ar bani dispune, ar putea să se încumete la asemenea sarcină. Mai trebuie ceva știință, noțiuni de chimie și înțelegerea diferitelor procese naturale și a influenței lor asupra mediului  – cum afectează în mod direct apa, aerul și, implicit, calitatea vieții peștilor. Plus mulți bani investiți în sisteme tehnologice, echipament de ozonificare, dispozitive subacvatice, hrană etc. etc. Și, așa m am observat în cazul de față despre care povestesc mai jos, pe lângă multă muncă, mai trebuie multă implicare și ceva pasiune.

Așa începem să înțelegem de ce caviarul și carnea de sturion ajung scumpe în magazine și în restaurante. Pe lângă faptul că sunt delicatese gustoase și rare, nu sunt doar produse de lux, ci au și o multitudine de nutrienți – proteine, vitamine – și chiar propretăți antiage (folosite inclusiv în industria cosmetică luxury).

La ferma de pește La Plută din apropierea orașului Râmnicu Valcea, Alexandru Stănculescu – ginerele familiei Bușcă ce a pornit această afacere – ne întampină cu zâmbetul pe buze, ne ghidează printre bazine și pare că are toate explicațiile din lume legate de creșterea peștilor aici – sturion, păstrăv, șalau, somn, crap. Mergem apoi la unitatea de procesare unde sunt camere speciale – fiecare cu scopul ei și cu echipamente performante pentru toate etapele de producție. Destinația finală este restaurantul Barko unde ne delectăm, evident, cu preparate proaspete din pește.

Familia practică o  acvacultură durabilă, în mediu curat, fermele fiind amplasate la 20 km, respectiv 30 km distanță de Râmnicu Vâlcea, departe de surse de poluare și perturbare a creșterii peștilor. Sistemul tehnologic este de tip recirculant, iar pentru obținerea parametrilor necesari apei și îmbunătațirea condiiților de viață, există un sistem de ozonificare a apei. De asemenea, sunt respectate toate procedurile de biosecuritate și este adoptat un management non-medical. Peștii sunt monitorizați cu atenție cu dispozitive speciale subacvatice, pentru a se asigura că toți parametrii vitali sunt în limite optime.

Evident, urmează etapele de producție care iarăși nu sunt deloc floare la ureche – de la obținerea caviarului, la diferite produse din pește proaspăt și afumat. Valorificarea peștilor are loc la pescăria proprie și la destinația premium – restaurantul Barko.

Restaurantul Barko – este, am mai spus și altă dată acest lucru – acel tip de loc care, după părerea mea, menținând calitatea și gustul și evoluând mereu în mai bine, ar putea pune orașul Râmnicu Vâlcea pe harta turismului culinar în România. Și nu numai. Toate preparatele pe care le-am gustat au fost deosebit de savuroase, fragede, proaspete, bineînțeles – de la caviar, storceag, sturion la grătar, păstrăv copt, până la desert.

Barko înseamnă un tot unitar construit cu mare atenție – peisagistica, arhitectura, echipamentele moderne (vitrine speciale, plită performantă, cuptor Josper de ex.), elementele de decor premium, ospitalitate și atmosferă – iarăși vorbim mulți bani investiți.

Terasa are și un iaz cu sturioni pentru oaspeții curioși să îi vadă. Înăuntru nu ai cum să nu remarci barul cu peretele întreg amenajat în spate care ne trimite cu gândul la locațiile premium din Occident.

Revenind la bucătărie și meniu, am observat și multă creativitate, pe lângă clasicele din acești pești cărora, uneori, nu le trebuie decât sare și puțin ulei de măsline de calitate, o serie de preparate sunt însoțite de garnituri, piureuri și emulsii delicioase.

Lista de vinuri este una bună, mai este loc însă i de alte etichete premium și superpremium. Evident, nu lipsesc spirtoasele, cafeaua și freshurile de calitate.

Mai jos, vă las fotografii cu cateva preparate din cele gustate – de la caviar și, sturion la gratar,  la păstrav copt cu piure de legume și cips crocant, șalau în crustă de sare pe plită și până la un desert fabulos mille feuille.

Eu am ajuns aici la un eveniment special de Sfinții Mihail si Gavril unde vodka Beluga de la Parmafood a fost asortată caviarului – combinație rafinată, care nu da greș pentru iubitorii de gastronomie  și going out.  Toți oaspeții au primit din partea casei shoturi de vodkă și tartine cu caviar.

Iar brand ambasadorul Beluga, Adrian Sacota, a preparat un cocktail care ne-a lasat masca efectiv. Nu exagerez si eu nu sunt iubitare de cckailuri. În culise mi-a spus însă și câte  nopți de nesomn, teste, muncă și griji i-au trebuit  să iasă ce trebuia.

Muzica live a animat atmosfera până târziu în noapte. Să vă mai spun că restaurantul – 160 locuri capacitate în interior a fost plin.

Carmen Savu, mulțumesc din nou pentru invitatie, a fost o vizită nu doar savuroasă, cât și foarte utilă și instructivă.

M-am străduit așadar să împărtășesc și cu voi această experiență. Dacă ați învățat câte ceva despre sturioni sau pur și simplu v-am făcut poftă mergeți cu încredere să vă aproviziați de la pescăria din Vâlcea și să mâncați la restaurantul Barko.

Leave a Reply

Your email address will not be published.