Pe Alìe l-am cunoscut cu ceva timp în urmă, la o degustare de toscane ale “colosului” toscan Frescobaldi, aduse în România de Parmafood Group. Este, pot spune, un rose cu o aură distinctă de eleganţă atât vizuală, cât şi în ceea ce privește profilul aromatic, un cupaj în care Syrah și Vermentino se completează și se echilibrează foarte frumos. Cele două soiuri şi-au găsit un mod de exprimare aparte într-un terroir ce include influența Mării Tireniene.
Varietatea de arome îl fac “one-of-akind-wine”. Olfactiv, ne întampină cu un buchet complex, în care ies în evidență notele fructate și florale de la piersici, la trandafiri și bujori. Notele citrice îi conferă o prospețime minunată. În plan secundar, apar arome de ierburi aromatice precum busuiocul și salvia.
În gust este proaspăt, cu o mineralitate bună, savuros, bogat în arome fructate – piersică, fructe tropicale precum fructul pasiunii, citrice, plante aromatice.
Un vin senzual, îl denumește producătorul, la fel ca nimfa căreia îi poartă numele. 12% vol. alc.
Este prietenos cu mâncarea, versatil și poate face pairinguri excelente cu o varietate de preparate de la aperitive ușoare, pește, fructe de mare, crustacee, la carne albă, chiar și cu anumite tipuri de pizza.
Un articol despre alte vinuri Frescobaldi, precum şi povestea acestui producător toscan găsiţi aici:
Din comorile Toscanei (I): Frescobaldi scrie istorie din 1300 – Adriana Joy