Cu Sightseen Bus în Dealu Mare – călătorii, vinuri și poveşti #TheJourneyOfDealuMareVineyard

Turul Cramelor cu #SightseenBus

O idee cât se poate de bună să vizitezi și să cunoști cramele și vinurile din Dealu Mare a avut familia Ene cu acest Sightseen Bus branduit cu Turul Cramelor –  autobuzul decopertat care ne plimbă prin această zonă vitivinicolă atât de ofertantă: de la etaj, admirăm priveliştea viilor înverzite, iar ghidul nostru, Irinel Macici, ne arată cramele și ne povestește despre ele; senzaţia e plăcută şi relaxantă şi ştim că ne aşteaptă vinuri bune şi alte noi poveşti; buna dispoziţie continuă la crame. Familia Ene care este şi proprietara uneia dintre cele mai noi crame din zonă, Domeniul Strehan, are planuri mari: vrea ca Dealu Mare să devină un brand de țară și să dezvolte turismul enologic, spune Vasile Ene. Ceea ce e necesar, dacă mă întrebați pe mine pentru că avem atâtea crame şi vinuri bune ce merită cunoscute. Iar ca să mergi o zi să vizitezi, să deguşti și să te întorci, ai nevoie de șofer “de sacrificiu”; iată, nu mai e necesar cu autobuzul plimbăreţ, no stress :). Şi chiar e frumoasă plimbarea, cu vântul în plete, să zic aşa.

Irinel care este implicată ca ghid în acest proiect ca ghid spune că proprietarii cramelor sunt bucuroşi de iniţiativă; Davino, Viile Metamorfosis, Lacerta,  Serve, Apogeum și, evident, Domeniul Strehan sunt printre cramele ce au intrat în circuitul #TheJourneyofDealuMareVineyard și sigur li se vor alătura altele.

Popasuri la Davino şi Domeniul Strehan

La Davino, Irinel ne-a prezentat crama mai nouă, construită în 2017 și patru vinuri:  Vast Alb, un cupaj frumos de Sauvignon Blanc, Fetescă Albă și Riesling, Alba Valahica – Fetească Albă, Purpura Valahica – Fetească Neagră și complexul Iacob 2018 –  Cabernet Sauvignon și Fetească neagră, 12 luni baric, 12 luni învechire în sticlă, medaliat recent cu aur la concursul de la Bruxelles. Au fost însoțite de brânzeturi atent alese – foarte bune! din Făgăraș de la Da Giuseppe Formaggeria Artigianale şi Craft Brânzeturi.

Pentru că la Davino am mai mers și nu cred că este iubitor de vin să nu cunoască vinuri ale acestui “Clasic” renumit al vinului românesc, vă voi povesti mai jos câte ceva despre noul Domeniu Strehan din Tohani.

Am dat curs acestei invitaţii şi pentru că aveam să cunosc această cramă și vinuri în premieră. Este vorba despre o afacere de familie: Marilena şi Vasile Ene au ales să se întoarcă în  zonă, au cumpărat pământ şi vii, au lansat primele vinuri şi au construit un restaurant cu o arhitectură și mobilier de bun gust numai cu materiale autohtone, cu terasă cu view superb la Dealul Strehan și la podgoria de la poalele acestuia.

Au planuri mari de viitor: se lucrează la cramă (până acum s-a vinificat la Domeniile Franco-Române), la reabilitarea conacului de odinioară din zonă și la diversificarea modalităților de petrecere a timpului liber și agrement – plimbare cu mașina de epocă,  petreceri în vie, petreceri în conacul ce urmează să fie refăcut etc. Multe idei vin și de la Rareş Ene, fiul de 18 ani al celor doi, care a studiat în Italia şi va merge să studieze enologia în Africa de Sud. De altfel, el a şi susţinut degustarea vinurilor Domeniul Strehan cu o acurateţe şi o dezinvoltură lăudabile. Tot din Africa de Sud a venit ideea acestui autobuz, iar consultantul enolog al cramei vine, de asemenea, de acolo.

Așadar, numele domeniului a fost inspirat de la acest deal Strehan, la a cărui origine ar sta expresia “Strigă  la Han” pentru că aici ar fi fost un han prin secolul al XIII-lea. Nu întâmplător a fost ales locul; familia Ene a vrut să readucă la viață o podgorie și un vechi conac cu poveste. Pe vremuri aici au trăit Eglantina Ionescu, cunoscută pentru dragostea și dăruirea ei pentru pământ și vii și soțul ei, Constantin Alexandru Pandele. “Am găsit o întindere de pământ pe care supravieţuiau încă podgoria şi vechiul conac numit de săteni, Pandeloaica”, spune familia Ene care acum dă un nou suflu acestui  domeniu idilic pentru ca şi alţi oamenii să se bucure de farmecul zonei. Cele trei repere ale Domniul Strehan sunt astfel: Crama Strehan, Conacul Eglantina și Hambarul Târgovețului.

vinuri Domniul Strehan

Trecând și la degustare, iată și vinurile care, deocomdată, se găsesc de cumpărat la restaurantul domniului și în magazinul on line:

Sauvignon Blanc. Proaspăt, vioi, destul de intens atât la nas, cât și în gust, mai de Lume Nouă; note ierboase și fructate la nas: mere, citrice, mineralitate bună și fruct expresiv în gust: citrice – grepfruit, ceva ananas parcă, final plăcut.  Un Sauvigon Blanc reușit de Dealu Mare atât din punct de vedere al concentraţiei de arome, cât și al mineralității. Este un vin ideal de vară, de asociat cu preparate din carne albă, pește, fructe de mare, aperitive proaspete. 13% vol.alc.

Rose Merlot. De asemenea, un rose proaspăt cu arome de fructe roșii și negre coapte: căpșune, zmeură, mure – destul de complex si el, cu alcoolul destul de sus – 14%, dar bine integrat. Un vin potrivit pentru preparate cu brânzeturi, paste și risotto cu fructe de mare, chiar şi deserturi aromate, recomandă producătorul.

Merlot. Și Merlotul roșu își păstrează aceeași caracteristică de prospețime comună, este nebaricat, structurat și prietenos, cu arome de fructe negre și roșii  – coacăze, dude, zmeură. De asortat la preparate din carne roșie, este versatil pentru diferite tipuri de carne de la porc, la vânat, de la grătare, la rulade și preparate cu sos roșu.

Eglantina Cuvee Merlot (80%) şi Cabernet Sauvignon (20%) demisec. Buchet complex, concentrat; catifelat, mai plin, mai intens, cu aceleași fructe roşii şi negre coapte în gust, însoțite de senzaţii mai gourmet de ciocolată, cafea, postgust remanent. Baricat 6 luni. De asociat cu preparate savuroase, din carne roşie, chiar mai gourmet, preparate din vânat; cred că ar merge şi lângă deserturi cu ciocolată.

Și am încheiat cu Prosecco Brut DOCG Valdobbiadene. Produs în Valdobbiadene, îmbuteliat sub eticheta Domeniul Strehan, un spumant evident din Glera, proaspăt, sprințar, cu perlaj persistent, fructat, 11,5% vol. alcool. Perfect pentru zile și seri de vară și nu numai, petreceri și ocazii speciale.

Iar Iar dacă doriţi mai multe informaţii vă invit pe site-ul domeniului , dar mai ales într-o aventură cu Sightseen Bus. Felicitări pentru iniţiativă şi sper să continue constant!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.