O evadare din timp la castelul Bethlen Haller, în anul cel mai bun al Jidveiului

 Ichigo-Ichie în japoneză este un concept care vorbește despre trăirea clipei; ichigo pentru univers e infinitul, pentru om timpul, pentru strugure drumul de la sămânță în pahar, iar ichie momentele unice, prețioase ce leagă acest întreg. Care e legătura cu vizita mea la castelul Castelul Bethlen Haler și Crama Jidvei? Câteva zile, ruptă de agitația citadină, cumva această vizită m-a făcut să am senzația unui timp ținut pe loc, imortalizat în momente frumoase – somptuozitatea copleșitoare a castelului nobiliar cu bolte imense, jilțuri, candelabre, sfeșnice și tablouri, clapele vii ale pianului din holul central, frumusețea cramei de la subsol, muzica live la nai și taragot și clinchetele paharelor au conturat poate unul dintre cele mai frumoase week-end-uri într-o deplasare profesională.

adriana_popescu_castel_bethlen_haller_jidvei

Dacă reprezentanții cramei și-au propus să ne facă șederea cât mai plăcută, cu  siguranță, mie au reușit să-mi transmită și acest Ichigo-Ichie, de care nu întâmplător amintesc. Este și numele unei expoziții de fotografii inspirate de drumul vinului la Jidvei, a lui Daniel Bereș, un artist foarte talentat, care a surprins excelente peisaje, vinuri și momente din ce înseamnă Jidvei.

46516890_1990562910990656_3511435076455890944_n

Revenind la vizita mea pe meleaguri transilvănene, recunosc că atunci când am primit invitația, m-am gândit mai întâi la castel, pentru că văzusem atâtea imagini cu el și îmi doream să ajung aici, pe lângă faptul că mă așteptam să degust alte vinuri bune ale cramei. Au meritat din plin cele 6 ore de drum până în Cetatea de Baltă, nu doar pentru răsfățul “hedonist” de la castel, cât și pentru programul plin și util  – vizita la cramele din Jidvei și Tăuni, degustarea vinurilor din producția lui 2018 de la tanc – Fetească Regală, Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Gewurztraminer, a strugurilor de Traminer roz direct de pe butaș, care începuseră să stafidească – pentru icewine, vinul de desert de la Jidvei, dar bineînțeles și a altor vinuri reprezentative din gamele Owner”s Choice și Mysterium și ediții de vinotecă plus mesele – adevărate ospățuri de castel și muzica impresionantă a tarafului Jidvei.

Anul 2018 – an de referință pentru Jidvei

Pentru că am amintit de producția lui 2018, am aflat că fost cel mai bun an pentru podgoria Târnavei, cel puțin din ultimii 28, de când este aici directorul tehnic al cramei, Nelu Mărginean. Temperaturile bune de peste an, lipsa precipitațiilor din august și septembrie, contracararea din timp a bolilor și dăunătorilor au creat cele mai bune condiții pentru  viile Jidveiului, a spus acesta.

42546686_762789934065706_147852569832587264_n

Iar una dintre noutățile pentru anul viitor este primul Petit Manseng din România – soi orginar din Gasconia, în teste de câțiva ani pe pământ românesc și care va fi vinificat în dulce la Jidvei. Petit Manseng are boabe mici și pieliță groasă, de culoare aurie, cu tentă verzuie, cu randament scăzut de must. Vinul rezultat e descris de reprezentantul cramei cu note distinctive de clementină, portocală și alte fructe tropicale; site-ul Jidvei și alte site-uri vorbesc și despre mango, ananas, guava, flori și condimente dulci și, uneori, accente de ceară de albine, banană și nucă de cocos. Este un vin cu aciditate mare, dar echilibrat frumos de dulceața florală. concurs-identitate-produs-nou-jidvei.jpgAstfel, deși e dulce, are o prospețime ce rămâne până la  2 ani în sticlă. Potrivit informațiilor de pe site-ul cramei, vinul se va comercializa în sticle de 350 ml sau 375 ml, la prețul de 50 de lei, în HoReCa (cluburi, baruri, anumite restaurante), magazine de specialitate și pe e-shop-ul Jidvei.  Imaginea noului vin a fost și obiectul unui concurs adresat studenților Universitatății de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, din primăvară. Franța este cel mai mare producător de Petit Manseng. În momentul de față, este autorizat și în Toscana și Sicilia și în regiunea Bască, iar medii prielnice de plantare s-au găsit în Australia și SUA. Astăzi, e sub observație în provincia Bolzano și în Podgoria Târnave, Jidvei.

Din vinurile preferate 

Sâmbătă seara, după vizita la crame, ne-am bucurat de un ospăț ca de Centenar cu spumantele Jidvei brut (rose) și extrabrut (alb), un Pinot Gris de vinotecă din 2009, foarte bun  și etichetele din edițiile exclusiviste Owner’s Choice și Mysterium, dar și altele.  Preferințele mele s-au conturat astfel:  Jidvei Rose extrabrut, Jidvei Rose brut, Ana Chardonnay, Mysterium Rose și, bineînțeles, Gewurztraminerul Grigorescu, de care m-am îndrăgosit acum vreo 10 ani, dacă nu și mai bine, la un Vinvest. Nu a lipsit nici taraful Jidvei. În încheiere, ca reviewer de food, pot să vă spun că mâncarea făcută la castel este foarte bună, de la cerbul și mistrețul lăsate la marinat o săptămână, la icrele de știucă – care se epuizau efectiv rapid și se tot cereau – și sarmale  – din care până și eu am gustat plus doboș tortul savuros (din prima seară).

 

 

Photoshooting-ul la castel era de neratat

46941023_2376083962418949_2705820707761160192_n

adriana_popescu_castel_bethlen_haller_3.jpg

Scurt istoric al castelului și cramei Jidvei
-Castelul nobiliar Bethlen Haller din Cetatea de Baltă a fost construit în perioada 1570-1580. Între anii 1615-1624 a fost refăcut radical de contele Ștefan Bethlen, după modelul castelului Chambord din Franța, cunoscut datorită distinctei arhitecturi renascentiste franceze.
-În 1949 este fondată Întreprinderea Agricolă de Stat Jidvei, un prim pas spre ceea ce va deveni, 50 de ani mai târziu, compania Jidvei.
Foto Castel Și Mysterium Rose – Daniel Bereș

47016260_2382410308452981_7530117932441927680_o

Leave a Reply

Your email address will not be published.