Înainte de marele concert Deja Vu, de vorbă cu Cornel Ilie despre…preferințele lui culinare

Despre ce era să vorbesc eu cu Cornel Ilie, dacă nu despre …mâncare, chiar dacă el se pregătește acum de zor pentru marele concert  Vunk – Deja Vu care va avea loc pe 16 octombrie, la Sala Polivalentă și care marchează aniversarea a 25 de ani de la primul concert. Tot atunci, va lansa și cartea autobiografică cu același nume. Cu toate acestea, și-a făcut un pic de timp pentru masă, că doar trebuie să mănânce, iar eu eram curioasă să știu ce, cum și unde, printre și după repetiții și prin nenumăratele locuri în care merge prin turnee.
Cornel, în general, ești atent la ce mănânci sau ești mai pofticios/gurmand?
Sunt pofticios și mănânc orice, la orice oră, fără să țin seama de vreo regulă legată de dietă sau de vreun stres în privința asta. Știu cum funcționez și am norocul să nu-mi fac griji din cauza asta, a atenției legate de cât și ce mănânc. Fiind mult plecat pe drumuri prin țară, nu pot să am program fix de mese, așa că m-am obișnuit să pot mânca la orice oră, asta însemnând chiar și prăjituri la miezul nopții :).
Când ești în turnee, ce mănânci/mâncați? Cum vă alegeți locurile?
De preferat este să alegem locurile în care putem găsi mâncărurile specifice zonei în care suntem. Mergem pe recomandările prietenilor din acel loc sau întrebăm pe facebook sau pe instagram unde găsim un restaurant bun. În cele mai multe dintre orașe știm, deja, să mergem la punct fix.

„Noaptea, după repetiții merge o bere rece”

Pregătiți acum concertul Deja Vu de la Sala Palatului. Cu ce vă umpleți bateriile în pauze și de unde? Comandați, mergeți la bistrouri/restaurante etc.?
Lichide multe, iar mie-mi place să am fructe la mine. Zmeură, afine sau piersici sunt preferatele mele în materie de energizare. Asta pentru pauzele mici, pentru că atunci când vine vorba de pauza de masă comandăm de la un restaurant. Eu prefer sushi sau chinezesc.
Noaptea, după repetiții/concerte, ți se face foame? Ce găsești în frigider dacă ești în București?
În primul rând, caut o bere rece:). Pe urmă, mai mult ceva de poftă, nu de foame neapărat. Dar, culmea, în special caut ceva dulce.
Ce ingrediente/preparate nu îți lipsesc din casă în general?
Cornel Ilie: În general, preparatele făcute în casă, zacusca, griș (sunt fan), magiun de prune, paste, mălai etc.
Care sunt preferințele tale culinare?
Nu pot să mă abțin să nu comand ton la grătar de fiecare dată când îl găsesc într-un meniu. Sushi sau fructe de mare aș mânca toată viața, dar sunt înnebunit și după ardei umpluți.

„Poalele-n brâu, grișul cu lapte sau ardeii copți mă transportă în copilărie”

Ai preparate care să funcțoneze pentru tine precum madlenele lui Proust?
Plăcintele “Poale-n brâu”, grișul cu lapte sau ardeii copți mă transportă instantaneu în copilărie, în bucătăria unde gătea mama cu zâmbetul pe buze.
La polul opus, ce nu ai mânca sub nicio formă?
Orice este picant. Nu îmi place să mânânc iute sau picant, pentru că nu mai simt gustul adevărat al preparatului acela. În rest, orice este permis.

„Am mâncat gândaci, nimeni nu mă crede că erau buni”

Care a fost cel mai neobișnuit/ciudat preparat încercat până acum?
Am mâncat gândaci acum doi ani, când am fost în concursul Fort Boyard. Erau uscați, crocanți și foarte mari. Nimic nu mă crede că erau buni la gust:).
Cât de des iesiți în familie la restaurant? Aveți niște locuri preferate?
Locuiesc la vreo 30 de km în afara Bucureștiului, așa că nu mai ies atât de des la restaurante. Cel mai des merg în White Horse sau în La Belle Epoque.
Când vă alegeți locurile de ieșit, care sunt criteriile – atmosfera, un anumit specific culinar, kids friendly etc.
Acum având doi copii, Zara de aproape 4 ani și Cezar, care este bebeluș, ne alegem locurile în funcție de cât de prietenoase sunt pentru copii, iar dacă au ceva amenajat de joacă, cu atât mai bine. Pe lângă asta, nu prea-mi place să stau foarte mult prin restaurante, să mă întind la mese lungi, așa că și cât de repede vine mâncarea.
Cea mai frumoasă cină romantică a fost… .
Acasă:)

„Piața restaurantelor din România mi se pare una din piețele cel mai la zi cu ceea ce se întâmplă afară.”

Ai avut și experiențe mai neplăcute?
Cornel Ilie: Am pățit-o de multe dăți, ori să fie mâncarea stricată, ori atitudinea angajaților să fie nepotrivită. Nu sunt un tip mofturos și nici nu mă enervez ușor, dar când se întâmplă să nu-mi placă ceva, încerc să-mi fac știută părerea. În general, am văzut că așa cum este patronul unui local, așa sunt și angajații.
Cum vezi piața restaurantelor din România?
Cornel Ilie: De neoprit. Apar foarte multe, cu din ce în ce mai multe specificuri și tot mai multe sunt foarte interesante ca design interior sau concept vizual. Mi se pare una dintre piețele cel mai la zi cu ceea ce se întâmplă afară.

Leave a Reply

Your email address will not be published.