Vinegretă sănătoasă și gustoasă cu ulei de măsline extravirgin și oțet balsamic

O vinegretă* preparată în casă, adăugată la salată sau folosită ca marinadă la diferite preparate, nu numai că le dă un plus de savoare, dar fiind sănătoasă, hrănitoare, însă cu puține calorii, este și o aliată a siluetei.

Poate că pare mult mai simplu să cumperi un dressing pentru salată gata preparat, însă multe astfel de produse sunt încărcate de ingrediente, aditivi și stabilizatori.

Monini oferă câteva recomandări pentru o vinegretă reușită de casă, foarte bună la o salată plină de vitamine și minerale de care avem nevoie în alimentația zilnică. Componentele principale, care nu lipsesc din nicio variantă de vinegretă, sunt ingredientele acide (oţet, suc de citrice etc.) şi uleiul. La acestea se adaugă sare, mirodenii, condimente, ierburi aromate, uneori alcool sau alte ingrediente.

  • Uleiul dă consistenţă şi onctuozitate unei vinegrete și îi echilibrează componenta acidă. În general, uleiul cel mai folosit este cel de măsline. Atât la salate, cât şi în cazul marinadelor, alegerea corectă a uleiului este importantă.
  • Oţeturile şi sucul de citrice se folosesc în combinaţie cu uleiurile la vinegrete. Gustul lor acrişor aduce un contrast răcoritor şi proaspăt la onctuozitatea uleiului. Oţetul balsamic este un oţet de calitate, care are aportul său la prepararea vinegretei, putându-i schimba radical caracteristicile. Există multe tipuri de oţet, cu gust blând, cu gust puternic, de culoare foarte deschisă, de culoare brună, cu aciditate puternică, dulci-acrişoare.

Ca ulei sănătos, Monini propune uleiul de măsline extra virgin în diferite sortimente la alegere, din care îți poți desemna favoritul sau favoritele.

  • Monini Classico este uleiul de măsline extra ­virgin renumit pentru aroma sa consecventă.
  • Monini Delicato, cu aroma sa fină și suavă, este varianta alternativă recomandată de specialiștii în gastronomie celor care nu sunt obișnuiți cu gustul pronunțat al uleiului de măsline extra virgin. În bucatarie este ideal si versatil pentru dress­ing-uri.
  • Monini GranFruttato – Gustul distinct, picant se datorează conținutului bogat de polifenoli și anti­oxidanti cărora medicina modernă le atribuie un rol fundamental în apărarea organismului împotriva îmbătrânirii celulelor.

Oțeturi și dresinguri – Monini Oțet și Glaze (crema cu oțet balsamic de Modena). Monini a selectat o gamă de produse premium cu gust superior și parfumuri deosebite. Sunt obținute după tradiții străvechi, iar procesele de producție sunt naturale și concepute pentru a îmbunătăți toate proprietățile lor particulare.

Calitatea produselor Monini este data de materiile prime sănătoase și cu gust care le recomanda ca dressing-uri pentru salate, carne și pește în combinație cu uleiul de măsline extravirgin.

*Vinegreta este un termen provenit din limba franceză (“vinaigrette”, diminutiv de la “vinaigre” – “oţet”), fiind denumirea pentru emulsia de ulei şi un ingredient acid, adesea aromatizată cu verdeţuri, mirodenii sau condimente, folosită în mod curent ca sos rece pentru salată (dressing), ca marinadă sau ca sos rece, în special pentru preparate din legume (anghinare, sparanghel, praz) ori pentru carne albă cu gust mai delicat (peşte, fructe de mare, pui, curcan).

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.