Cleștar, Dagon Wines – vin cu nostalgii de vară, complex, vibrant, gastronomic

Cleștar 2019, Dagon Wines – un alb complex, vibrant și elegant, rezultat reușit al cupajării de Fetească Albă, Fetească Regală și Tămâioasă Românească, maturat în butoaie de stejar. Sec, 12,8% vol. alc.

Se deschide ademenitor cu buchet de fructe galbene – caise, piersici – și tușe exotice și citrice – mango, ananas și florale – soc, busuioc.

În gust, se simte aceeași complexitate de fructe galbene – caise, piersici, mere și pere coapte – , note tropicale – ananas, mango -, irizații citrice, precum și tușe voalate de miere și ceva busuioc și condimente.  Corpul este structurat, plin, cu mineralitate sus, bine integrată și ea.  

Ca asocieri culinare mi se pare un vin versatil care se potrivește atât la pește și carne albă, cât și la brânzeturi. De exemplu, îl văd excelent lângă o paella sau un risotto cu fructe de mare, cu un pește (șalău) la grătar, caracatiță, creveți la tigaie cu ulei de măsline și ierburi aromate sau cu sos alb nu foarte dens/pregnant.

Poate însoți bine și preparate din pui – paella cu pui, pui la gătar, frigărui de pui cu mirodenii, poate și cu un sos de brânză delicat. 

Asociat cu aperitive, l-aș recomanda lângă quiche-uri cu somon ori cu pui și legume, platouri cu brânzeturi echilibrate, ușor cremoase, cu mucegai alb, charchuterii fine, quiche-uri cu brânză nu foarte sărată, delicată. 

Un vin excelent pentru deschiderea unei mese între prieteni sau de savurat “a la longue” lângă preparate de genul celor indicate mai sus pentru că mie mi se pare că un pahar îl mai cere pe al doilea, iar băută în mai mulți, o sticlă o cere pe a doua.

Și așa cum spunea o prietenă, un vin care merge bine în orice anotimp, atât pentru brunch-uri și seri calde de primăvară-vară, dar și în seri de toamnă, la mese cu cei dragi alături – în familie sau cu prietenii. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.