Zghihara next level de la Averești – Diamond Junior – un vin proaspăt, vibrant, neașteptat de intens aromatic

Chiar dacă petrecerea de 1 Decembrie duce mai degrabă cu gândul la vin roșu și tării autohtone, pentru mine a fost ocazia perfectă să beau pentru prima dată Zghihara de Huși de la Domeniile Averești – din gama Diamond Junior. Sau mai bine zis vechea Zghihară, într-o adaptare “tănâră și neliniștită”. Oricum Zghihara este un vin care se bea proaspăt, dar aici intensitatea aromatică atât olfactivă, cât și gustativă și nota vibrantă, vioaie, l-au făcut o surpriză plăcută.

Deși tipicitatea de soi îl descrie ca un vin cu arome discrete și aciditate crescută, metoda de vinificație (a fost lăsat până la 35 zile pe drojdii fine), aromele specifice bine integrate și mineralitatea bună  i-au conturat un profil aromatic intens, un vin cu poftă de așezat la masă și vorbă cu orele, cu oameni dragi.

Nasul vioi dezvăluie tente ierboase și florale – fân, salcâm, fructe verzi și galbene – mere, pere, caise, piersică parcă și gutui. În gust se simt aceleași tente fructate de fructe albe și galbene, mere coapte, pere, caise, parcă și dude albe, plus ceva tușe vanilat-condimentate,  arome discrete de patiserie.

Corp echilibrat, ușoare note onctuoase.

Pe post gust rămâne la fel de fresh, plăcut, cu tente citrice.

De savurat lângă pește, icre, salată de vinete cu pâine prăjită, ouă umplute, brânzeturi moi, salată de fructe de mare, frigărui de pui cu condimente, ciuperci gratinate cu sau fără brânzeturi, o paella cu fructe de mare sau cu pui și șofran.

Temeratură de servire 8-9 grade.

12, 5% vol.alc.

zghihara-adriana-joy-2

În concluzie, un soi descris ca un aristocrat cu rădăcini sălbatice dă în cazul de față un vin pdeopotrivă  sprințar, jucăuș, deopotrivă diafan  – Zghihara de generație nouă.

Domeniile Averești cultivă peste 40 de ha de Zghihară, cea mi mare plantație din acest soi de la noi, dar și alte soiuri autohtone  – Fetească Regală, Fetească Albă, Aligote, Busuioacă, chiar și un Alb Aromat de Huși, Fetească Negră, precum și internaționale – Traminer, Chardonnay, Sauvignon Blanc ș.a.

Atât Zghihara, cât și alte vinuri de la Domeniile Averesti le găsiți la magazinul de vinuri InVino Veritas, Calea Rahovei 95 – 40 lei.
a

Leave a Reply

Your email address will not be published.