Potrero Gran Malbec 2016 – un vintage frumos, cu potențial bun de învechire în continuare

Nu este un secret că sunt iubitoare de Malbec, așa că la ziua lui Lucian, când am fost răsfățați fiecare să bem ce vrem, Adi Jipa, prorietarul wine bar-ului The Grapes mi-a propus acest Gran Malbec 2016,  Vinos de Potrero – Gualtarallay, Valle de Uco, Mendoza. Valle de Uco este de altfel una dintre cele mai cunoscute regiuni viticole din Argentina și din lume pentru cultivarea de Malbec.

Un Malbec bine cotat internațional (aveam să aflu ulterior asta, dar am scris la final să nu influențez), dintr-o vie din 2008, învechit 12 luni la butoaie de stejar franțuzesc noi. Au fost două ediții ale acestui Malbec – 2016 și 2017.

Rubiniu spre violet închis, vine cu nas de fructe negre și se simt și note din stejarul în care a fost baricat – lemn, nuanțe fine de cacao, ciocolată, vanile, condiment, ceva tente pământii. Dacă îl mai lăsăm un pic, notele fructate se deschid mai bine.

Gustativ, predomină fructele negre – cireșe negre, mure, prune, bine încadrate de tentele specifice de baric – boabe de cacao, ciocolată neagră, note de alune de pădure, rest de condiment. Este un Malbec corect, echilibrat gustativ și în corp la fel – mediu – foarte plăcut – care cere al doilea pahar și musai ceva culinar, altfel spus that’s what I call an Malbec. Stă proaspăt, cu tentă juicy, cu taninii echilibrați, alcoolul bine integrat și el. Rămâne pe post gust elegant, fructat.

Este mai degrabă un vin mai masculin, aș zice (dacă se poate spune așa) cum reiese, de altfel, și din eticheta care face această analogie vin-fotbal.

Părerea mea este că însoțește foarte bine o varietate de brânzeturi, cu mucegai albastru,  de consistență semidură și dură – provolone, pecorino – , charchuterii –  îl văd și la niște jamon și mezeluri ușor picante spaniole, dar foarte bine și la un steak de vită medium rare și chiar la niște paste bolognese.

malbec gran potrero 2016

Era deschisă mai de ceva timp sticla aceasta de Malbec și păstrată corespunzător, dar mă gândesc că proaspăt deschisă și lăsată la decantat vreo două ore s-ar purta frumos, așa că voi veni special la The Grapes să îl încerc în acest fel din nou.

14% vol.alc.

Pe site-ul producătorului apare ca apreciat cu 93 de puncte Wine Enthusiast, 93 Deschorchados, 92 James Suckling.

120 lei – preț de raft, îl găsiți, cum spuneam, la Grapes – The Wine Bar.

Știați că?

Malbec a fost prima dată cultivat în Franța, ulterior a ajuns în Argentina unde s-a aclimatizat foarte bine și se îmbogățește cu tipicitatea terroir-ului de aici.

În timp ce în Franța, culturile de viță-de vie-au avut de suferit de pe urma atacului filoxerei și apoi din cazua înghețului din 1956, în Argentina, a avut timp să se dezvolte frumos – așa că Argentina este azi cea mai cunoscută țară pentru cultivarea și vinificarea sa.

Malbec este un soi iubitor de soare și destul de sensibil, cu productivitate instabilă din cauza tendinței mai crescute de cădere a florilor, nu este rezistent la înghețuri neașteptate (sfârșit de primăvară de ex.) și totodată are sensibilitate mai crescută decât multe soiuri la o serie de mucegaiuri și boli ce afectează vița-de-vie. De aceea, nu îl vedem cultivat pe scară ca ale soiuri de circulație internațională.

Leave a Reply

Your email address will not be published.