Premieră în România – Campionatul Național de Vinuri, concurs de vinuri pentru public

În premieră în România, Campionatul Național de Vinuri adresat publicului larg, iubitor de vin, vizează degustarea și aprecierea în orb a vinurilor cramelor românești, în cadrul unor evenimente tematice lunare, axate pe degustarea și promovarea câte unui soi sau sau a unui stil de vinificație (de exemplu roseuri monovarietale, roseuri cupaje, cupaje de roșii, spumante ș.a.).

Prima ediție are în centrul atenției soiul-fanion al țării noastre – Feteasca Neagră și se va desfășura la Hotel Sheraton, sala Platinum, în data de 8 aprilie 2022, de la ora 18.30. Acest eveniment presupune degustarea unui număr de până la 15 vinuri din Fetească Neagră din toată țara. Fiecare participant primește un document, unde poate nota fiecare vin, urmând ca, la final, să se centralizeze mediile. 3 Cele mai apreciate Fetești Negre vor fi premiate în cadrul evenimentului. Plus o surpriză!

POVESTEA. De ce un Campionat de Vinuri pentru public

Povestea acestei serii de evenimente în România începea în urmă cu aproape un an, cred, când m-am întâlnit cu Arcadie – Arcadie Scobioală, un mare iubitor de vin, fondator Arsavi AdMedia și Vinador, și mi-a spus ce face el în Republica Moldova, printre altele  – un concurs de vin, gândit pentru publicul larg, în cadrul căruia o selecție de vinuri este degustată în orb și notată. “Este scoasă în evidență și validată astfel părerea publicului, pentru că acești oameni sunt cei care cumpără vin, plătesc pentru vin”, mi-a subliniat Arcadie.

Așadar, un concurs diferit de cele specializate – unde vinurile sunt degustate și punctate de insideri, personalități din industria vinului.

Venind cu experiența implicării în organizarea de evenimente în domeniu, de la concursuri specializate de profil, la degustări tematice, de când făceam parte din echipa lui Cezar Ioan, la Vinul.ro, precum și a participarii ca jurat la altele, mi s-a părut excepțională ideea de a da ocazia publicului larg, de data asta, să vină la un eveniment unde nu doar să deguste vinuri, dar și să le voteze efectiv și să cunoască mai multe despre vin.

Pentru că, până la urmă, cum a spus Arcadie și nu pot decât să fiu de acord,  publicul – consumatorul – este cel care cumpără vin, care vrea să se orienteze mai bine când îl alege, vrea să știe pe ce dă banii. Consumatorul e acum cel care își spune părerea.

Așa că am spus ca împreună să organizăm astfel de evenimente în România. Am pus toate componentele “pe hârtie”, cap la cap, am gândit mai mult decât un concurs, ci un eveniment mai complex, după modelul celor din Republica Moldova care implică și socializare multă, muzică live, educație – un  moderator vorbește despre vinuri – și bună dispoziție.

Am alcătuit un calendar bine stabilit, mai aveam să trecem de restricții. Asta, pentru că nu puteau vota câțiva oameni cele mai apreciate vinuri, ci măcar câteva zeci. Noi mizăm pe 100 de iubitori de vin…. (more or less).

Așadar, organizatorii sunt Arsavi Ad Media/Vinador – Arcadie Scobioală, cu ajutorul subsemnatei, Adriana Popescu.  Partener media Vinul.RoCezar Ioan

Desfășurare

Pe lângă concursul propriu-zis, cum spuneam mai sus, evenimentul va avea parte de multe componente – o prezentare, in care un moderator din lumea vinului va vorbi despre caracteristicile Feteștii Negre, ce si cum trebuie apreciat la aceasta, o componentă educativă deci, momente de muzică live, gustări asortate special pentru vinuri din Feteasca Neagră, tombole cu premii, o licitație extraordinară.

Mizam, cum spuneam până la 100 de participanți și pe popularitatea de care aceste evenimente se bucură în Republica Moldova, unde s-au desfășurat deja 8 ediții.

Beneficii crame/public 

Ne propunem, în acest fel, să aducem vinurile românești mai aproape de publicul interesat/iubitor de vin prin degustarea propriu-zisa, prin invitația de a le aprecia, de a afla mai multe despre ele, de a cunoaște vinuri noi si a face schimb de opinii. Ne dorim sa contribuim astfel la promovarea vinurilor românești și la educația în domeniu și să ne bucurăm cu toții de seri foarte frumoase.

Campionatul Național de Vinuri își propune să aducă și mai aproape de vin publicul larg, interesat și iubitor de vin prin degustarea propriu-zisă, prin invitația de a-și spune părerea despre ceea ce degustă – de la vinuri cunoscute, la vinuri mai puțin cunoscute, pe care, poate, nu a avut ocazia să le încerce -, șă știe mai bine cum să aleagă un vin când vrea să îl cumpere, să știe pe ce dă banii, până la urmă.

Am cunoscut, mai ales în ultima perioadă, în pandemie, la degustări/evenimente fie și restrânse, din ce în ce mai mulți oameni care își cumpără vinuri și vor să știe mai multe despre vin. Unii au călătorit mai mult în țară (o dată cu pandemia s-a dezvoltat și turismul enologic intern) și au avut ocazia să deguste zeci, poate, chiar sute de vinuri. Oamenii întreabă despre vin, sunt curioși, își educă treptat gustul, îl cunosc din ce în ce mai  bine.  

Aceasta credem că este o parte a publicului pe care îl vizăm. Orice iubitor de vin este binevenit.

Plus valoare. Aveți un vin demn de Marea Medalie de Aur și vreți ca publicul să afle despre aceasta? 

Pentru a da însă plus valoare Campionatului nostru și a vedea chiar poate cum se intersectează părerea publicului cu a insiderilor din industrie, ca să zic așa, am ales să avem și o Comisie Specializată, unde 10 profesioniști, personalități din lumea vinului – formatori, degustători, somelieri, proprietari de magazine de vin și wine baruri – vor vota pentru Marea Medalie de Aur.

Asadar, cramele din România sunt invitate să se înscrie la Campionatul Național de Vinuri, pe baza unui formular ferm de participare, iar publicul este așteptat să voteze vinurile degustate.

Noi, iată, credm astfel că avem toate ingredientele să garantăm seri memorabile.

Arcadie Scobiaolă

Las și eu poza asta cu mine, făcută de Sorin Retevoi, care a surprins mult din “esența” mea – m-am bucurat de ea.

Adriana Popescu
Adriana Popescu

Cum spuneam mai sus, Cezar Ioan, fondatorul și publisherul Vinul.Ro și organizator al Congresului Național de Gastronomie și Vin va fi periodic invitatul nostru special, la fel “Profu de vin” – Cosmin Tudoran și Sandu Scobioală, prezentator TV și MC în Republica Moldova, iar admirabila Viorica Pintilie ne va în(cânta) însoțită de bandul său.

 

Arcadie Scobioală este inițiatorul și organizatorul Campionatului de Vinuri din Republica Moldova, founder și wine adorer la VinAdor, companie de import-distribuție vin din Republica Moldova în România.

Adriana Popescu este jurnalist, pasionată de vin și gastronomie de peste 15 de ani, wine teller, cu “școala” la revista VINUL.RO, cum îi place ei să spună, WINETASTE School la Sergiu Nedelea și WSET I, organizatoare de evenimente și campanii de promovare a vinului și gastronomiei, autor de cărți și ghiduri de specialiate.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.