Domeniile Franco-Române: de la rădăcini eminesciene, la vinul trecut prin viziune burgundă și noua linie tinerească

Despre Domeniile Franco Române ar trebui știut, în primul rând, două lucruri, după părerea mea – este prima plantație viticolă BIO din România, primul vin certificat BIO (certificare Ecocert) fiind lansat în 2006 și va continua pe această linie și că, în timp, oameni importanți marchează etape în evoluția cramei și își pun amprentele lor în stilurile de vinificație.

Azi, DFR are gamele Vigneron – vinuri de colecţie vinificate de Daniel Dorneanu şi Denis Thomas și gama DFR vinificată începând din 2019 de Liviu Grigorică și tânărul enolog Valentin Rotaru. Vinurile purtând acest nume sunt pentru segmentul HoReCa, unde trendul BIO este în ascensiune. Anul acesta, vor fi lansate alte două game: una pentru retail şi una pentru horeca super-premium, cu vinuri de terroir, ce readuc în atenție vizunea lui Denis Thomas, reinterpretată de Liviu Grigorică.

Planul DFR este de a continua pe drumul BIO și de a deveni în totalitate BIO cu vinuri premium tinerești, expresive, cu personalitate. 

În vizita la crama din Săhăteni, organizată de colegii mei de revista Vinul.Ro, am avut ocazia să degustăm din ambele game -(atat BIO cat si clasice ) DFR și Vigneron și, în avanpremieră, vinuri BIO din producția nouă a anului 2021 (probe de tanc). În plus am aflat și planurile pentru modernizarea cramei, începută în 2021.

Dar până să trec la câteva note de degustare, să vă spun câte ceva despre povestea cramei pentru că merită toată atenția.

Mihnea Olariu, coproprietar al cramei este stră-strănepotul lui Matei Eminescu, frate al poetului Mihai Eminescu. Viticultura este moștenire de familie, ne-a povestit acesta, de la străbunicul lui, Alexandru Persu, căsătorit cu Ecaterina Eminescu, fiica colonelului Matei Eminescu, care dețineau o moşie în Dealu Mare. După război, familia Persu-Eminescu a fost nevoită să-și vândă bunurile. Din 2002, îi sunt retrocedate în jur de 40 ha de căre se ocupă părinții lui Mihnea, prin societatea Domeniile Persu-Eminescu. Iar copiii acestora acestora devin fascinați de universul viticulturii.

Strugurii erau vânduți diferitelor crame din Dealu Mare. O parte din producția 2018 este vândută Domeniilor Viticole Franco Române. Are loc “încrucișarea” cu Denis Thomas, iar din 2019, cei trei asociați, Mihnea Olariu, Mihnea Mihalache şi Andrei Pănoiu, cu sprijinul lui Matei Olariu preiau proiectul acestuia.

La Domeniile Viticole Franco-Române – 45 ha. Denis Thomas venea cu viziunea de a produce vinuri bio și pe stil clasic burgund – vinuri albe maturate în inox şi vinuri roşii mai delicate. Enolog a fost, o bună perioada de timp, Daniel Dorneanu care a lucrat cu un consultant din Burgundia.

În 2020, crama e preluată de un grup de investitori prin adăugarea a încă 40 ha (fostele Domenii Persu-Eminescu), devenind actuala Domeniile Franco-Române. Începând cu recolta lui 2019, enologul rezident al cramei este Valentin Rotaru care lucrează sub atenta consultanță a lui Liviu Grigorică.

 

Ce vinuri mi-au plăcut mie, în ordinea degustării

Probe de tanc 

Chardonnay BIO. Un Chardonnay foarte expresiv atât olfactiv, cât și gustativ. Proaspăt, intens, cu o aciditate foarte bună. Note de fructe galbene, citrice, tropicale, cu tentă crocantă. Rămâne pe post gust tenta citrică. Undeva la 14% vol. alc.

Ambele vinuri Sauvignon Blanc atât cel BIO, cât și cel clasic mi-au plăcut, deși destul de diferite. SB-ul clasic este mult mai intens în arome, persistent – soc, fructe albe, citrice, pe când cel bio este cumva mai fin, mai elegant, echilibrat, cu note de salcâm, soc, fructe albe, citrice. Undeva la 13,5% vol.alc.

Pinot Noir Rose BIO. Nas fin, floral-fructat, în gust destul de complex ca arome – rodie, căpșune, rest de dulceață de trandafir. Undeva la 14% vol. alc.

Mâncarea a acompaniat din plin vinurile propuse la degustare.

Îmbuteliate

Chardonnay DFR BIO 2020. Un Chardonnay elegant, structurat, cu nas intens – note de fructe albe și exotice; dezvăluie gstativ arome foarte plăcute de fructe albe și galbene, de la pară, la note tropicale, citrice, ananas, parcă și o senzație fină de vanilie. Foarte bună aciditate. 13 % vol.alc.

Chardonnay Vigneron BIO 2016. Încă are potențial de învechire acest Chardonnay care pe mine m-a dus cu gândul la un Chablis. Catifelat, dezvăluie note de fructe galbene, exotice, citrice senzații minerale, dar și tente aduse de învechire – coajă de pâine, parcă tămâie, senzație fină mieroasă. Aciditate bună și acesta. 14% vol. alc.

Fetească neagră Vigneron BIO 2014. O Fetească trecută prin baric, cu nas intens de fructe negre, prune afumate, gemos, iar în cu note de fructe negre, prune spre gem de prune. 13, 5% vol. alc.

Fetească neagră DFR bio 2020. O Fetească neagră parcă mai structurată aș zice decât precedenta, mai prospătă și foarte expresivă. Vine cu note de fructe negre, mure, coacăze, prune, ceva  condiment, dar și arome pământii, trufe. 14, 5 vol.alc.

Deși destul de diferite iarăși, foarte frumoase ambele Fetești negre.

Am mai fost apreciate de colegii mei și Feteasca Regală și Tămâioasele – atât cea în sec producție nouă, dar și cea de desert, dulce, precum și Pinot Noirul și Merlotul DFR BIO și sunt siguă că și altele.

Exploatând strugurii de pe un total de 85 de hectare provenite din investiția inițială și din  cea a antreprenorilor români, Domeniile Franco Române (DFR) dispun atât de vii certificate BIO cât și de suprafețe cultivate convențional, dar planul de viitor prevede conversia tuturor la BIO. Producția maximă a cramei, în condițiile în care viile sunt administrate având ca obiectiv calitatea ridicată, și nu cantitatea, este de 350.000 litri anual.
Noii investitori au început în anul 2021 un amplu proces de renovare și reabilitare a cramei, precum și achiziția de utilaje moderne, performante, pentru viticultură. De asemenea, anul acesta se va derula un proiect de achiziție a unor echipamente în cramă (destinate vinificației, stocării și modernizării), cu fonduri europene în valoare totală de 1,1 milioane de euro.

Leave a Reply

Your email address will not be published.