Un Saperavi de ținut minte – De’Wino Mukuzani, 2019 (Batono Wine) și câteva curiozități georgiene

Cel mai popular soi din Georgia, Saperavi (alături de Rkatsiteli – alb), țara despre care s-a spus de multe ori că este legănul vinului, înseamnă culoare/vopsea/pictură și asta remarci în primul rând la el – o culoare intensă rubinie, spre negru (culoarea rodiei negre), intrigantă, apetisantă. Zilele trecute am cunoscut niște Saperavi noi pentru mine, de la vinăria georgiană Batono Wine (Tbilisi) aduse în România de True Wines. Iar unul va fi printre roșiile preferate de acum înainte, nu doar din Saperavi, cât din vinurile roșii din estul Europei, ca să zic așa.

De ce spun asta? Pentru că i-am identificat o nunață/mix de nunațe sau o atipicitate a sa aparte despre care vorbesc mai jos, apoi pentru că l-am băut după două roșii mai grele dintre care și un blend de 4 care avea și Saperavi și am vrut să văd doar Saperavi de la acest producător. Asta spune multe, măcar în percepția mea.

Așadar, tehnic – vin roșu sec DOC, din struguri Saperavi, cultivați sub denumirea Mukuzani în microregiunea cu același nume din regiunea Kaheția (Kaheti), estul Georgiei. (Kaheti este cea mai cultivată și prolifică regiune cu viță-de-vie din Georgia.) An de producție 2019, maturat la stejar, îmbuteliat în iunie 2021.

Note de degustare

Se deschide foarte bine după ce este lăsat puțin, fie chiar și după 15 minute, cu un un nas foarte expresiv – de la fructe negre – cireșe negre,  mure,  prune uscate – , dar și tabac, după ceva timp, vanilie, migdale.

În gust, fructuozitate remarcabilă plus aceste arome secundare de la butoiul de stejar –  și o anume nuanță intrigantă a sa pentru care eu l-am apreciat, cum spuneam și pe care  nu am mai întâlnit-o – nu am știu efectiv cu ce să o asociez. Poate fi din amestecul de fructe cu tentele de migdale, vanilie și lemn dulce. (Așa că m-am apucat să mă documentez ulterior pentru că m-a făcut să vreau să știu mai multe despre acest soi, dar și despre vinurile georgiene în general și modul de viață din Georgia.)

Rămâne extraordinar pe post gust, lung – cireșe negre coapte, vișine coapte, prune uscate, ușoar tentă de condiment – piper roșu.

Cum spuneam, corp echilibrat, taninii bine integrați. 13% volum alcool.

adriana-popescu-saperavi-batono-true-wines

Asocieri culinare

Producătorul recomandă carnea prăjită și salatele cu carne, eu îl văd bine la un steak de vită sau de porc (carne mai slabă) cu o garnitură de ciuperci  la grătar sau ciuperci trase în tigaie cu usturoi și pătrunjel, salate cu vită și rață pe grătar, poate și la plăcinte cu carne, o varietate de charchuterii mai delicate mai degrabă, de tip prosciutto cotto și brânzeturi semimaturate, cașcavaluri. Eu nu l-aș vedea lângă cărnuri mai grase, nici lângă vânat sau charchuterii foarte uscate, picante.

Am mai gustat și Saperavi vinificat în Qvevri, metodă pentru care Georgia este recunoscută –  sunt amfore din lut, fie îngropate sub pământ, fie adăpostite în pivnițe mari în care mustul este lăsat să fermenteze cinci-șase luni, înainte de a fi decantat și îmbuteliat.

Apropo, scriitorul Vasile Ernu spune câteva lucruri foarte interesante și frumoase despre modul de viață și vinurile din Georgia pe site-ul True Wines. 

Știați că?

Mukuzani este, practic, o varietate de Saperavi care se cultivă în microzona Mukuzani din Kaheția, aflată pe malul stang al râului Alazani.

În Georgia se cultivă în jur de 525 de soiuri de struguri, dar doar 40 sunt în producția comercială.

În 2013, metoda georgiană de vinificare în Qvevri (cu o vechime de 8000 de ani în Georgia) a fost inclusă în Patrimoniul Cultural Imaterial UNESCO.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.