O seară de povestit la Grapes – Vinuri Velenosi în pairing cu preparate inspirate de mâncarea din Marche

Mă întreabă oamenii de ce nu prea scriu despre vinuri străine sau mă îndeamnă să scriu cum a făcut-0 Carmen Savu aseară, la o degustare de vinuri Velenosi, distribuite în România de Parmafood, oragnizată la Grapes – The Wine Bar. Mă întreb eu acum cât mai am de învățat/descoperit să pot face asta deoarece pentru a scrie despre vinurile românești, a fost nevoie de cam 15 ani. Asta a însemnat mers la crame poate și de 2-3 ori la câte una, vorbit cu enologii, cu oamenii, văzut pe bune cum se face vinul, înțeles tipicități de soi, diferențe de terroir cu influențele asupra soiurilor, tehnici de vinificație, ș.a. pe lângă  cursuri, masterclass-uri, degustări.

Asta ca să fac o introducere, iată că mai scriu și despre vinurile străine după ce am descoperit câteva vinuri Velenosi și am aflat istoria cramei povestită de brand ambasadorul Dario Pennino. Velenosi Winery a fost fondată în 1984 de Angela (foto jos) și Ercole Velenosi care și l-au alăturat pe Dr. Paolo Garbini, cu o vasta experiență. Se află fix în milocul Italiei – regiunea Marche, oraşul istoric Ascoli Piceno, la distanţă de 20 km de Marea Adriatică,  înălţime de 150/200 metri deasupra nivelului mării.

Și până să trec la notele de degustare, ceea ce mi se pare minunat în aceste inițiative de a organiza degustări, dincolo de promovarea vinurilor, e faptul că le dau ocazia pasionaților de vin să plece cu un bagaj de informații – istorie, geografie, noi lucuri despre soiuri și metode de vinificație.  Ce a fost frumos aseară e părerile au fost împărțite, vinurile apreciate toate, dar în mod diferit de cei prezenți și atunci le voi desscrie așa cum le-am văzut eu, în ordinea servirii.

velenosi-winery-adriana-joy

⚜ Querciantica Verdicchio dei Castelli di Jesi DOC Classico 2020. Un Verdicchio echilibrat, floral-fructat, de vară, un vin social cumva,  dacă vreți. Se deschide proaspăt olfactivcu tente fructate de mere și piersici, note de miere și păstrează această linie și în gust. Este un vin corect, cu câteva nuanțe distincte, de stat la terasă a la long, de socializare, cum spuneam mai sus. Alcool 13,5 % bine integrat. Culianr, îl văd la preparate tempura/pane cu legume de vară, quiche-uri lejere, pește alb, salate cu fructe de mare. 87 puncte Wine Enthusiast.

⚜ Villa Angela Offida DOCG Pecorino, 2021. Acest Pecorino a impresionat de la primul nas, are o personalitate ce-l face să persiste în memoria olfactivă și gustativă, prin complexitatea aromelor și mineralitatea foarte bună. Culoare galben pai, nas fresh, cu note de flori albe  – iasomie, păducel –  fructe galbene, citrice, tente tropicale, aluzii vegetale.  Accente gustative de citrice, spre ananas, ceva papaya, banane. Se simt și ierburi aromatice acolo. Postgust lung, remarcabil.  13, 5% vol. alc. Se duce clar în zona gastronomică. Eu îl văd lângă niște startere cu carne de crab – pastă, tartar – , pește alb cu legume trase la tigaie – vinete, dovlecel, ciuperci, morcov, ardei gras -, salate de fructe de mare, quiche-uri cu legume și pecorino, platouri asortate cu pecorino și charchuterii. Edția 2017 – 91 de puncte James Suckling (printre cele 8 tipuri de Pecorino de peste 90 de puncte apreciate de J.S.).

⚜Rosè Marche IGT Rosato – Montepulciano  2021. Un rose echilibrat, proaspăt, cu accente olfactive florale de trandafiri (note moderate) și violete; în gust, note de fructe roșii de primăvară-vară – zmeură, coacăze roșii, rodie. Iarăși un vin care trebuie bine răcit, de socializare și care poate fi însoțit de o varietate de antreuri, pește și alb, dar și roșu, sushi, garnituri cu edamame ușor picante. 13, 5% vol.alc.

⚜ Ninfa Marche IGT Rosso – Montepulciano, Merlot, Shiraz 2019. Vinificate separat, un an baricat – un roșu intens fructat,  cu accente de mure, cireșe negre, vișine, tente de condiment. Cred ca i s-ar potrivi culinar atât preparate cu carne de porc și vită, de la grătar, la paste, lasagna cu carne, dar și rețete cu legume și brânzeturi, precum melanzane alla parmiggiano. 93 puncte James Suckling, 99 puncte Luca Maroni.

AngeleVelenosi
Angela Velenosi

⚜ Ludi Offida DOCG Rosso – Montepulciano, Cabernet Sauvignon și Merlot 2018  (vinificate separat), maturat la baric franțuzesc doi ani. A fost vinul de top al degustării, un vin dacă mă întrebați pe mine, puternic, mai masculin cumva, descris de Dario ca un vin cu potențial de învechire între 20 și 40 de ani. De un rubiniu intens, cu nas pregnant, se dechide cu un buchet intens aromatic de fructe negre, care predomină și gustativ alături de accente de cireșe negre, vișine supracoapte spre vișinată și un pic de lemn dulce, parcă și ceva cafea, boabe de cacao. Tanini corpolenți, final lung. Îl văd la un steak de vită bine marmorat rare, dar și la rață cu sos de fructe de pădure, paste bolognese, dar și la preparate cu parmezan. Are numeroase medalii la concursuri internaționale (Decanter, Berliner), 90 puncte James Suckling, 98 Luca Maroni ediția 2020, Aur Berliner Wine Trophy 2020, Bronz Decanter 2020.

Las aici și meniul pregătit de Ioana Popa Bucurdoardouămâini pe instagram aici pentru că a fost perfect asortat cu vinurile și fără a exagera, extraordinar de gustoase toate preparatele inspirate de mâncarea din regiunea Marche de unde provin vinurile Velenosi. Cum s-au asortat am scris mai sus, la indicațiile de asociare.

Măsline all’Ascolana – măsline verzi îmbrăcate în pasta de salsiccia și parmezan și crustă de pesmet cu ou.

Verdure fritte – zucchini și vinete pane în stil italienesc cu un sos demențial de mango.

Lasagna-ragu din carne de vită și porc cu pancetta, fierte in vin roșu – care l-au impresionat efectiv și pe Dario, care ne-a spus ca nu a mâncat până acim să mănânce paste în afara Italiei.

Crema fritta – cremă  de vanilie cu lămâie prăjită în pesmet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.