În ultima vreme ați văzut, probabil, că sunt în descoperire de vinuri din Republica Moldova, așa că auzind despre degustarea de vinuri ale unei crame de la care gustasem doar două vinuri anterior și cu atât mai mult cu cât am aflat că vor fi vinuri premiate – și anume, Vinăria Javgur – , am zis să merg la această degustare.
Evenimentul a fost organziat de Online bar și prezentat de Mihai Druță, președintele Asociației de Sommelieri din Republica Moldova, câștigător al Benchmark’s Taster 2019 unde a fost ales între cei 5 degustători câștigători din 350 de concurenți.
Iar vinurile Javgur sunt aduse în România de True Wines, companie care mai are în portofoliul său și alte vinuri moldovenești, georgiene și sârbești. Cum spuneam într-un articol anterior, dincolo de degustarea în sine, mi-a plăcut faptul că, din nou, am acumulat informații utile despre istoria, tradiția, modul de vinificație ale cramei prezentate. Până să trec la notele de degustare, mi s-a părut foarte profesionistă și frumoasă prezentarea cramei – câteva rânduri las aici.
Vinăria Javgur este o afacere de familie cu peste 35 de ani de tradiție și se află în satul cu același nume din zona Ștefan Vodă; din ce am văzut în fotografii, este într-un amfiteatru natural foarte pitoresc, situat pe străvechiul „Valul lui Traian de sus” ce se întinde de la Prut, la Nistru. Gheorghe Scutaru, fondatorul cramei, este enologul cu 35 de ani experiență, iar copiii lui, Aliona și Vasile, duc mai departe tradiția.
Mi se pare sugestivă prezentarea gamei de top Scena, unde îl vedem pe oenologul Vasile Scutaru călare, în vie. “Prin acest vin se face legătura dintre scena naturii, terroir-ul și măiestria vinificatorului. Călărețul simbolizează vinificatorul plin de entuziasm, creativitate și veșnic în căutarea artei absolute care urmărește calitatea strugurilor, are grijă de fiece etapă de vinificare și creează vinurile ce păstrează naturalețea, tipicitatea soiului și amprenta terroir-ului. Aceste vinuri sunt o invitație la autocunoaștere, la creație pe SCENA propriei vieți”, spun oamenii de la Javgur.
Să trecem așadar la degustarea propriu-zisă:
Sauvignon Blanc 2019, 12, 5% vol. alc. Echilibrat în arome, proaspăt, plăcut, se deschide cu buchet floral și ierbos, fructe galbene și senzații citrice. În gust predomină aceleași tente de citrice, tropicale, fructe galbene, mere, caise, pepene galben. Mineralitate bună. Un SB corect pentru zona din care provine. Este destul de versatil, se poate asocia ușor cu frigărui de pui și legume, frigărui de rapane, pește alb, dar și cu o varietate de brânzeturi și charchuterii. Aur Galicia Vitis 2020, Eurasia Wine and spirits 2020.
Mariage Blanc – Viorica, Pinot Gris 2020, 13, 5 vol.alc. Se simte bine în nas și gust aromata Viorică în acest “mariaj”, temperată ușor de Pinot Gris, în schimb, Pinotul îi dă corp. Aromele sunt tipice în primul rând de Viorica – muscat, busuioc, iasomie, în gust – aceleași senzații de muscat, fructe galbene – pere coapte, caise, irizații de miere. Eu îl văd bine la pește alb, la sushi, poate și la niște quiche-uri cu brânzeturi și legume. Aur la Vinarium 2021, Aur Challenge International du Vin.
Mariage rose – Traminer roz, Pinot Gris 2020 13,5 vol. alc. Interesant acest cupaj – strugurii culeși manual (ca și în cazul tuturor vinurilor, nu doar aceștia) au fost crio-macerați câteva săptămâni cu reglarea procesului de fermentație. Trandafirul parcă acoperă nasul, gustul păstrează aceași nuanță de trandafir, cu fructe de pădure, ceva note exotice, dar vinul este destul de echilibrat, proaspăt. Un rose frumos, pe care îl voi ține minte și eu nu prea sunt fan de soiuri aromate. Bine răcit îl văd bine la niște paste sau risotto cu fructe de mare, pește cu legume asiatice ușor spicy, edamame ușor picante, bruschete cu somon, cred că și la niște deserturi mai fine ar merge – pișcoturi, tarte cu fructe și vanilie.
Scena Cabernet Sauvignon 2018, 13, 5% vol. alc. Maturat 9 luni în baricuri de stejar. De un rubiniu frumos intens, vine cu un nas de vișine bine coapte, coacăze, prune, lemn, ceva tabac, dar parcă și vanilie. În gust, păstrează aceleași arome de fructe roșii și negre coapte, coacaze, afine, purne, boabe de cacao, condiment, urme de tutun. Prin tipicitatea de soi a fost vinul cel mai “masculin” al degustării, destul de robust, însă foarte ușor atipic, mai domesticit parcă, mai elegant, dacă pot spune așa. Mie mi-a plăcut cel mai mult. De remarcat alcoolul destul de mic pentru un CS 13, 5 % dar asta nu e deloc de rău. Am văzut că are și numeroase medalii, ceea ce spune destule despre el. Medalii: Aur la Vinarum 2021, Aur la Berliner wine Trophy, la Galicis Vitis şi Asia Wine Trophy. Îl văd bine la un steak de vită rare, mai marmorat, la rață, la vânat chiar, paste cu carne, dar și la brânzeturi cu consistență semitare și tare – parmezan dar și cu mucegaiuri, preparate cu parmezan.
Scena Merlot 2019, 13, 5 vol. alc. Un vin care a fost pe placul mai multor participanți la degustare, maturat și el 12 luni la baric. Mai extractiv, fructos, cu tente de cireșe negre, vișine coapte. Corp tipic, plin, de Merlot, fructe coapte, tente geoase, senzații de condiment, piper, scorțișoară. Ca asocieri culinare m-aș gândi la un cotlet de porc, un steak de vită, lasagna. Aur la Mundus Vini 2022 și Berliner Wine Trophy 2022.
Am avut și o surpriză pe care a trebui să o ghicim, “colegul meu de masă”, Cătălin Cojocaru (căruia îi mulțumesc și pentru fotografii) a intuit acest Pinot Noir. Așadar, Pinot Noir Scena 2019, 13, 55 vol. alc. Destul de complex în arome pentru un PN – fructe de pădure, vișine, rodii, vanilie clar și ceva condiment. Iarăși, carne roșie cu garnituri cu sos de ciuperci, paste cu carne, poate și un gulaș. Aur la Berliner Wine Trophy 2021 si Selecton Mondiales des Vins Canada 2021. Și acesta un PN mai atipic, dar la Pinot, câte bordeie, atatea “obicee”, bine nu numai la Pinot, dar știm cu toții cat de mult poate diferi acest soi și ce potențial poate avea sau nu în funcție de terrior și măiestria vinificatorului.
Ca să închei, în mod sigur va mai trebui să apreciez, poate în pairinguri culinare câteva dintre aceste vinuri pe care eu le-am reținut pe placul meu. Degustarea a fost foarte bine organizată de Alina Ciocianu și locul, Sensio Living, bine ales.