San Marzano Talo Negroamaro Salento 2020, un vin la un raport calitate preț corect, expresiv, generos

Exemplul de vin, cum spun și în titlu, la un raport absolut corect calitate/preț (50 lei  preț mediu), un vin generos fructat, cu o complexitate aromatică bine echilibrată și expresivă, aromele se întâlnesc într-un tot omogen, frumos.

Am aflat că este obținut din struguri recoltați în septembrie, lăsați la macerat 10 zile pentru a se obține o anumită concentraţie aromatică, baricat apoi 6 luni în butoaie de stejar francez. Dezvăluie o culoare plină, un rubiniu intens, cu reflexe violacee. Nas complex de fructe de pădure si vișine bine coapte, prune afumate, vanilie, rest de condiment.

Cu fiecare nas, dar și cu fiecare înghițură, mai descoperi câte ceva.

Corpul e plin cu taninii catifelați, același fructe roșii și negre coapte, prune uscate,  pre un pic de gem chiar,  liquorice, condimente – scoțișoară, poate și boabe de cacao, și irizații de piper roșu și negru. Este un vin suculent, plin de energie. Rămâne lung fructat pe postgust.

Culinar, în mod clar de asociat cu preparate cu carne de vită și porc, steakuri suculente cu garnitură de cartofi cu rozmarin, paste cu carne, păcinte cu carne, chiar pizza –  quattro stagioni sau prosciutto e funghi – ar face un match bun, brânzeturi cu mucegai, dar și de consistență semidură.

Are mare potențial de învechire, după părerea mea. 13.5% vol alc.

Îl găsiți în magazine online și în horeca, adus în România de Parmafood Group.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.