Din comorile Toscanei (I): Frescobaldi scrie istorie din 1300

Foto: facebook Marchesi Frescobaldi

Frescobaldi embodies the essence of Tuscany, its extraordinary vocation for viticulture and the diversity of its territories“, nici nu aș fi găsit început mai bun pentru acest articol ​decât aşa cum se prezintă chiar producătorul toscan pe site-ul propriu.  Frescobaldi este unul dintre cei mai vechi producători de vin din Toscana și din întreaga lume, cu o tradiție impresionantă de peste 700 de ani în viticultură și care și-a asumat permanent să reflecte diversitatea și bogăția acestei regiuni (voi detalia mai jos ce înseamnă acest lucru mai exact). 

Istoria Marchesi Frescobaldi e conectată la istoria Toscanei; încă din Florenţa medievală, membrii familiei au avut contribuții importante în numeroase domenii – economie, politică, agricultură și viticultură, construcții, artă; au stabilit legături comerciale cu alte popoare/curți europene în vremuri vechi; generații ilustre s-au succedat de-a lungul anilor: bancheri, exploratori, oameni de litere, muzicieni, oameni de stat, fețe bisericești. 

Azi Frescobaldi se află cea de-a 30-a generaţie (!) și duce mai departe cu precădere această moștenire – viticultura – un perpetuum mobile alimentat de energia proprie, aș zice metaforic.

Toscana – un tablou mirific de pământ, natură și artă

Pănă să trec însă la povestea și vinurile Frescobaldi, mă opresc un pic asupra Toscanei. Dintre toate lucrurile care s-au spus și s-au scris despre ea, mi-a plăcut cel mai mult o descriere care spune tot și, în același timp, lasă mereu vie și cu o nuanță melancoolică, dacă vreți, amintirea vizitării acestui regiuni magnifice  –  “Tuscany is a place that will stay with you for a lifetime”.

Vinurile pe care Toscana le dă lumii  au fost numite iconice, fantastice, printre cele mai bune și lista ar putea continua. Nu cred că ai cum să fii iubitor de vinuri să nu te fi îndrăgostit măcar de câteva toscane. Și prin analogie cu amintirile de călătorie și gustul multor din aceste vinuri e posbil să îți rămână întipărit în memoria olfactivă. Tradiția gastronomică cu preparatele locale gustoase este și ea o atracție de necontestat. Toate au făcut această regiune una dintre cele mai faimoase destinații turistice din lume.

Pentru mine, Toscana a avut întotdeauna o rezonanță poetică – e un loc ce respiră frumusețe prin toate darurile lui fie naturale, fie făcute de mâna omului – de la peisajele superbe, plantațiile de viță-de-vie , livezile de măsline, impresionantele castele vechi și monumente de artă renascentiste. Iar cultul cu care au fost păstrate și perpetuate aceste comori este de admirat. Parcă toate minunile s-au adunat în această fâșie de pământ! Revenind la citatul de la început, o vizită în Toscana e o experiență pe care nu vei uita și nu că nu prea curând; nu o vei uita şi punct.

Să ne întoarcem la vinuri Toscana are 11 DOCG, 41 DOC și 6 IGT. Sangiovese este soiul cel mai plantat, iar Chianti, Brunello de Montalcino și Vino Nobile di Montepulciano, printre cele mai apreciate vinuri din Sangiovese și/sau Sangiovese cu procente mici din alte soiuri. La capitolul albe, Trebianno Toscano, Vermentino, Vernaccia sunt printre cele mai cultivate.

Super Toscanele au apărut din cupajarea altor soiuri decât cele specifice Toscanei – Cabernet Sauvignon cu Merlot, un mic procent de Syrah uneori, Cabernet Franc, uneori, şi Sangiovese de asemenea cateodată.

Dacă nu ați ajuns încă în Toscana sau chiar dacă ați ajuns, dar vreți să știți mai multe despre cramele și vinurile ei pentru  următoarea vizită, iată scopul acestei serii de articole –  să vă introduc în atmosfera Toscanei prin vinurile ei grandioase și istoriile unora dintre cele mai reprezentative domenii vitivinicole.

Frescobaldi –  oglinda diversității Toscanei 

Încep, așadar, aici o serie de materiale dedicată vinurilor Toscanei, cu un articol despre Frescobaldi, atât datorită acestei longevități și continuități fantastice care spun multe, cât și pentru că, aşa cum spuneam la început, reflectă în vinurile sale diversitatea acestei regiuni, caracteristicile fiecărui terroir individual – combinație unică de sol, altidudine și microclimat. Din fiecare rezultă vinuri cu personalitate, cu expresii distincte. “Esaltare la diversità dei territori e di tutte le tenute”

Și respectă autenticitatea gusturilor naturale în toate produsele sale de la vinuri, la ulei – precum probabil știți, Frescobaldi produce și uleiul Laudemio -, până la preparatele gătite în restaurantele proprii.

“În Toscana, diferența o face pământul, nu omul. Omul doar acompaniază vinul din vie până în pahar”, spune Nicolo d’Affitto – Winmaker Șef Frescobaldi.

Ca scurt istoric, “a fost odată ca niciodată, acum 700 de ani…”, când Frescobaldi își începea povestea în Tenuta Castiglioni, pe coastele Val di Pesa, zonă foarte prielnică unei viticulturi înfloritoare – clima, solul argilos, expunerea, briza Marii Tireniene definesc expresivitatea, caracterul fructat, deosebit al vinurilor de aici. 

În timp, generațiile Frescobaldi s-au implicat în viața economică și culturală a Florenței; familia şi-a răspândit influenţa ca bancheri, trezorier al coroanei engleze, finanţatori ai unor construcţii majore din Florenţa, precum podul Santa Trinita (construit pentru a lega proprietățile familiei cu centrul istoric al Florenței) şi bazilica Santo Spirito.  În secolul XIII, stabilea legături comerciale cu mari curți europene, în secolele XV-XVI, devenea furnizor al Curții Regale a Angliei și al Curții Papei de la Roma, iar vinurile deveniseră preferate de artiști mari ai Renașterii, precum Donatello și Michelozzo Michelozzi . 

Astăzi deţine nouă domenii, de la proprietatea istorică Castello di Nipozzano deținută de familia Frescobaldi încă din secolul XI – peisajul și castelul îți taie efectiv răsuflarea – pare o expresie a atemporalității, până la Tenuta Ammiraglia care este cea mai modernă cramă atat în ce privește designul, cât și sticlele moderne și vinurile vibrante. După aceste domenii sunt denumite și gamele de vinuri.

Produce și comercializează vinuri în diferite categorii, pe paliere diferite de preț de la sortimente cât se poate de accesibile, la vinuri superpremium, de colecție, cu prețuri care le reflectă valoarea – Chianti-ul Toscanei,unele dintre cele mai bune și apreciate Brunello din zonă, precum și o diversitate de vinuri albe și rose.

The little joys of life, the pleasure of flavours and taste – these are the sensations Tuscany offers, and which Frescobaldi wishes to dedicate to whoever sees in wine a culture beyond the vine and the grape”  – iată un alt citat care surprinde universul acestei crame istorice; nu cred că necesită traducere.

Mai jos vă las și câteva recomandri de vinuri și voi începe un pic invers cu două roșii, lesne de înțeles de ce.

Nipozzano Riserva Chianti Rufina DOCG 2019. Un simbol al tradiției de vinificație toscane și al legăturii indisolubile cu terroirul, vin emblematic al domeniului Castelului Nipozzano, moștenire istorică a familiei Frescobaldi.

Culoarea, notele olfactive si gustative sunt perfect armonizate artistic, aș putea spune. Ca o paranteză, poate că nu întâmplător vinurile Nipozzano erau preferate de artiștii Renașterii.  Roșu-rubinu intens, dezvăluie un buchet complex cu note de fructe de pădure negre și roșii, cireșe negre și în același timp, o componentă florală elegantă ce trimite la violete. Tenta balsamică îi conferă o prospețime superbă. Acestea sunt completate de o notă picantă de piper negru, nucșoară și cafea. Complex, într-adevăr.

În  gust este bogat, fructat, cu textură elegantă, iar notele minerale proaspete ce se resimt pe final îl fac bine balansat şi persistent. Taninurile sunt dense, dar bine integrate. Un vin la un bun raport calitate/preț, expresiv, memorabil. 13,5% vol. alc.

97 pt. James Suckling, 92 pt. Decanter. Este disponibil pe site-ul Parmafood aici şi în varianta Magnum 1,5 l și în cutie-cadou cu două sticle și două pahare.

În prima fotografie (generică) – Castello di Nipozzano.

Foto Adriana Stoicoviciu
Foto: Adrian Stoicoviciu

CastelGiocondo Brunello Di Montalcino DOCG, 2018. Castel Giocondo este un vin care a ieșit întotdeauna în evidență printr-o eleganță a lui aparte, iar în acest vintage, este mai vizibilă ca niciodată. Captivează vizual prin culoarea roșie rubinie intensă, iar olfactiv, printr-un buchet complex, dominat la primul nas de note fructe de pădure – coacăze şi mure – , urmate de note florale de violete și trandafir sălbatic – măceş – arome pe care întotdeauna le întâlnim la Brunello di Montalcino, apoi de note spicy de piper negru și de cardamon, precum și de o tentă plăcută de lemn dulce.

În gust, este armonios, cu taninurile dense, dar bine integrate și note minerale ușoare, iar postgustul de durată. Continuitatea notelor olfactive cu gustul și finișul persistent îl fac un vin foarte bine balansat. 14, 5%. vol.alc.

95 pt. James Suckling, 92 pt. Robert Parker, 92 pt. Jebb Dunnuck, 92 pt. Wine Spectator.

CastelGiocondo este un loc cu totul aparte în Montalcino, unde diversitatea de soluri permite crearea unui Brunello aparte cu infinite posbilități. Cu note complexe care evoluează în timp, mereu găsești la acest vin ceva nou de descoperit, savurat și amintit“, se arată în prezentarea acestui Brunello di Montalcino.

Alìe Ammiraglia Toscana IGT  2021. Pentru că am amintit mai sus de crama modernă Tenuta Ammiraglia, iată și un vin produs aici – Alìe -un rose cu o aură distinctă de eleganţă atât vizuală, cât şi în ceea ce privește profilul aromatic.  Alìe poartă numele unei nimfe din mitologia greacă, simbol al senzualității și frumuseții, crama aflându-se în Maremma, la Marea Tireniană. Este un cupaj în care Syrah și Vermentino se completează și se echilibrează găsindu-şi un mod de exprimare aparte în acest terroir ce include influența mării. Varietatea de arome îl fac “one-of-akind-wine”.

Olfactiv, ne întampină cu un buchet complex, în care ies în evidență notele fructate și florale de la piersici, la trandafiri și bujori. Notele citrice îi conferă o prospețime minunată. În plan secundar, apar arome de ierburi aromatice precum busuiocul și salvia. În gust e proaspăt, cu o mineralitate bună, savuros, bogat în arome fructate – piersică, fructe tropicale precum fructul pasiunii, citrice, plante aromatice. Un vin senzual, îl denumește producătorul, la fel ca nimfa căreia îi poartă numele. 12% vol. alc.

Este prietenos cu mâncarea, versatil și poate face pairinguri excelente cu o varietate de preparate de la aperitive ușoare, pește, fructe de mare, crustacee, la carne albă, chiar și cu pizza.

Am lăsat și o poză a cramei mai jos, mi se pare spectaculos cum inovația și tehnologia se îmbină cu peisajul, clădirea împrumutând elemente din natură şi contopindu-se cu ea.

Tenuta Ammiraglia

Pomino Bianco Castello Pomino DOC 2022. Un cupaj “de ținută” proaspăt de Chardonnay și Pinot Bianco, din struguri proveniți dintr-una din cele mai bune zone din Toscana pentru producerea vinurilor albe, cu înălțimi de până la 700 metri deasupra nivelului mării.

Are o culoare foarte frumoasă, un galben pai strălucitor, clar, iar buchetul surprinde printr-o complexitate de note fructate și florale intense; se simt mere verzi, pere, precum şi flori de tei, crin, mimoză, glicină, iar mai apoi, o aromă exotică ce trimite la mango şi o uşoară tentă de miere. În gust este foarte proaspăt, cu o bună mineralitate. Pe postgust, lasă aceeaşi prospeţime plăcută cu note citrice.

Maturat parţial în baricuri stejar franţuzesc şi apoi lăsat să se matureze în sticle o perioadă, pentru a-şi putea etala toate aromele şi prospeţimea. 12,5% vol.alc.

Este savuros lângă fructe de mare si preparate pe bază de pește și cu sosuri ușoare, sushi. 93 pt. Luca Maroni, 92 pt James Suckling.

Aceste vinuri, precum şi multe altele din gamele producătorului toscan Frescobaldi, sunt disponibile în România prin intermediul Parmafood Group Distribution şi se găsesc evident şi în e-shop-ul propriu al companiei. Vă invit în magazinul online, așadar, dacă vreți să cunoașteți mai multe și vă las și un link cu un articol despre unele din cele mai apreciate vinuri Frescobaldi în topurile internaţionale de specialitate.

Foto: Adrian Stoicoviciu

Carmen Savu
Cramen Savu, ParmaFood

Nipozzano-Frescobaldi-Adriana-Popescu

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.