“Un vin extraordinar cu un caracter complex și profund care are toate atributele pe care le aștepți de la un vin clasic din soiul său. Vinurile de acest calibru merită un efort special să le găsești, cumperi și deguști” – așa sună descrierea generală a vinurilor apeciate cu 96-100 de puncte Parker. Sistemul de notare Parker rămâne, în pofida altor păreri, cea mai puternică “voce” de apreciere a calității vinurilor și ulterior un extraordinar instrument de marketing pentru producători.
De la brandul american Kendall-Jackson, am avut ocazia să degust câteva vinuri din această categorie în cadrul unui Masterclass de excepţie organizat de Parmafood Group la ediţia de toamnă Ro-Wine. California’s Top Tier – A 100 – Point Wine Exploration ne-a adus în pahare șase vinuri prestigioase K+J, “high-scoring” atât în sistemul Robert Parker – Wine Advocate, precum și de alte mari nume: James Suckling, Jeb Dunnuck, Wine Enthusiast, Vinous. 15 vinuri in istoria K-J au primit 100 de puncte Parker.
Până să trec la descrierea vinurilor, nu am cum să nu notez efortul organizării impecabile a acestui masterclass de Parmafood, care a presupus inclusiv prezența invitaților speciali – Michele Fazari, Prestige Account Manager Europa Jackson Family Wines care a susținut prezentarea și Excelența Sa, Doamna Kathleen Kavalec, Ambasador al Statelor Unite ale Americii în România.
M-a întrebat o prietenă după masterclass ce vin mi-a plăcut mai mult, o întrebare care mie nu prea îmi place când vine vorba de vinuri. Sincer, toate mi-au plăcut de la Chardonnay, la Cabernet Sauvignon-ul Lokoya din care am am avut ani diferiți – 2009, 2013, 2019. Şi dacă ar fi să fie ce aş lua cu mine pe o insulă pustie :), bine, fie, mi-am notat o mențiune specială pentru Lokoya 2013 – 100 pt. Parker.
Ca observaţii generale, vorbim despre vinuri complexe – am apreciat abundenţa de arome, corpul, taninurile structurate, bogate, maturate între 10 și 22 de luni în sus în butoaie de stejar francez, cu alcoolul sus, de la 14,5% – Chardonnay 2018, la 15,1% – Cabernet Sauvignon Lokoya 2013, extraordinar de bine integrat însă, postgustul persistent și potențialul de învechire la sticlă de 30-40 de ani – în cazul vinurilor roșii, evident.
Vă las mai jos, așa cum fac, de fiecare dată, câteva note de degustare:
Hartfort Court Jennifer’s Chardonnay 2018. Un vin foarte bine structurat, m-a uimit acest echilibru între aciditatea naturală și bogăţia pe care i-o dă maturarea la baric, precum şi complexitatea aromelor gustative. Strugurii sunt recoltați noaptea sau dimineața foarte devreme, manual; apoi este maturat 10 luni în butoaie de stejar francez. Are o culoare frumoasă galben pal, buchet fructat-floral cu note de fructe galbene, iasomie, ceva miere; pe papile se simte plin, bogat cu o “invazie” de fructe – pere, mere, piersici, mango, chiar și ananas, se disting bine notele onctuoase, vanilie, parcă și un pic de caramel; postgust bun, lung, cu accente minerale. Un Chardonnay elegant, expresiv. 14, 5% vol.alc. 97 pt. Parker, 92 pt. Jebb Dunnuck.
Cardinale Cabernet Sauvignon (86%) & Merlot (14%) 2006. Mai multe ediţii ale acestui cupaj Cardinale au fost apreciate cu între 94 şi 97 de puncte Robert Parker, descris de acesta ca ”one of the flagship wines of the brilliant California visionary and vineyard owner Jess Jackson” Cardinale este un vin “bold” , opulent, bogat, dens. Maturat 19 luni în butoaie de stejar francez, cu îmbuteliere nefiltrată. Roșu rubiniu închis, are un nas devastator de fructe negre de pădure, cireșe negre și corpul plin cu arome intens fructate, postgust lung. 15% vol alc. 94 pt. Robert Parker, 100 pt Wine Enthusiast.

Lokoya Mount Veeder Cabernet Sauvignon 2013. Un vin de-a dreptul somptuos, maturat 19 luni în butoaie de stejar francez, cu îmbuteliere nefiltrată, complex, plin, structurat. Roșu rubiniu închis, cu o densitate remarcabilă atât în culoare, cât şi în buchet şi în gust, dacă se poate spune așa și uite că se poate. Aromele de fructe negre parcă sunt aranjate cu pipeta, învăluite de lemn, taninurile dense, excelent integrate, alcool 15,1% bine integrat și el, postgust remarcabil. 100 pt. Robert Parker, 97 pt. Vinous.
Vinurile Lokoya și Cardinale sunt vinuri de top Jackson Family.
S-au mai degustat:
Anakota Helena Montana Cabernet Sauvignon 2019 – 97 pt Robert Parker, 99 pt James Suckling
Lokoya Mount Veeder Cabernet Sauvignon 2009 – 97 pt Robert parker, 93 pt Vinous
Lokoya Mount Veeder Cabernet Sauvignon 2019 – 99 pt James Suckling, 100 pt Jeb Dunnuck
Kendall-Jackson în portofoliul Parmafood Group
O serie de vinuri K-J, inclusiv cu eticheta Lokoya, au intrat în portofoliul Parmafood Group de la începutul anului 2023. Vinuri din game mai accesibile precum Vintner’s Reserve şi Grand Reserve au fost promovate la degustări şi la Ro-Wine şi, din câte am observat, sunt foarte apreciate; le găsim într-o serie de restaurante și winebar-uri premium, wineshop-uri, inclusiv online pe site-ul
parmashop.ro.
Ca opinie personală, cred că gama Vintner’s Reserve care este gama medie a colosului american are toate şansele să cucerească publicul român iubitor de vinuri – sunt vinuri la un raport foarte bun calitate/preț, expresive, prietenoase, cu un bun echilibru corp, minealitate, arome, finiş lung, versatile. Vorbesc, evident, în cunoștință de cauză – am gustat Chardonnay, Pinot Noir, Zinfandel și Cabernet Sauvignon din această gamă. Iubitorilor de vinuri mai complexe, mai puternice, să le spun astfel, mai mult timp baricate, le recomand gama Grand Reserve. Pe site-ul parmashop.ro găsiţi şi vinuri din alte game cu fişe de prezentare complete şi note de degustare, ca să vă faceţi o idee, dar cel mai bine este să le încercați.
Scurt istoric Kendall-Jackson
Fondatorul Kendall-Jackson, Jess Jackson, avea șarm, ambiție și… noroc, notează site-ul K-J. Mi-a plăcut descrierea lui Jess, un vizionar, cunoscut pentru abordarea “iconclastică” a afacerilor şi un spirit “fearless”. Să iei Platină cu primul vin chiar în anul lansării la American Wine Competition și tot în același an, vinul să ajungă într-unul din cele mai faimoase restaurante ale New York-ului – Oyster Bar și, va vine să credeți sau nu, chiar la Casa Albă asta denotă multă încredere în sine și în rezultatul muncii sale. Era vorba de Chardonnay Vintner’s Reserve, vin numit de celebrul editorialist Herb Caen “Vinul lui Nancy”, însăși Nancy Reagan făcându-i reclamă. Din anul 1992, de 30 de ani adică, este Cel mai bine vândut Chardonnay al Americii…


Notam pe facebook, zilele trecute că, din câte știu eu, m-am documentat și am gustat, nu cred să fi auzit de un vin și o cramă care să aibă un succes atât de fulminant chiar de la lansare și ulterior, o constanţă incredibilă de popularitate și vânzare.
Pe lângă Chardonnay-ul care a redefinit modul în care lumea percepe acest soi clasic, Jackson-Kendall cultivă Cabernet Sauvignon și Merlot care dau vinuri remarcabile, precum şi Pinot Noir, un soi despre care ştim că e destul de rebel, dar care bine înțeles și vinificat, poate da și el vinuri excelente.
Din Sonoma, în toată lumea. De la prima dorinţă de a produce un vin premium, dar accesibil, la evoluţia ulterioară, Kendall-Jackson scrie istorie; urmează noi și noi game în istoria vinurilor familiei, iar amploarea pe care ia acest business e fantastică. Cumpără podgorii și clădește crame într-o serie de regiuni din SUA, în Chile, Australia, Africa de Sud, în Europa – în Italia, Franța și, cea mai nouă în Anglia (am aflat de la Michele), ajungând azi la un impresionat număr de … 46 (!). În 41 de ani, din 1982, Kendall-Jackson devine, așadar, un adevărat imperiu, s-ar putea spune. Își menține în continuare motto-ul de fi o tradiție de familie, pe lângă business.
Eu mă bucur că Parmafood a avut inspirația de a aduce vinuri K-J, în România, altfel nu prea cred că aveam cum să știm despre ele. Acestea fiind spuse şi notate, vă invit fără nicio reţinere să căutați și voi aceste vinuri și să le gustați. Sunt binevenite părerile.