Cum a fost la degustarea de vinuri spaniole Miguel Torres, cel mai admirat brand al anului 2021 din lume

Familia Torres a fost cel mai admirat brand de vin al anului 2021 din lume, clasament întocmit de Drinks International; nu ştiam acest lucru până când nu am văzut bulina semnalizatoare pe o sticlă la o degustare de vinuri produse de acest domeniu catalan; în timp, vinurile Torres obțin premii și punctaje foarte bune din partea unor critici și publicații de specialitate, cum ar fi:  97 pt. Decanter, 95 J. Suckling, 95 pt Wine Enthusiast, 98 pt. Proensa (diferiți ani) Celeste Crianza Aur – Berliner Wine Trophy, 94 pt Wine Enthusiast ș.a. Mas la Plana câștiga încă din 1979 primul loc la Gault Millau Olympiade du Vin din Paris și a primit numeroase distincții internaționale.

Bodega Torres este membră Primum Familiae Vini, asociație ce reunește 12 dintre cei mai valoroase came de tip afacere de familie din Europa. De asemenea, Familia Torres rămâne printre cele mai apreciate destinații de turistice în topul World’s Best Vineyards cu experiențe ce aduc împreună vinul, gastronomia, muzica și… astronomia, deținând și un restaurant și propunând la degustare inclusiv ediții ale vinului legendar Mas la Plana.

Cu o tradiție de peste 150 de ani, deși rădăcinile domeniului se pierd în sec.XVI, ajunsă la cea de-a cincea generație, crama se consideră norocoasă că fiecare generație a dus moştenirea mai departe şi a simțit același devotament și dragoste pentru pământ.

La degutarea de marți seara “A Tour f Spain”, care a avut loc la Uva, am cunoscut câteva vinuri Miguel Torres şi un brandy, precedate de îndrăgita cava Cabaret de la Castell D’Or, despre care am mai vorbit. Vinurile sunt importate şi distribuite în România de Parmafood Group.

Am degustat așadar:

Gran Vina Sol Chardonnay. Un vin ce revoluţiona producţia de vin în Penedes în urmă cu 50 de ani, familia Torres experimentând cultivarea unor soiuri internaţionale. Prospețimea climei mediteraneene est prietena Chardonnay-ului, rezultând un vin proaspăt, aromat, destul de intens şi olfactiv şi gustativ, dar echilibrat, prietenos, versatil.

Lăsat pe drojdii timp de 6 luni, ne întâmpină cu un buchet de fructe galbene şi note ierboase; corp frumos, aciditate bună, aromat în gust, dar echilibrat cum spuneam, cu o tentă cremoasă și un final echilibrat – este un Chardonnay fin, elegant. Se asociază foarte bine cu pește, fructe de mare, paste și paella cu fructe de mare, frigărui și preparate din carne albă cu garnituri de orez.

Gran Coronas Reserva 2019. Cabernet Sauvignon (80%) și Tempranillo. Învechit 12 luni în baricuri franţuzeşti şi 12 luni la sticlă, este unul dintre cele mai bune vinuri ale Familiei Torres, la un raport bun calitate preț.

Culoare roșu vișiniu închis, buchet cu arome de fructe negre – afine și coacaze, note fine picante şi balsamice, echilibrat, fructat, proaspăt. Culinar, i se potrivesc preparatele din carne roșie, charcuteriile maturate de tip jamon, brânzeturile maturate de asemenea.

Celeste Crianza Ribera Del Duero Tempranillo 2020. Culoare roșu vișiniu închis, buchet complex ce trimite la fructe negre coapte şi supracoapte, accente de violete, nuanţe de cacao şi cafea; fructat intens în gust, complex, expresiv – mi-a plăcut foarte mult; aciditate bună, o notă astringentă, dar nu deranjantă, ci plăcută; final bun, lung. Are potențial de învechire.

Excelent la steak-uri din carne roșie, salumerii și brânzeturi. Învechit minimum 12 luni în butoaie de stejar franțuzesc si american și minimum 12 luni la sticlă. 92 pt. James Suckling.

Mas La Plana Penedes Cabernet Sauvignon 2016. Unul dintre vinurile de pionierat ale familiei Torres, vin emblematic prin care Jean Leon  introducea soiul Cabernet Sauvignon în Spania.

Ne întâmpină vizual cu o culoarevișinie intensă, cu o notă fină de mahon și olfactiv cu arome de  fructe negre și roșii, condimente, ceva trufe; pe papile se simte concentrat cu note ce trimit la cireșe negre spre gem de prune, licorice, tutun. Textură și corpolență bună, un vin rotund, cu postgust lung, echilibrat. De asociat cu carne roșie la grătar, precum și cu preparate din carne cu sosuri – vită, vițel, miel, vânat.

A fost învechit 18 luni în baricuri franțuzești și 9 luni la sticlă.  97 pt Decanter, 95 pt J S editia 2019.

Am încheiat cu Brandy Reserva Privada 15 Miguel Torres 40% alc., impresionant. Ne-au susținut papilele jamonul de calitate foarte bună – tot import Parmafood și o selecție de brânzeturi, grisine și dulcețuri făcută de echipa de la Uva. Plus muzica, socializarea și atmosfera excelentă.

Despre Familia Torres

Povestea acestei familii longevive, ajunsă la cea de-a cincea generație, începea cu Jaime Torres Vendrell care, după ce a emigrat în Cuba în 1860 și a făcut avere pe insulă datorită comerțului maritim și altor inițiative de afaceri, se întoarce în Catalonia pentru a fi partener cu Miguel, fratele său viticultor. Împreună, înființează o cramă la Vilafranca de unde puteau exporta vinuri.

„Casa Torres y Compañía” este înființată în 1879, iar peste ani, se extinde. Miguel Agustín Torres Riera, a patra generație de viticultori, i se alătură în 1962, după ce studiase viticultură și oenologie în Franța, cu o abordare inovatoare și îndrăzneață care a făcut din vinurile Familia Torres modele de calitate, respect pentru pământ și avangarda de vinificatie.

La mijlocul anilor 1970, introduce soiuri din Franța care au dus la vinuri precum Mas La Plana, Cabernet Sauvignon a cărui primă recoltă a triumfat la Olimpiada Vinului de la Paris din 1979 și Milmanda, considerat unul din  cele mai bune Chardonnay spaniole. El a contribuit și la revendicarea moștenirii viti-vinicole catalane prin recuperarea soiurilor ancestrale începând cu 1980 – proiect al cărui exemplu principal avea să devină unul dintre cele mai emblematice vinuri ale familiei Torres: Grans Muralles (DO Conca de Barberà).

La sfârșitul anilor 1990, copiii lui Miguel A. Torres, Miguel și Mireia, reprezentând a cincea generație, au condus noi proiecte de vinificație în regiunile catalane Priorat și Costers del Segre, ulterior și în alte patru regiuni viticole spaniole: Ribera del Duero, Rioja, Rueda și Rías Baixas. Ei au preluat conducerea companiei Familia Torres în 2012. Continuând tradiția, se concentrează pe realizarea de vinuri unice din podgorii și terenuri istorice și sunt susținători fermi ai proiectului de recuperare a soiurilor autohtone străvechi și de transformare a lor în vinuri care pot fi aduse pe piață.

Mai multe detalii vă invit însă să citiți pe site-ul www.parmashop.ro. 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.