Vinuri pentru risotto

Vinuri pentru risotto – sugestii de preparare și recomandari de servire

Cu câteva feliuțe de parmezan şi verdeaţă, cu șofran, ciuperci ori alte legume, cu fructe de mare sau cu carne, cremosul și savurosul risotto este unul dintre cele mai populare preparate italienești și una dintre cele mai apreciate rețete pe bază de  orez.

Ingredientele principale din risotto sunt orezul Arborio sau Carnaroli, ceapa, stock-ul sau supa, untul, brânza tare, de regulă, parmezan și vinul alb sau vermutul. Chiar dacă vinul nu este obligatoriu, acesta îi va da un plus de gust. Iar savurate împreună la masă fac un pairing excelent.

Pornind de la reţeta de bază, risotto este un preparat foarte versatil, putând fi gătit cu nenumărate ingrediente, precum arătam mai sus, de la diverse ciuperci – gălbiori, hribi, trufe, legume variate – sparangel, dovlecei, mazăre, ardei gras, dovleac ş.a., la creveţi, mixuri de fructe de mare, somon, carne, prosciutto, chiar și cârnați.

Dacă nu vă hotărâți cu ce să îl pregătiți, vă recomand sortimentele de risotto care vin la pachet cu tot cu ingrediente, însoțite și de rețete rapide și savuroase de pe site-ul sbfromania. Găsiţi aici sortimente de risotto cu hribi și șofran, cu sparanghel, cu crăițe și lâmâie ș.a., iar o pungă este suficientă pentru trei-patru porții. Veți regăsi la fiecare și lista de ingrediente și informațiile nutriționale.

 

 

Vinuri pentru gătit risotto 

Să trec şi la vinurile potrivite pentru risotto, atât pentru prepararea lui, cât şi de savurat lângă el. Indiferent de ce alte ingrediente folosim la preparare, vinul folosit trebuie să fie sec, la fel și vermutul, de cele mai multe ori, alb.

Experții recomandă folosirea unui vin bun, de calitate, pentru că un vin ieftin nu îi va aduce preparatului nicio îmbunătățire, ba din contră, îi poate da un gust mai neplăcut, spune Pete Dryer, food writer Great British Chefs, în Decanter.

Pinot Grigio, Vermentino, Chardonnay-ul nebaricat, nematurat, Sauvignonul Blanc sunt printre cele mai recomandate vinuri a căror prospețime și mineralitate pică bine pe textura cremoasă a risotto-ului, iar aromele ierboase și fructate – mere, pere, citrice se împrietenesc cu celelalte ingrediente de minune, mai ales dacă vorbim de ciuperci, legume, pește și fructe de mare.

O șampanie Blanc de Noir îi va îmbunătăți textura și gustul, dacă ne permitem. În  cartea A wine lover’s kitchen, Fiona Beckett recomandă o astfel de într-o rețetă de risotto cu ciuperci. Franciacorta care se produce după aceași metodă ca șampania poate fi, de asemenea, o alegere foarte bună.

vinuri pentru risoto
Foto: divainbucatarie.ro

Cu ce vinuri asociem risotto la masă

Dacă vorbim de un vin italian cu care nu dai greș la risotto, Gavi este o alegere bună și un vin versatil pentru mai multe rețete de risotto, recomandă Decanter.

Dacă Chardonnay-ul baricat, maturat nu este recomandat în gătirea risotto-ului, când mâncăm, în schimb, un astfel de Chardonnay mai plin, cu corpul şi aromele date de maturare, îl va completa foarte bine, mai ales dacă avem un risotto cu un gust mai bogat, cu savori de ciuperci, de exemplu. La fel, alte vinuri albe care se pretează la învechire se potrivesc acestui adevărat umami –  risotto cu ciuperci, completând aromele.

Somelierul Eric Zwiebel spune că vinurile albe maturate precum Riesling, Grüner Veltiner, Chenin Blanc sau Chardonnay fac pairinguri fantastice cu risotto cu parmezan și ciuperci.

Un risotto excelent este și cel cu aromatul șofran. Chardonnay-ul și Sauvignon Blanc îl completează foarte bine,  precum și un spumant, chiar o șampanie: aciditatea și caracterul fructat ajută la balansarea aromelor, creând o experiență gustativă foarte plăcută.

Pentru un risotto cu fructe de mare sau pește alb (calcan, de pildă), un Arnais sau un Chablis sunt foarte potrivite la masă. Mineralitatea și prospețimea lor se împacă excelent cu gustul și cu textura fructelor de mare. Iar pentru risotto cu legume – de exemplu, sparanghel, revenim la acest versatil Gavi.

Și vinurile roșii se împacă bine cu risotto. De pildă, dacă avem risotto cu ciuperci care au arome mai puternice, un Nebiolo va fi foarte bun, iar dacă are trufe, un Barolo i se va potrivi de minune, recomandă winesearcher.

Vouă ce fel de risotto vă place și ce vinuri îi asociați?

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.