Am câteva locuri preferate din București unde mă duc pentru un vin bun și pentru atmosfera de acolo și o să vă zic punctual de ce. Mă interesează să aibă un meniu variat din punct de vedere al soiurilor, cramelor și țărilor / regiunilor producătoare; apoi, foarte importantă e și selecția de vinuri la pahar (nu, nu acela al casei) pentru că nu toată lumea bea o sticlă și nu toată lumea de la o masă comandă aceeași mâncare (știm cu toții,  preparate diferite cer vinuri diferite). Și mă mai interesează să aibă și evenimente, degustări si  lucruri utile, educative despre vin. Mă refer fie la concept mișto de party, cu o componentă de lifestyle, cum face Ruxandra la Corks, fie la degustări profesioniste cum face Vinimondo în La Bonne Bouche (vezi mai jos).

La Bonne Bouche. The Wine Bistro. Str. Franceză 2, Centrul Vechi București
Dintre bistro-urile franțuzești din București, La Bonne Bouche are una dintre cele mai bune selecții de import de la noi, care cuprinde, în special, etichete italienești și franțuzești, precum și din Lumea Nouă; găsești aici importuri “exclusive” de la case de vinuri la rândul lor „exclusiviste”, vinuri cu punctaje Parker și premiate la concursuri renumite internaționale. Cartea bună de vinuri se explică prin faptul că restaurantul are acționariat comun cu importatorul premium Vinimondo. Așa că, în cazul în care vrei un vin deosebit pentru o ocazie sau ai o întâlnire de business la care vrei să-ti impresionezi partenerii, treci pe aici. Meniul e bine structurat pe țări, regiuni și crame, iar dacă ești cât de cât cunoscător, e destul de ușor să mergi acolo unde ai nevoie, deși ai de răsfoit vreo 40 de pagini. Pe scurt, găsești vinuri premium, mai rare pe la noi, precum Barolo Renato Rati, Barbaresco și Sperss de la Angelo Gaia, Chablis-uri 1er Cru și Grand Cru de la Christian Moreau ori Bodega Catena Zapata, șampanii Billecart Salmon și Pommery etc., dar și vinuri mai populare și mai accesibile ca preț. Prețurile la pahar pleacă de la 15 pentru un prosecco Il Fresco Rose – Vila Sandi, merg spre 17 lei un Malbec Alamos Catenna Wines, 22 de lei un Greco di Tufo, Mastroberardino s.a. Și prețurile la sticlă sunt la fel de variabile, de la 75 de lei (vinuri din Abruzzo și Sicilia), 150 lei (un Sancerre sau un Pouilly Fume de la Pascal Jolivet), la 450 lei și până 1.350 pentru minunatul Spers, Langhe Nebbiolo (din Nebiollo și Barbera, din 2007) tot de la Gaja etc. și mai sus. Selecția de spumante e iarăși ofertantă, cu poate cele mai multe champagnes (plus alte tipuri de spumante) cu prețuri de la 300 lei sticla –  un Brut Rose, Billecart Salmon, la 2.400 lei – un Clos Saint Hilair (din 1996!). Există  și o selecție e vinuri românești (restaurantul are mulți clienți străini care doresc probabil și vinuri locale), de la 20 lei paharul – de ex. Iacob Alb Davino (Sauv. Blanc și Fetească Albă) și rose-ul (Sauv. Blanc, Fetească albă și Fetească Neagră), la 100 lei sticla – cum ar fi Nedeea – Vinarte (cupaj de Fetească Neagră, Negru de Drăgășani și Novac) ș.a
Aveți cu ce să însoțiți vinurile în La Bonne Bouche; meniul e de bistro franțuzesc, fără artificii inutile, corect, cu multă prospețime, de la tartar de vită și melci cu unt și verdețuri, la pulpă de rață confiată cu varză, steakuri, pește la grătar, supe, salate, paste și deserturi.
Localul are o amenajare plăcută, cu vitrine de vinuri, cărți și plante și câteva accente „prețioase” precum tapițeriile de catifea mov, perdelele diafane și corpurile de iluminat vintage-șic. Dintre evenimentele de aici amintesc serile Aperitivo (miercurea si joia, in anumite perioade – urmariti pagina lor de facebook), cu selecții de vin la pahar (dintr-o regiune renumită, de la un anumită cramă), la un preț bun și cu bufet inclus (precum serile Bordeaux Style and Food, Spanish flavours,  Vinurile Mastroberardino s.a.).
Corks Cozy Bar, str. Băcani 1, Centrul Vechi este pe bune unul dintre cele mai cozy wine bar-uri din București – spațiu de design și lifestyle (amenajarea a fost făcută de Mihai Popescu, artizanul Fratelli) in care elementele naturale le întâlnesc pe cele prețioase. Barul din cupru, cu multe cutii de vinuri, piatră și faianță antichizată, un perete întreg din cutii de vinuri, candelabrul din piese de lemn decupate în formă de sticle și mobilerul desperecheat de diverse forme și culori conturează decorul Corks. Terasa cu mobilier antichizat din fier forjat alb, ghivece și perne cu imprimeuri florale este un MUST – MUST see vara, mai ales dacă prinzi și un party ce te duce cu gândul direct în inima St. Tropez-ului.
Lista de vinuri e una premium și superpremium cu câteva sute de etichete (nu le-am numărat, dar și aici meniul are câteva zeci de pagini), grupate pe țări și regiuni: prețioase vinuri vintage, millesime, medaliate, cu multe puncte Parker, “vinuri-vedetă”, etichete pentru cunoscători si pasionați, dar și vinuri populare din Franța, Italia și Spania,  Grecia și Liban și din țări din Lumea Nouă: Argentina, Chile, Noua Zeelendă ș.a. Corks are cea mai vasta selectie de vinuri la pahar (cu prețuri de pe la 12 lei, precum: Davino Făurar Alb de Ceptura (cupaj de Sauv. Blanc, Fetească Albă și Riesling Italico), spre 21 lei – Les Jollies Filles by Barbara Reihl (cupaj de Grenache, Cinsault și Syrah), respectiv 75, 90, 105 ș.a. lei / sticla. De exemplu, Chateau La Verriere Bordeaux (Cab. Sauvignon și Merlot) costă 90 lei, Barolo Antario (Nebiolo) 140 lei, Chateau de Haut Serre (Malbec & Merlot) 92 puncte Wine Spectator – 165 lei, La Fiole Chateauneuf du Pape (Grenache, Syrah Mourvedre și alte 13 soiuri) – 210 lei ș.a. La capitolul etichete mai puțin “popularizate” pe piața locală, găsești vinuri grecești Alpha Estate și cupaje libaneze Chateau Ksara.
De mâncare, ai platouri de charchuteries și brânzeturi,  salate, spring rolls, creveți în sos rose, fish & chips, coaste de porc și deserturi delicioase. Pachețelele de primăvară costă 9 lei, un platou de charchuteries 35 lei, creveții cu sos de vin rose 34 de lei, iar tortul Corks cu macaron de ciocolată și vin de Porto cu paharul de Porto aferent 29 lei.
Ruxandra Chendi, proprietara Corks, primește nota 10 pentru evenimentele pe care le face de la“Vacanța la St. Tropez”, party-uri cu vinuri provencale, fructe de mare,  nisip, șezlonguri șic și costume de baie pe frânghii, la “Oscarurile vinului” ce premiază cele mai bine vândute vinuri ale anului precedent într-un decor cu tot tacâmul de Oscar – covor roșu și meniu inspirat de cel cu care se răsfață vedetele de la Hollywood sau Sangria Chillax Wenesdaze cu cocktail-uri grozave. Ospitalitatea și servirea sunt foarte bune, baieții știu ce și cum să recomande și dau informații utile despre vinuri.
Tasting Room by Ethic Wine, Puțul lui Zamfir 64, Floreasca 
Pentru mulți iubitori ai vinului de la noi, Tasting Room nu mai are nevoie de prezentare; deși deschis de numai un an, localul, care este un gastro wine bar – primul din țară de acest gen, – a devenit unul dintre preferatele pasionaților de vin, precum și al cramelor care fac periodic aici prezentări, lansări, degustări de vin ș.a. Micul restaurant din Floreasca are în spate experiența magazinului de vinuri Ethic Wine, cu care și comunică direct, așa că orice etichetă din magazin este disponibilă și în restaurant contra unei taxe de dop de 20 lei. Bogdan Sandu, proprietarul de aici, garantează că și cu această taxă de dop, prețurile sunt foarte bune comparativ cu cele din multe alte restaurante bucureștene și chiar așa este.
Oferta este foarte mare – peste 800 de etichete atât românești cât și importuri din Italia, Franța, Spania, Portugalia, Moldova, Bulgaria, Lumea Nouă – Argentina și Chile, Africa de Sud, Australia etc.. Vei  găsi aici multe vinuri produse în ediții limitate, verticale excelente, serii sau colecții speciale de la crame românești, la fel de rare, precum și alte băuturi alcoolice, de la cognacuri si armagnacuri, la palincă și grappa, rom și tequila, whiskey/scotch etc. Iată și câteva prețuri:  Anima, Aurelia Vișinescu (Merlot și Pinot Noir) costă 75 de lei, la fel și Novacul de la Știrbey, iar Davino Flamoyant 2007 (Cab. Sauvignon, Merlot, Fetească Neagră) 190 de lei. Dintre cele de import, aș enumera Greco di Tufo Mastroberardino 68 de lei, Quiot Chateneauf du Pape (Shiraz) 180 lei, Brunello din Montalino – Piccini (magnum de 1,5 l) 315 lei,  Secret Viu Manent – Carmenere, Syrah ori Sauvingnon Blanc – 62 de lei fiecare, până la Penfoolds Grange Shiraz (Australia) 1.700 lei, precum și o serie de spumante (șampanii Billecart Salmon, Dom Perignon, apoi prosecco, cremant, cava)
Meniul de mâncare e un fusion europeano-asiatic, cu preparate din carne, pește și fructe de mare, paste, ceva salate și gustări. Rasolul de berbecuț gătit câteva ore la cuptor de ți se topește în gură și colțunașii casei cu somon și lemongrass, vită și porc ori cu creveți, dar și friptura de vită, una dintre cele mai bune din oraș, sunt printre specialitățile casei. Mai găsești curry cu creveți, paste, platouri de brânzeturi și charchuterii ș.a. Urmărește pagina de facebook a localului, care anunță evenimentele tematice precum: New Greek Wine, Choco Wine, Degustare de Rieslinguri germane ș.a.
the_wine_bistro - CopyThe Wine Bistro by Vinexpert, Calea Victoriei nr.155
Noul wine bistro sub umbrela Vinexpertului (unul dintre lanțurile de magazine de vin de tradiție din România) este cea mai interesantă dechidere a începutului de an 2015, un local „tapetat” efectiv cu mii de sticle de vin, care stau frumos aranjate în vitrine și rafturi. The Wine Bistro are nu mai puțin de 3.500 de etichete de băuturi alcoolice, majoritatea vinuri și spumante,băuturi alcoolice fine, cafele speciale, trabucuri, colecții de pahare Riedel și cadouri gourmet, premium.
Un lucru pe care ne-am dori să îl vedem mai des în localurile noastre, pentru care îi felicit pe proprietarul Vinexpertului, Florin Bejan, precum și pe colabaratorul său, Dan Silviu Boerescu a.k.a. Bucătărescu e partea de wine and food pairing bine pusă la punct. Vorbim, pe de o parte, despre existența pe meniul de mâncare a câte două-trei recomandări de vin la pahar, pentru fiecare preparat din meniu. Astfel, vreo 60 de vinuri sunt diponibile și la pahar, cu prețuri de la 15 lei. Meniul nu e mare, atât cât trebuie însă, cu platouri de gustări -brânzeturi, mezeluri, bruschette, salate, preparate din carne de pui, curcan, porc și pește, supe-creme și deserturi. De exemplu, platourile Purple Red „pentru vinuri roșii” cu: salam de misteț, bruschette cu terină de vânat, salam Camembert, măsline Castelvetrono și roșii cherry (pentru 2 pers.) la 25 lei au recomandate vinuri precum: Iacob Davino (Cab. Sauvignon si Fetească Neagră) – 15 lei, dar și Rosso di Montalcino, Castiglion del Bosco – 20 lei. Pentru rulada de curcan în foietaj cu fasole verde trasă în unt, rom și nucșoară sunt recomandate Guigal Cotes du Rhone Blanc sau Cremant Prima Perla Brut Rose  20 lei, iar la tonul cu salată de fenel și portocale, Tamari Reserva Torontes ori Tarapaca Grand Reserva (Sauv. Blanc) – 15 lei.
O semnătură a casei o reprezintă cooking show-urile live cu Bucătărescu, cu meniu tematic specific unei țări / regiunisau gândite pentru o zi aniversară, însoțite de vinuri asortate. “Australia” cu vinuri australiene și rețete specifice, “Mitul Valentine’s Day revizuit în cheie gourmet-sentimentală de inspirație franțuzească”, “Dragobete cu rețete și cântece de altădată” sau cina cu preparate exotice din coadă de aligator, pulpă de cangur si file de zebră și vinuri potrivite sunt numai câteva exemple.
Atmosfera e cool la The Wine Bistro, locul e modern și aerisit, potrivit pentru orice moment al zilei, pentru mese de grupuri mari și evenimente private, dar și pentru prânzuri și cine liniștite în doi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.