Chocolate cakes (brownies) cu rodie și fistic. Sorbet de iaurt cu lime

Ingrediente brownie
200 g. ciocolată
150 g. unt Lurpak nesarat
4 ouă
200 g zahăr (eu am folosit de cocos, îi dă o aromă exotică, interesantă)
100 g. făină
1/2 vârf de praf de copt
1 vârf de cuțit de sare
Semințe de rodie
Fistic
Glazură
200 g ciocolată
100 ml smântână pentru frișcă
20 g unt
Sorbet de iaurt
250 g iaurt (un iaurt micuț, cremos)
100 g zahăr (un plic)
100 ml apă
Sucul de la 1/2 lime (micuță)
Mod de preparare
Sorbetul de iaurt. Dacă vreți să faceți sorbet (eu am făcut pentru a a echilibra atâta dulce), începeți întâi cu el pentru că trebuie să stea la rece ore bune.
Fierbeți apa cu zahărul câteva minute până devine un sirop de consistență potrivită. Lăsați-l să se răcească. Amestecați-l cu iaurt și cu zeama de lime. Dați la rece (la congelator) cel puțin 2 ore și amestecați-l apoi bine cu o spatulă sau o lingură de lemn. Mai lăsați-l 2 ore și amestecați din nou. (Se amestecă din când în când pentru a deveni cremos).
Brownie
Topiți ciocolata tăiată bucățele cu untul tăiat și el cubulețe pe o baie de aburi. Când se topesc, lăsați vasul deoparte.
Bateți ouăle cu zahărul și puneți făina cernută (puțin câte puțin) cu praf de copt și un vârf de linguriță de sare. Amestecați cu o spatulă. Încorporați și amestecul de ciocolată cu unt. Turnați într-o tavă sau într-o formă (eu am folosit una rotundă), tapetată cu hârtie de copt. Cuptorul să fie încis în prealabil. Se lasă cam 15-20 de minute. Interiorul prăjiturii trebuie să fie ușor umed, cremos, puțin lipicios și nu uscat. Se lasă să se răcească.
Pentru glazură, topiți ciocolata cu smântâna pe baie de aburi. Încorporați și untul și amestecați pînă se topesc.
Glazurați prăjitura și nivelați frumos cu ajutorul unui cuțit, presărați zahăr pudră sau cacao, semințe de rodie și fistic. Am folosit semințele de rodie atât pentru a da un pic de voiciune (prospețime și aciditate) prăjiturii ciocolatioase.  Sorbetul de lime este opțional, mie îmi place chiar dacă e iarnă, ceva răcoritor la ceva dulce. Sub cupa de sorbet, am făcut un crumble de biscuite.

Dacă vreți ceva mai puțin dulce și mai simplu, varianta de mai jos este fără glazură presărată cu cacao și puțin zahăr pudră.

bronie varianta 2


 

Leave a Reply

Your email address will not be published.