Ghidul Gault & Millau 2019: Bistro Ateneu – restaurantul anului,  Alexandru Dumitru – chef-ul anului

Cu 3 bonete și 15,5 puncte primite din partea Ghidului Galben, Bistro Ateneu a devenit restaurantul din România cel mai bine cotat de un organism internațional, independent, iar chef-ul de aici, Alexandru Dumitru – cel mai bun chef din România în această ediție.

Pentru mine, acest premiu este o recunoaștere a muncii și a pasiunii mele, a eforturilor și consecvenței echipei. Ce mă bucură este că rezultatul este unul valabil universal, de necontestat – un restaurant cu 3 bonete Gault & Millau, indiferent că este poziționat în Franța, România, Cehia sau Elveția, respectă aceleași standarde de calitate și garantează o experiență fină, memorabilă”, a spus tânărul chef. Alexandru are 7 ani experiență în bucătărie. Începând cu 2012, a lucrat în proprietăți premiate, precum Les Solistes by Pierre Gagnaire – Hotelul Waldorf Astoria Berlin și Auberge du Soleil din NapaValley, California. Întors în România în 2017, a preluat bucătăria pensiunii Atra Doftana, unde și-a pus la punct, de la zero, propria grădină de legume și verdețuri, dotată cu seră. Din septembrie 2018,  a devenit bucătarul-șef Bistro Ateneu, deținut în parteneriat cu Grupul Le Manoir, condus de Cristian Preotu.

Filozofia sa gastronomică este aparent simplă – pregătește preparate minimaliste, menite să pună în evidență aromele și texturile ingredientelor, pe care și le procură singur sau pe care le selectează de la fermieri și producători de încredere. Adaptat conceptului farm-to-table, meniul restrâns include feluri de mâncare românești, înrădăcinate în cultura locală,  gătite atent cu tehnici moderne, studiate, ce exploatează la maximum calitatea materiilor prime. Printre preparatele iconice Bistro Ateneu sunt măduva de vită în crustă de hrean, ciulamaua de ciuperci sălbatice cu chips de mălai, păstrăvul din Valea Doftanei, afumat în casă, chiar de bucătar. 

Când am lucrat în Napa Valley, m-am îndrăgostit de conceptul farm-to-table, de simplitatea sa, de ideea de a lua produse crescute responsabil, în condiții oneste, pline de gust și arome. Mi-am propus atunci, în 2015, să aduc principiile acestui curent și acasă și să contribui la dezvoltarea unei culturi gastronomice orientate spre produs, sezonalitate și naturalețe. Deși există multă pregătire și muncă în spatele lor, meniurile mele sunt ușor de înțeles, evocatoare de emoții și nostalgii. Mă inspir mult din rețetevechi, din ceea ce făcea bunica, din poveștile pe care mi le spun producătorii sau din sfaturile pe care mi le împărtășesc, dar, peste toate, se simte viziunea mea culinară, care este într-o continuă șlefuire.”

Începând cu 2020, bucătaria Bistro Ateneu va avea fructe și legume crescute pe domeniul de la Balotești, deținut de grupul Le Manoir, unde Cristian Preotu și Alexandru Dumitru lucrează la o grădină și o seră de 3.000 mp într-un parc de 17.000 mp, în care există o clădire istorică, de peste 100 de ani. “Obiectivul nostru este ca, începând cu anul 2021, să devenim autonomi, să ne creștem singuri, în condiții 100% cunoscute și la cele ma iînalte standarde ingredientele. Cred că aceasta este o oportunitate fabuloasă de arămâne creativi și de a contribui la dezvoltarea gastronomiei românești. Calitatea este în centrul tuturor experiențelor Le Manoir și mă bucur că avem ocazia să controlăm toate etapele procesului și să fim răspunzători pentru produsele noastre de la cap la coadă”, a mai precizat Cristian Preotu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.