Un gurmand declarat, cu fizic de invidiat. Cu designerul Florin Burescu despre preferințele lui culinare și alegerile acasă vs. restaurante

Despre ce aș putea eu să vorbesc cu persoanele publice, dacă nu despre mâncare? S-a întâmplat acum ceva timp cu Florin Burescu, după ce mă tot întâlneam cu el pe la diferite evenimente și mă tot miram cum poate fi atât de gurmand și nu arată deloc asta fizic, ci din contră. Florin Burescu e cunoscut, în special, ca designer vestimentar, îmbracă o grămadă de vedete, este și moderator/MC și e imposibil să nu îți placă de el: carismatic, foarte deschis, vorbește cu ușurință despre orice, inclusiv despre poftele culinare. Are și o eleganță și o diplomație aparte în exprimare, indiferent despre ce ar vorbi, iar asta e cam rara avis în lumea tinerelor persoane publice, aș cam zice. (Bine, am eu o problemă cu cei care exagerează  public cu limbajul colocvial, dar asta e altă treabă).  Iar la masă, s-ar putea să ai surpriza să-ți fredoneze câte ceva pentru că mai și cântă.

Dar, haideți să vedem ce mi-a povestit Florin legat de preferințele lui culinare și care e, totuși, secretul siluetei lui.

– Florin, gurmand, dar ai un fizic de invidiat. Cum așa?
Florin: Nu gurmand, ci extrem de gurmand (râde). Sunt pofticios și mănânc aproape oricând și orice, doar că, de fiecare dată, încerc să mănânc cu măsură, poate tocmai de aceea, consideri tu că am un corp de invidiat. Eu spun că mai am enorm de mult până să ajung acolo.
– În calitate de creator de modă, trebuie să fii un exemplu pozitiv în ceea ce priveste fizicul. Se întâmplă să le dai sfaturi modelelor cu care lucrezi, referitoare la grija pentru siluetă?
Florin: Urăsc să dau sfaturi indiferent de situație, în schimb, mereu am susținut ideea că tot ce este cu măsură nu are cum să te facă mult prea gras sau mult prea slab. Un echilibru cred că e necesar în orice activitate, mai ales, în alimentație.
– Care sunt preparatele de la care nu poți să te abții?
Florin: Iubesc extraordinar de mult dulciurile – tot ce ține de ciocolată, frișcă, cremă, nucă, fistic – nu rezistă în fața mea, sau mai bine spus, eu nu rezist în fața lor.  Am câteva cofetării de la care cumpăr frecvent și sunt preferatele mele. Însă iubesc foarte mult prăjiturile făcute de mama și bunica mea, pe care ajung, din păcate, să le mănânc din ce în ce mai rar pentru că ne desparte distanța care e dușmanul papilelor mele gustative. Îmi place să experimentez orice mâncare, însă, iubesc cel mai mult mâncarea românească, pe care o gătesc eu și o mănânc mereu cu mare poftă. Fructele de mare sunt și ele preferatele mele și le mănânc de câte ori pot, fără a putea spune că unele îmi plac mai mult, iar altele mai puțin.
-Tu gătești?
Florin Burescu: Da, gătesc destul de mult pentru că iubesc mâncarea gătită și orice aș cumpăra, nu mă satură așa cum mă satură mâncarea făcută în casă. La restaurante, recunosc că aproape toată mâncarea mi se pare identică, indiferent de cât de luxos este restaurantul. Datorită activității profesionale, am testat sute de restaurante și încă îmi mențin părerea. Gătesc și pentru că, de foarte mulți ani, locuiesc singur și sunt nevoit să fac acest lucru.
– Cu ce ocazii mergi în restaurante mai des?
Florin: Nu ies foarte des din proprie inițiativă, dar trebuie să merg în fiecare week-end pentru că am evenimente pe care le prezint, petreceri la care cânt. Și la care, bineînțeles, trebuie să și mănânc.
– Când îți alegi restaurantul, ce contează mai mult și în ce ordine: raportul calitate/pret, mâncărurile deosebite, atmosfera, ospitalitatea?
Florin: Recunosc că primul lucru pe care-l fac atunci când aleg un restaurant este ambianța. După care, la fel de important este și felul în care mâncarea este pregătită. Țin foarte mult la igienă și la atitudinea personalului pentru că sunt o persoană care oferă foarte mult respect și, la rândul meu, cer acest lucru. Și prețul este foarte important pentru că atunci când aleg un restaurant extraordinar de scump, îl aleg din punctul meu de vedere pentru o seară mai specială, însă dacă ne referim la generația aceasta care mănâncă în permanență la restaurant, atunci trebuie să fie un echilibru între preț și calitate.

– Cum ți se pare oferta restaurantelor de la noi? Ce ți-ar plăcea să găsești mai mult?
Florin: În primul rând, mi-aș dori mai mult profesionalism în rândul personalului și în al doilea rând, cred că patronul unui restaurant ar trebui să fie mult mai implicat. Spun din propria experiență pentru că am destul de mulți amici care au astfel de afaceri, iar cei care se ocupă trup și suflet de afacere au rezultate mult mai bune și feed back mult mai pozitiv decât ceilalți.
– Din călătoriile tale în străinătate, ce locuri te-au impresionat pentru mâncarea lor?
Florin Burescu: Am făcut turul Europei și am testat tot felul de mâncăruri, unele extrem de extravagante și de ciudate pentru mine, însă printre preferatele mele, se numără Belgia și minunatele sale dulciuri.

Cunoscut publicului larg ca designer vestimentar, Florin Burescu (28 de ani) are experiență și în mass media, este MC și moderator. O calitate pe care a început să o fructifice este aceea de interpret de muzică populară, ducând cântecul românesc în toată lumea, în turnee, alături de artiști consacrați. Lui Florin i se mai spune și „Stăpânul papioanelor” deoarece el a adus trendul papioanelor unisex, viu colorate și total atipice ideii de papion în România, în urmă cu 8 ani. De altfel, așa a și început cariera, creând papioane, la 20 de ani; treptat, a evoluat vizibil în domeniul vestimentar. În prezent, are un atelier în București și unul în Craiova, în care confecționează rochii de ocazie și de mireasă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.