Pâini de casă și alte aluaturi pentru toate gusturile – idei din blogurile de food

Hei, ce mai faceți prin casă? Pe mine mă bate gândul să m-apuc să fac o pâine bună, eventual, niște lipii cu verdeață ceva, dacă tot stau acasă și mă feresc de pâinea neambalată din comerț. Așa că am luat la răsfoit bloggingul românesc și am găsit mii de rețete, așa că vă las și vouă câteva idei strânse aici. Am plecat de la pâinea asta împletită, grozavă, ca să vă atrag mai bine atenția, pe care am ales-o și pentru publicarea in culegerea de rețete Foodlovers Guide into Romanian Treasures, făcută împreună cu mai mulți bloggeri de food pentru Vinul.Ro.

Este o rețetă cu făină, lapte, unt și drojdie a Mihaelei Sava – www.laprajiturela.ro, pe care o găsiți detaliată aici.  La ea, veți mai vedea multe alte idei, de la chifle pufoase cu semințe și mac, rapide, fără drojdie și fără frământare, pâine cu bicarbonat, toast cu făină integrală, neagră cu usturoi, precum și revelația cu semințe și nuci, prezentată la Bake Off Romania, și cea din fotografia de mai jos, o inedită pâine cu sfeclă și rozmarin. Plus multe altele, la fel de apetisante. Vedeti aici:

Pe site-ul Cristinei Toth –  divainbucatarie.ro, găsiți una din cele mai mari varietăți de rețete de pâini –  tradiționale,  cu drojdie sau fără, cu maia, dar și din alte bucătării internaționale ori reinterpretate, de la cea mai simplă rețetă cu ingrediente de bază – pâine împletită în patru, la una integrală cu lapte și semințe, alta cu bere și cartofi, pentru care a fost și invitată la tv, ciabatta, o rețetă specială pentru cei care au diabet chiar, până la un apetisant khachapuri – un fel de lipie/plăcintă din bucătăria georgiană, cu brânză, ou și verdeață. Intrați aici.  

La Andreea Jugănaru – www.andreeachinesefood.ro am găsit, printre altele, niște lipii cu năut, brânză, legume, fulgi de ardei iute și alte condimente – de-a dreptul yummy! Rețeta aici.  Vedeți că mai are și niște “pufoase” cu usturoi și ierburi, tarte cu somon și praz, iar cireașa de pe tort e o inedită pâine cu …ananas.

Dacă aveți verdețuri prin casă sau, totuși, ieșiți și mai găsiți leurdă (eu am văzut chiar și la supermarketuri), rețeta de pâine cu leurdă a Danei Burlacu Visternicu – www.prajituricisialtele.ro mi se pare extraordinară – făină, leurdă blendată, ulei, sare, drojdie, la fel și cea de focaccia cu leurdă – făină, apă călduță, ulei de măsline, pastă de leurdă, nuci. Cred că poate fi înlocuită leurda și cu alte verdețuri.  Iată ideile Danei aici.

Ea ne mai dă și alte idei cu leurdă – de întins pe pâine, de data aceasta – un pate cu nuci și un pesto cu semințe, pe care l-a făcut pentru o campanie Spornic, pe care am coordonat-o anul trecut.  Și tot pe blogul ei, am găsit și o idee inedită de dulceață de…toporași. Greu de crezut că aveți la îndemână, dar cine știe, dacă găsiți toporași sau pentru cei care s-au retras la țară în perioada asta (cunosc cazuri) faceți-i dulceață! Cred că e minunată la micul dejun, pe pâine caldă! Felicitări, Dana, rețeta aici.

Și cum se apropie Paștele, mi-am adus aminte și de colăceii aștia, care i-a făcut Mihaela Negrescu – www.fantezieinbucatarie.ro tot pentru campania Spornic. Iată-i! Pe site-ul ei, mai găsiți și niște plăcinte moldovenești grozave, care au fost și în cartea de mai sus, precum și rețeta de oladi rusești – un fel de pancakes în miniatură care se fac rapid.

Nu ar fi rău să întrebați și de cartea de rețete românești din toate regiunile țării – Food Lovers Guide into Romanian Treasures, editată împreună cu mai mulți bloggeri culinari de la noi, printre care și numele de mai sus, pentru Vinul.Ro Aici.  Vă pup, spor, #statiacasa si mai lăsați pe facebook rețete că este nevoie!

Leave a Reply

Your email address will not be published.