Beautiful Wines of Romania. Feteasca Neagră Premium (2018), Villa Vinea

O Fetească Neagră din Transilvania, degustată în premieră în preajma Paștelui 2020, în așteptarea fripturii și deocamdată, lângă unul dintre cele mai iubite simboluri gastronomice ale Paștelui, cozonacul.

🍷Izbește cu nas puternic de vișine bine coapte, prune afumate, gem de prune și dulceață de vișine – parcă un joc măiestrit între cele două. Pe papile, se simt note de prune afumate spre gem, ușoare note de ciocolată. Rămâne un post gust consistent, dulceag, cu ceva ciocolată și condiment ușor spicy care vă va face să vă aduceți aminte de acest vin și să îl mai cereți.

🍷13% vol.alc.

🍷Recomandare – decantare cu 30 de minute înainte de servire.

🍷Asocieri culinare – carne roșie la cuptor/grătar (vită, miel, berbecuț, porc) – friptură de miel tradițională, cu ceapă verde, cotlete de miel / porc la jar, rață la cuptor, paste cu carne. De sărbători, văd această Fetească Neagră o bună companie și pentru cozonac cu nucă și cacao. Alte deserturi compatibile – negresă/brownie umed, prăjituri cu cacao și condimente, ciocolată neagră.

Transilvania nu are tocmai un terroir propice acestui soi, dar iată că această Fetească Neagră este una frumoasă, reușită. Corp echilibrat, taninuri bune, și ceea ce mi se pare interesantă la gust e intrepătrunderea de note de prune afumate și gem de prune, atât de specifice soiului, cu cele de dulceață de vișine.

Leave a Reply

Your email address will not be published.