Cum a fost la IFC Bulgaria și de ce cred că în week-end, Convenția de Fitness de la București va fi spectaculoasă

“Dar noi astăzi mai facem sport?”, mă aud gândind cu voce tare spre seară, în prima zi de IFCB, după ce ajunsesem pe la 16.00 în Bulgaria și nu apucasem decât vreo 30 de minute de Fight/Burn N Bass Workout cu Adrian Borozan, mult prea preocupată să-l filmez de data asta și 30 de dance cu Petkov Kalin. Dar până la urmă am făcut, și încă din plin, am avut două zile formidabile!

Adi Borozan (Master Trainer Fight Klub Fitness Scandinavia) a făcut din nou spectacol cu antrenamentele lui intense, și în prima și în a doua zi, adevărate desfășurări de energie, coborând în mijlocul sălii și adunând oamenii super entuziasmați în jurul lui. Evident că nu am ratat clasele altor mari presenteri de talie mondială: Omer Rosenberg (unul din cei mai apreciați trendsetteri în inovațiile din fitness) ne-a transpirat intens la Functional Kick Box, one man show Fernando Gorini a fost, ca de obicei, impresionant, cu noutăți pe Steel Kombat, iar spectaculoasa Maria Avramova a energizat toată sala cu Zumba ei Sentao.

A avut de toate Convenția de Fitness din Bulgaria, de la Dance și Capoeira Aerobic, la flow-uri de Body Architect și Yoga, pilates bulgăresc, cum i-am zis noi râzând, că era prezentat în bulgară și noi, oricum, nu prea suntem adeptele pilatesului, la challenging de plank și multe alte forme de aerobic și fitness. Ce am observat și apreciat aici printre altele a fost și faptul că evenimentul a atras și mulți adolescenți/tineri (și până în 20 de ani), mai puțin numeroși la noi, aș zice.

Și în multe săli de sport, și la diferite convenții interne, segmentul ăsta e slab și foarte slab reprezentat la noi. În general, la clase, cred că peste 60% sunt femei de peste 25-30 de ani – din ce am văzut eu – și iarăși tot la clase, am observat, destul de multe adolescente mai degrabă supraponderale. Sunt aproape sigură că procentul adolescenților care fac sport rămâne în continuare destul de mic. În subsol, niște date îngrijorătoare referitoare la activitatea fizică vs. sedentarism la noi și gradul de obezitate la tineri, unde ocupăm un loc care nu prea ne face cinste. De aceea, cred că evenimente precum cel care urmează în România, ar trebui mult mai intens mediatizate pentru că entuziasmul și energia acestor oameni sunt copleșitoare și poate ar convinge mai mult și tinerii să facă o formă sau alta de sport.

Convenția Internațională de Fitness din România –  Rin Grand Hotel, București, 13-14 aprilie 

Programul Convenției de la București sună foarte bine și complex – am numărat peste 100  de clase care se vor desfășura simultan în 8 săli (susținute de peste 70 de presenteri de renume din România și din lume), de la extreme tabata și insane body toning, la bag box și arte marțiale, diverse antrenamente de cycling, dance, afro dance și cubatone, pilates și yoga, dar și concepte singulare de antrenamente, inventate și dezvoltate de diverși traineri. Plus seminarii și workshop-uri de sănătate, nutriție, dezvoltare personală, marketing de fitness. Aveți programul complet, lista presenterilor  și modalitatea de înscriere aici. E cel mai mare eveniment de fitness în România, cred că va fi fabulos!

Facts. Iată cam ce arată studiile referitor la activitatea fizică și gradul de obezitate în România*

Revenind la ce spuneam mai sus, câteva date culese din diferite surse, confirmă faptul că deși oamenii din domeniile sportive și medicale se străduiesc să propage informații despre sport, alimentație, se fac din ce în ce mai multe evenimente, încă cel puțin segmentul young stă destul de prost în ceea ce privește activitatea fizică (statisticile sunt începând din 2016-2018, nu cred că s-a schimbat prea multe ceva, mai ales cu cât vă spuneam că am frecventat multe săli și evenimente sportive, iar la fast food-uri e mereu coada mult prea mare).

  • Adolescenţii din România ocupă ultimele poziţii în Europa în ceea ce privește activitatea zilnică, iar sedentarismul e mai frecvent cu cât vârsta copilului este mai mare. România este singura ţară europeană în care comportamentele sedentare se întâlnesc mai frecvent la familiile cu nivel socio-economic crescut (culmea!)
  • La o cantină studenţească, câţiva tineri care şi-au umplut tăvile cu şniţele de porc. Alegerea nu e tocmai fericită, spun nutriţioniştii, dar datele Institutului de Statistică arată că aşa mănâncă foarte mulţi romani: 3500 de calorii în medie pe zi – cât are nevoie un bărbat care face muncă fizică, după cum arată datele Institutului de Statistică.
  • 15% din populație este obeză, iar o treime, supraponderală.

(*Surse: INS, Stirile Pro Tv, Adevărul). 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.