Degustare inedită tea & food la Le Bistrot Francais Relais & Chateaux

Ați fi crezut că pot merge la o degustare de ceai, mai ales între breakfast și prânz, ora la care mi-aș fi dorit, în mod normal, o cava ori un prosecco? Eu nu beau ceai, nici măcar când sunt răcită, bine, eu nu prea beau nici apă, dar asta e o altă poveste. Îmi place să miros unele varietăți și îmi place să mă răsfăț din când în când cu un matcha latte ori să simt aroma roiboosului (dar asta e infuzie). Totuși, am acceptat curioasă invitația Le Bistrot Francais, pentru că voiam să văd cum se va potrivi mâncarea (întotdeauna, de excepție, de aici – restaurantul nu degeaba face parte din prestigioasa rețea Relais & Chateaux) cu renumitele ceaiuri Betjeman & Burton, care se regăsesc într-un meniu special de ceaiuri aici.

A fost, într-adevăr, o altfel de degustare, susținută de Agnès Berard – Defontaine, reprezentanta casei de ceaiuri Betjeman & Barton – Maison de Thés à Paris depuis 1919, companie renumită la nivel mondial, care a prezentat 4 asocieri.

Prima de mai sus a fost un foie gras de rață, marinat cu Armagnac de Laubaude și vin dulce Tokaji, cu chutney de sfeclă ușor spicy, ușor vanilat și pâine prăjită. Ceaiul negru asociat – Darjeeling Happy Valley Organic – unul expresiv, taninos, cu note lemnoase, a picat bine peste cremozitatea foie gras-ului, tăinad-o ușor pe de o parte, iar pe de alta, a completat și prelungit notele chutney-ului (ușor vanilat, ușor condimentat).

Jamonul  iberic de Bellota cu pasta de ardei copt de casă a venit însoțit de Gold Shangri La Organic, ceai alb, din Nepal, cu note vanilate și fructe uscate. Aici mi s-a părut că ceaiul a scos mai bine în evidență gustul și onctuozitatea jamonului.

A urmat un platou de brânzeturi foarte-foarte bune de la Jean-Yves Bordier: Stilton, Comte și Valençay cu Gyokuro Hiki First Flush Organic (gradina din Kawuro) – un ceai verde, cu gust intens, tipic, de iarbă proaspată și urzică. Aici mi s-a părut că ceaiul a devenit și el cumva cremos, luat după prima gură de Stilton (favorita mea!).

Iar minunatul lor financier cu fistic s-a potrivit foarte bine cu Rooibosul  Organic din Africa de Sud, Gyokuro, un ceai roșu, cu note de bergamotă și fructe uscate – o asociere dulce, delicată, elegantă.

Reprezentanta casei de ceai din Franța ne-a mai explicat și la ce temperaturi se infuzează fiecare ceai, cât timp se țin, cum se obține ice tea și multe alte lucuri interesante pe care nu le știam.

În încheiere, trebuie să vă mai spun că Le Bistrot Francais a ajuns la peste 860 de etichete de vinuri – Ana mi-a menționat special asta și am fost bucuroasă să constat că, pe lângă etichete prestigioase,  scumpe, și alte vinuri de la crame mici, boutique, se regăsesc în vasta lista de vinuri de la Le Bistrot Francais.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.