Trending News of the Week: masterclass Caviar Neuvic, degustare Dourthe, evaluare Vinul.Ro, FoodBloggers 19

O inedită degustare de caviar Neuvic, din care nu a lipsit Beluga, o prezentare a casei de vinuri Dourthe, o altă degustare de vinuri românești de data asta, organizată de Vinul.Ro, pentru listarea unor oferte speciale în magazinele Auchan, ediția de vară Food Bloggers Conference 2019, o cină relaxată la St. Patrick Irish Pub & Restaurant, în Centrul Vechi și descoperirea unui prietenos Cabernet Sauvignon de la Rasova la Gilda Music Lounge  – cam așa a arătat în mare săptămâna trecută. Bine și Festinul Multietnic Dobrogean de la pensiunea Suvenir din Dobrogea din Visina – organizat de Slow Food Dobrogea – Rauca Vasile și Carmen Paraschivescu – la care am prezentat vinurile Ammos ale Cramei Histria și am avut un adevărat ospăț, dar despre acesta voi reveni separat pentru ca a fost pentru noi evenimentul săptămânii.

Am început frumos de luni, în spațiul select de la Comtesse du Barry Primăverii, un loc care aduce mereu noutăți pentru iubitorii de vin și gastronomie fină, cu o degustare a casei de vinuri Dourthe. Roșiile de Bordeaux, dar și Sauvignonul Blanc, au fost însoțite de foie gras, o selecții de brânzeturi și charchuterii și pastele de casă de jumări și ardei, pregatite de Alex de la Le Bistro Ateneu.

Revenind la vinuri, reprezentantii casei din Bordeaux ne-au pregătit  Sauvignon Blanc No.1 (AOC) care a încântat majoritatea invitaților. De altfel, surprinzător sau nu, că vorbim de Bordeaux, Sauvignonul Blanc e o semnatura inconfundabilă Dourthe căci se face de zeci de ani cu tradiție aici. Note de citrice, soc și fructul pasiunii, corp echilibrat cu o bună aciditate, dar și o delicatețe dată de onctuozitatea plăcută – iată un vin, deopotriva, prietenos și elegant. La roșii, am început cu Chateau Pey la Tour 2015 (Merlot 90% & Cab. Sauv.10%), un vin pentru care sticla cea mai potivită de păstrare e Magnumul, ne-a spus reprezentanta Le Manoir, urmat de Le Terasse de la Garde 2105 (Merlot 60%, Cab. Sauv. 40%), Heritage de la Bosq 2014 (Merlot, Cab. Sauv. 50-50) și Chateau Teyssier 2014 (Merlot 80%, Cab. Sauv. 20%). Nu au lipsit, ca de fiecare dată când Le Manoir face evenimente, șampaniile de întâmpinare Canard Duchene, despre care am mai vorbit și altadata. O las pe Silvia Palașcă să facă notele de degustare căci mă lungesc prea mult. Preferința mea a mers către Terrase de la Garde: cireșe negre și fructe negre în gust, cu o plăcută tentă smoky – elegant și el, suplu la început, dar rotund în corp, echilibrat în tanini – un rosu gurmand, dar deloc agresiv, pe care îl vad potrivit pe tru o cina romantica. Rămânand tot la Le Manoir, joi am ajuns în Bistrot Francais, unul dintre restaurantele de top ale Bucureștiului, inclus în prestigioasa rețea Relais & Chateaux, la un inedit masterclass, i-aș putea spune, de caviar. Am degustat cele trei sortimente de caviar ale casei Caviar de Neuvic, companie de top din Franța, Beluga, Oscyetre și Baeri și am aflat lucruri interesante despre caviar de la Oceane Piras, reprezentanta Neuvic. Mie mi-a plăcut cel mai mult gustul delicat și onctuozitatea Beluga, în timp ce Oscietre mi s-a părut mai astringet, mai pregnant, cu o ușoară tenta afumata – dar foarte bun și acesta.

Am avut și unt de caviar cu carbon, iar tartarul din St. Jacques cu anghila, mousse de yuzu și crepes cu cerneala de sepie care se recomandă cu shot Baeri e unul dintre cele mai bune tipuri de tartar gustate de mine până acum. M-a încântat și toată povestea din jurul caviarului, despre care am aflat câteva lucuri interesante. Printre ele, ca specia de sturion Baeri are nevoie de 7 ani să producă ouăle optime, în general sturionii au nevoie de spațiu mare să evolueze frumos, cel mai mare producător din lume de caviar este, de fapt, China și nu Rusia cum tindeam să credem, iar un cod al degustării caviarului este ca, atunci când împarți cu cineva porția, să mănânci de pe mână după ce ai pus cu lingurița specială să nu bagi lingurița în gura și apoi iar în cutie.  Ca de obicei,  în Le Bistrot Francais nu a lipsit șampania  Canard Duchene. Mai multe despre această degustare, într-un post separat.

Miercuri dimineață, am continuat cu o altă degustare de vinuri, de data asta, pentru ofertele speciale ce urmează să fie listate în rețeaua de magazine Auchan. Traminer de Purcari, Pra dei Salt Connegliano Valdobiadenne Extrabrut Bernardi, Prosecoo Doc Treviso Extradry Montasalo și Apriori Demisec Muscat au fost câteva câștigătoare  din cele 24 de probe.

Vineri a fost toată ziua despre Food Bloggers Conference 2019, ediția de vară de la Marriott, care a adus teme de discuții interesante cu unii dintre cei mai inspiraționali chefi și bloggeri de food, prezentări utile, sesiuni de live cooking și prezentări de produse pentru pasionații de gastronomie. Alex Petricean, Alex Dumitru, Nicolai Tand și bloggeri precum Andra Iliaș, Camelia Jugănaru și alți comunicatori și influenceri s-au numărat printre speakeri. S-a vorbit despre modalități eficiente de monetizare ale blogurilor si retelelor sociale, despre trenduri în restaurante, dar și despre probleme, a fost mult networking, iar chef Nicolae Lică ne-a pregătit câteva din specialitățile lui de la JW Steakhouse, precum populara (deja aici) crab cake și caracatiță – foarte, foarte buna.

Nu în ultimul rând, spre sfârșitul săptămânii, am poposit, ca de obicei, în Centrul Vechi pentru relaxarea fără stiletto și cu niște comfort food, de data asta, la St.Patrick Irish Pub & Restaurant. Am un capriciu culinar în zona asta, pe care mi-l satisfac o dată pe săptămână – nachos, nu ați crezut :)). Am poftit și la salata Caesar – varianta cu anchois mi-a plăcut, bună idee! Și chiar am mâncat un pic și din burgerul prietenei mele. Ca de obicei, la St. Patrick, relax, atmosferă, multă lume.

Meniul de pub irish-american e destul de diverisficat să ai ce alege (și mâncare și din multe variante de bere) și are mereu oferte și promoții. O secțiune e și cea de preparate românești, probabil și pentru că vin mulți turiști și vor să încerce. Servirea bună, atentă, mai vin.

Leave a Reply

Your email address will not be published.