Ce punem pe masa de Paște. Restaurante și producători locali care fac livrări

Anul acesta, de Paște, încurajez și eu cumpărăturile de la producătorii locali, pentru că mai mult ca oricând, e nevoie să îi susținem și am văzut eforturile pe care le fac și disponibilitatea de a livra produse de calitate. Am făcut o selecție cu ce mi s-a părut bine de știut, de la preparate tradiționale de Paște, livrate de restaurante, la diferite produse pentru că am primit numeroase recomandări în urma unei întrebări pe Facebook. Am strecurat și câțiva antreprenori care nu corespund chiar 100% termenului de producător local, dar fac treabă bună în țară. Pe cei mai mulți îi cunosc și le cunosc produsele, alții mi s-au părut util de recomandat.

Preparate / meniuri de la restaurante
Blid locantă românească are un meniu complet cu ce nu ar trebui să lipsească de pe mese de Paște, l-am inserat mai jos. Vă recomand să dați comenzi din timp pentru că echipa localului e micuță și se străduiește să facă față corect și sănătos. De exemplu, de Florii, comenzile au fost numeroase și nici nu e de mirare căci, atât Cosmin Dragomir, co proprietar, cât și cheful Vasile Nicolae, sunt foarte apreciați. Personal, am mâncat de la Vasi de multe ori, face treabă excelentă.

Și Poesia are o listă de preparate tradiționale care pot fi comandate în cantitățile dorite. Nu e niciun secret că Poesia e unul din restaurantele mele preferate, totul e foarte bun aici, recomand cu încredere.

Cozonac, pască, prăjituri
Cofetăria Casa Apollo livrează proaspete și în condiții safe pachete cu pască și cozonac și bonus o prăjitură/o pungă cu fursecuri, la inspirația pastry chef-ului. Cozonacul cu cacao, stafide și rahat e mega dolofan – 1,2 kg, iar pasca cu brânză și stafide are 1 kg. Sunt frumos ambalate, se pot trimite și cadou. Puteți comanda atât pachetul standard – 95 lei sau separat. O idee inspirată la care au contribuit Adriana Codlea, proprietara cofetăriei, și Raluca Vasile, Ypa Artisan Parfumes, conține pe lângă cele de mai sus o lumânare cu aromă de cozonac și un gel dezinfectant, hidratant (70% alcool, glicerină, ulei de cocos) – e nevoie, vedeți ce greu găsim astfel de produse; preț 300 lei.

Legume, fructe, verdețuri, plante aromatice și alte produse
Pe portalul Piața Altfel se întâmplă lucruri interesante; aveți posibilitatea de a comanda de la mai mulți vânzători, bifând produsele dorite într-un formular. E, practic, o piață on line, un agregator de producători locali. De exemplu, Legume Fericite are legume, verdețuri, plante aromatice cultivate la țară, brutărie artizanală, meniuri de Paște cu bunătăți de casă: ciorbă și friptură de miel, ouă eco colorate, cozonac eco ș.a.; Produse din Gospodărie are, la fel, legume, verdețuri, conserve etc.; Arawme – drob de …linte, torturi și prăjituri raw, Chef Sosin – sosuri și muștaruri inedite, precum muștarul cu Sauvignon Blanc, miere și piper verde sau chutney-ul de roșii cu miere, curmale, stafide, pudră de mango, chilli etc. Dacă vreți produse separat, se pot comanda de pe paginile aferente.

Team Fresh Horeca si-a direcționat vânzările și către consumatorii finali, așa că vă livrează în condiții de siguranță, ambalate corespunzător tot ce vreți în materie de fructe, legume, salate, plante aromatice, microplante, dar și produse de băcănie, vinuri, cozonac și pască – acestea de la cofetăria Maya Ioana.  Este de apreciat și efortul lor de a susține producătorii locali mici, care nu au posibilitatea să mai vândă la piețe sau prin delivery.

Aperitive, conserve, murături, dulcețuri home made
Cine își dorește gust “de casă” de zacuști, bulion, murături, dulcețuri le poate comanda de la Merinderia. Găsiți  zacuscă de vinete, roșii la borcan cu busuioc și usturoi, gogoșari cu muștar, dulcețuri și gemuri de vișine, căpșuni, caise ș.a. Coșurile de Paște au câte 5 borcane fie doar dintr-o categorie, fie mixte/personalizate la 100 de lei.

Produse #MadeinRo și cadouri
Și raftul virtual #MadeinRo al librăriei Cărturești are numeroase delicatese locale – dulcețuri, siropuri, vinuri, ciocolată cu prune și pălincă, turtă dulce în formă de ou, miel și iepuraș și bineînțeles, cărți semnate de autori români, printre care și cărți de rețete de Paște, agende, carnețele. Până pe 15 aprilie au 20% reducere.

Vinuri din inima Transilvaniei
Bineînțeles că bunătățile de pe masa de Paște trebuie stropite cu vin, așa că vin și eu cu recomandări. Aici am făcut un mix de soiuri – pe de o parte, de vinuri din soiuri mai rare la noi, dar care s-au acomodat bine pe plaiuri românești, niște cupaje interesante, dar și îndrăgita noastră Fetească Neagră.
Pentru că trebuie să deschidem frumos o masă festivă, încep cu spumantul Cuvée Celést, un vin descris pe site-ul cramei că poate lupta, de la egal la egal, cu rivali din Champagne, Franciacorta, Catalonia. Pot confirma că este un spumant elegant, cu o perlație frumoasă, mineral, proaspăt și vă recomand să-l savurați pe îndelete – să îi simțiți complexitatea de arome. Vine cu miros de fructe galbene – caise, piersici, dar și de vanilie, patiserie, miere subtilă. În gust, aceleași fructe galbene, patiserie, pâine coaptă, drojdie. Însoțește bine aperitive – brânzeturi moi, ouă și preparate cu ou (pane, tempura), icre, caviar, pește, fructe de mare.


Gewurztraminer e un soi aromatic pe care câteva crame din țară îl cultivă. Villa Vinea îl vinifică în două game: Premium și Selection. Aici, Selection e un vin superb, cu o aciditate foarte bună, nas floral intens -trandafir, gust de fructe galbene, dulceață de trandafir, ceva condimente aromate. Poate însoți o varietate de preparate, de la aperitive, brânzeturi, carne albă, fructe de mare și pește, eu l-aș vedea și lângă deserturi cu brânză, pască.
Kerner Premium (din câte știu eu doar Villa Vinea cultivă acest soi) este un vin cu aciditate ridicată, cu note citrice, exotice. Se asociază bine cu aperitive cu ouă, ciuperci, mezeluri, dar și cu pește și fructe de mare.
Zweiglt Premium poate părea un vin roșu mai atipic pentru cei obișnuiți cu soiurile roșii clasice (cultivarea soiului la noi s-a făcut la Villa Vinea în premieră), are un corp frumos, cu aciditate bună și alcool bine integrat. Gust de fructe roşii – cireșe, vișine –  subtile nuanțe de ciocolată. Potrivit pentru aperitive cu carne, păsări cu carne albă la cuptor.

Dacă vreți un roșu mai puternic, să revenim și la unul din cele mai iubite soiuri românești, Feteasca Neagră, se va potrivi ca unsă la friptură. Dar si la cozonac!  Este foarte frumos vinul acesta – miros de fructe de pădure coapte, prune uscate, taninuri bune, gust note de magiun și ciocolată.
Amatorilor de rose le recomand cupajul de Rose Pinot Noir și Zweigelt cu note de fructe de primăvară – căpșune, cireșe; bun însoțitor pentru carnea albă, pește.
Iar iubitorii de vinuri de desert (dulci) ar fi bine să știe de Contessa, cupaj încântător de Muscat, Kerner și Gewurztraminer. Note de miere, dulceață de gutui, dar și subtilități exotice și citrice. Merge excelent lângă brânzeturi asortate moi și semimoi, deserturi cu brânză.
Mai multe informații și prețuri găsiți pe site-ul cramei de unde le și puteți cumpăra. În luna aprilie comenzile de peste 250 lei au reducere de 10% și nu au taxă de transport,

În alte localități
Cum am primit recomandări și din alte localități, mai ales aici câteva idei. În Popești-Leordeni, La mami acasă pregătește drob, sarmale, salată de boef, cozonaci etc., în Constanța, Băcănia Câmpenească are drob, brânzeturi tradiționale, dar și cu verdețuri, trandafiri, ciocolată, nucă de la Picurarlu de la Stejaru, cozonac, pască ș.a., Team Fresh are unitate și aici, iar în Brașov, Kundera vine cu preparate tradiționale, dar și mai moderne. Vedeți mai jos.

O soluție pentru păstrarea alimentelor proaspete cât mai mult
Iar în încheiere, pentru că, în perioada aceasta, ieșim mai puțin și avem nevoie să facem stocuri mai mari dar și ne asigurăm că putem păstra alimentele proaspete mai mult timp, vă sugerez să vă luați un aparat de vidat. O idee foarte bună am găsit la Foodsaver – asigură păstrarea de 5 ori mai eficientă față de alte metode clasice și cu păstrarea proprietpăților, reeduceți risipa alimentară și faceți și economii.  Îl găsiți aici.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.