Vară târzie, cu fermecătorul …Renatus ALB

Ei, începutul ăsta superb de toamnă m-a prins cu niște vinuri de vară, dar pe care le-aș bea tot timpul anului. Iar din primele degustări la care am mers, una a fost făcută de Vinuri de Măcin, la terasa La Pod by Gogu Constantinescu (bine, au fost și roșii corpolente aici, de ținut minte pentru când venim înghețați mai târziu). Aici m-am îndrăgostit de Renatus 2018. Să fim înțeleși, îl mai știam din alți ani, nu degeabă a tot fost premiat la concursuri de afară, dar ediția asta mi s-a părut grozavă.

Elegant, învăluitor

E un debut al acestui vin care te seduce la fel ca atunci când te apropii de cineva elegant care miroase învăluitor că nici nu îți dai seama când s-a produs așa rapid coup de foudre.

Gastronomic

Cupaj de Sauvignon Blanc, Chardonnay, Tămâioasă, Muscat, demisec, puțin baricat  – nas excelent – busuioc, iasomie, soc, parcă și tei, pepene galben. În gust, arome fructate, de fructe de vară – caise, pepene galben, ceva fructe tropicale galbene – mango, un strop fin de vanilie, patiserie, miere. O complexitate de arome! Un corp frumos, mineralitate bună și un post gust foarte plăcut.

Îl văd excelent pentru platouri asortate de brânzeturi elegante – moi, maturate și quiche-uri cu brânzeturi dar și cu pui, preparate elegante cu pui, pește alb la grătar, fructe de mare la grătar, ceviche.

Vol. alc. 13, 5% (ceva mai mult față de alte ediții).

Temperatură de servire: eu pe la 8- 10 grade Celsius îl văd.

Degustarea a avut 10 vinuri de la Măcin și m-a impresionat foarte mult și Feteasca Neagră, cu acea  aromă de porumb fiert rară, tipic dobrogeană, ceva migdale, un pic condiment, un pic de ciocolată Mmm, la iarnă ar merge foarte-foarte bine cu o vită fragedă medium rare dacă vrem ceva mai finuț, dar și cu pastramă dacă vrem ceva mai sățios.

Leave a Reply

Your email address will not be published.