Cabernet Sauvignon 2017, Vinia Traian – expresiv, catifelat, elegant – bun raport calitate/preţ pe palierul său

Un Cabernet Sauvignon din Republica Moldova – Vinia Traian – care m-a cucerit de la primul nas, cu note gemoase, lemnoase şi de ciocolată, iar după ce l-am descoperit – plin, complex şi elegant, am vrut să mă documentez despre această cramă, despre care, recunosc, nu ştiam prea multe.

Aşadar, pe scurt, până să trec la descrierea lui, am aflat şi vă spun şi vouă că Vinia Traian se află pe teritoriul celui mai vechi monument istoric de aici  – Valul lui Traian (la conexiunea hotarelor Moldovei, Ucrainei, României, în apropiere de stația de cale ferată Vulcănești, porturile Galați și Reni, ceea ce îi determină situația geografică avantajoasă).

Crama are  2.000 ha de vii într-un perimetru de 30 km. Componența soiurilor este următoarea: Cabernet, Merlot, Pinot Franc -35%, Sauvignon, Chardonnay – 30%, Aligote, Muscat și Rkațiteli + 35% dar şi altele în pondere mai mică şi produce peste 17 etichete. De cea mai largă apreciere se pare că se bucură Cabernet Sauvignonul şi Saperavi. Are şi o serie de vinuri de colecţie, vinuri tip suvenir, spumante şi licoroase din struguri locali.

Numeroasele medalii obţinute de mai multe vinuri la competiţii internaţionale, inclusiv punctajele bune în clasamentele de specialitate, de exemplu, 90 de puncte Decanter confirmă de altfel calitatea vinurilor sale.

Note de degustare. Să trec, aşadar, la descrierea acestui Cabernet Sauvignon din 2017, care a ajuns la mine după ce Raluca l-a primit în dar la Băcănia Verde prin intermediul unui distribuitor local (Best Drop il distribuie în  România). Iar eu mi l-am dorit pe loc în magazin.

L-aş descrie ca pe un roșu excelent pe segmentul sau – în jur de 30-35 lei maximum în e-shop-uri. Culoarea rubiniu închis şi corpul plin ar duce cu gândul la un vin mai taninos, poate mai gemos, dar, în realitate, vinul este prietenos, catifelat,  echilibrat, cu taninurile bine integrate. Iar conţinutul de alcool moderat  -13, 5% este şi el bine integrat.

Vine cu nas foarte plăcut de fructe negre, prune afumate, lemn, ciocolată. În gust se dezvăluie plin, catifelat, cu note de fructe negre, prune afumate spre gem de prune, tuşe lemnoase, boabe de cacao şi ciocolată neagră, uşoară tentă condimentată, picantă. Rămâne plăcut, lung pe post gust.

Maturat în butoaie de stejar, cred că are un potenţial bun de învechire, aici sunt deja 3 ani şi ceva şi cred că se va aşeza şi mai bine.

cabernet-sauvignon-2016-vinia-traian.

Vol. alc. 13, 5%.

Temperatură de servire 14-16 grade Celsius.

Asocieri culinare. Recunosc, când am făcut pastele din fotografia de mai sus, nu m-am gândit neapărat să le asociez un Cabernet Sauvignon dar, sincer, vă spun că împreună au mers de minune.  Am scris atunci pe instagram, că, dacă vi se pare dubioasă asocierea, nu  a fost deloc deloc – brânza de capră, “corpolentă” și ea, uşor maturată, amestecată înainte la tavă, la cuptor cu ulei de măsline roșii cherry, usturoi și busuioc, îi face bine față și pune mai bine în valoare aromele.

De altfel, chiar crama recomandă asocierea lui cu brânzeturi.  Alte bucate de însoţit sunt carnea la grătar (eu îl văd şi lângă pui şi lângă vită şi lângă  vânat), poate şi cu o tocăniţă, cu mezeluri crud uscate şi afumate, de asemenea.

Foto fb Vinia Traian
Foto fb Vinia Traian

De altfel, medaliile obţinute, aşa cum vedeţi şi în poza de mai sus cred că sunt sugestive.

Leave a Reply

Your email address will not be published.